Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas gali atsikvėpti: Armėnija oficialiai pažadėjo nesulaikyti diktatoriaus

Armėnija, nors ir ratifikavo Romos statutą, neketina suimti ir Hagoje teisti Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino. Šiuo žingsniu buvo siekiama visai kitų tikslų. Tai interviu naujienų agentūrai „Armenpress“ pareiškė Armėnijos parlamento vicepirmininkas Hakobas Aršakianas, rašo UNIAN.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pasak jo, Armėnijos valdžios institucijos nusprendė 2022 m. gruodžio mėnesį ratifikuoti Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) veiklą reglamentuojantį Romos statutą, siekdamos šį tarptautinių santykių instrumentą panaudoti konfrontacijoje su Azerbaidžanu.

Tai, kad galutinis Armėnijos sprendimas ratifikuoti statutą sutapo su TBT sprendimu išduoti V.Putino arešto orderį, Jerevane laikoma atsitiktinumu.

„Konstitucinio Teismo sprendimu niekas nėra pripažintas kaltu jokiu klausimu ir nereikalaujama imtis veiksmų, kad kas nors būtų suimtas. O Armėnijos vyriausybė 2022 m. gruodį tikrai negalėjo numanyti ar nuspėti konkrečių Tarptautinio baudžiamojo teismo kovo mėnesio sprendimų tikimybės ir turinio“, – sakė H.Aršakianas.

Deputatas pabrėžė, kad Armėnijos valdžia neketina ir nenori areštuoti V.Putino, jei jis panorėtų apsilankyti Armėnijoje. Pasak Aršakjano, dieną prieš tai Jerevanas pasirašė susitarimą su kita valstybe, kad Romos statutas neturės įtakos jų dvišaliams santykiams. Panašus susitarimas gali būti pasirašytas ir su Rusija.

„Aišku viena: mes išgirdome Rusijos Federacijos išreikštą susirūpinimą ir, manau, galime užtikrinti, kad Romos statuto proceso tęstinumo užtikrinimas nepakenks strateginiams Armėnijos ir Rusijos santykiams“, – sakė jis.

Kovo 17 d. Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė tarptautinį arešto orderį Vladimirui Putinui už prievartinį Ukrainos vaikų deportavimą į Rusiją. Teoriškai šį orderį turėtų vykdyti bet kuri prie Romos statuto prisijungusi šalis.

Praėjus savaitei po orderio pasirodymo Armėnijos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Romos statuto ratifikavimas yra teisėtas, ir daugelis tai įvertino kaip sąmoningą signalą Rusijai. Prie to prisidėjo Armėnijos valdančiosios partijos parlamento narys Gagikas Melkonianas, kuris pareiškė, kad dabar V.Putinas turėtų vengti lankytis šalyje, nes kitaip valdžios institucijos turės jį areštuoti.

Praėjus vos dviem dienoms Rusijos priežiūros institucijos staiga nustatė, kad Armėnijos pieno produktai, kurie daugelį metų buvo tiekiami į Rusiją, iš tiesų neatitinka jokių kokybės standartų ir juos turėtų būti uždrausta importuoti į Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas