Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas atmeta versiją dėl Ukrainos vaidmens sprogdinant „Nord Stream“ dujotiekius

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kalbas, kad ukrainiečiai gali būti atsakingi už sprogimus, kurie praėjusiais metais pažeidė „Nord Stream“ dujotiekius Baltijos jūroje, antradienį atmetė kaip „visišką nesąmonę“ ir vėl apkaltino Jungtines Valstijas.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

V.Putinas kalbėjo po to, kai laikraščiai „The New York Times“, „The Washington Post“ ir Vokietijos žiniasklaida praėjusią savaitę paskelbė straipsnius, kuriuose cituojami neįvardyti JAV ir kiti pareigūnai. Šaltiniai teigė, jog esama įrodymų, kad už sprogimus gali būti atsakinga Ukraina ar bent ukrainiečiai. Ukrainos vyriausybė neigė, kad yra su tuo susijusi.

Kaip pranešė Vokietijos laikraštis „Die Zeit“ ir Vokietijos visuomeniniai transliuotojai ARD ir SWR, tyrėjai mano, jog penki vyrai ir viena moteris išpuoliui įvykdyti pasinaudojo jachta, kurią Lenkijoje išsinuomojo Ukrainai priklausanti bendrovė. Vokietijos federaliniai prokurorai patvirtino, kad sausio mėnesį buvo atlikta krata jachtoje, tačiau nepatvirtino praneštų išvadų.

V.Putinas atmetė šią mintį kaip „visišką nesąmonę“.

„Tokį sprogimą, tokį galingą ir tokiame gylyje, galėjo įvykdyti tik ekspertai, remiami viso valstybės, turinčios atitinkamas technologijas, potencialo“, – per televiziją sakė jis.

Rusijos vadovas tvirtino, kad JAV turėjo motyvą surengti sprogimą, nes norėjo sustabdyti pigių rusiškų gamtinių dujų tiekimą Vokietijai ir aprūpinti ją brangesnėmis suskystintosiomis gamtinėmis dujomis.

Praėjusią savaitę Kremlius teiginius apie Ukrainos dalyvavimą pavadino Vakarų dangstymo dalimi.

Antradienį V.Putinas priekaištavo Europos lyderiams, kad jie tylėjo apie šį incidentą, ir apkaltino juos, kad jų elgesys atspindi, jo žodžiais tariant, pavaldžią Europos poziciją JAV atžvilgiu.

„Europiečiai prarado nepriklausomybės, suverenumo ir nacionalinių interesų geną, – šyptelėdamas pareiškė V. Putinas. – Kuo labiau jiems daužoma per nosį ar viršugalvį, tuo žemiau jie lenkiasi ir tuo plačiau šypsosi.“

Rugsėjo mėnesį įvykę sprogimai sugadino vamzdynus „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, ir sukėlė didelį dujų nuotėkį. Niekas neprisiėmė atsakomybės.

JAV pareigūnai iš pradžių iškėlė prielaidą, kad dėl to galėjo būti kalta Rusija. Rusija apkaltino JAV ir Jungtinę Karalystę. Europos šalių, įskaitant Daniją, per kurios vandenis eina dujotiekis, ir Vokietiją, tyrimų galutinių išvadų dar nėra.

V.Putinas išreiškė apgailestavimą, kad Rusijai nebuvo leista susipažinti su tyrimo medžiaga. Jis pridūrė, kad Rusijos gamtinių dujų milžinė „Gazprom“ pasiuntė laivą patikrinti jūros dugno netoli sprogimų vietos ir maždaug už 30 km nuo jos pastebėjo kažką, kas atrodė kaip antena prie vamzdžių jungties.

V.Putino teigimu, antena galėjo būti padėta, kad paleistų kitą sprogstamąjį įtaisą, kuris dėl neaiškių priežasčių nesprogo. Pasak jo, Rusija tikisi, jog Danijos valdžia sudarys bendrą grupę vietovei nuodugniai patikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi