Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas ir A.Lukašenka aptarė planą dislokuoti Rusijos branduolinius ginklus Baltarusijoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį aptarė ekonominio bendradarbiavimo plėtrą ir gynybinių ryšių stiprinimą, įskaitant planą dislokuoti Rusijos branduolinius ginklus Baltarusijoje, vykstant karui kaimyninėje Ukrainoje.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aliaksandras Lukašenka
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aliaksandras Lukašenka / „AP“/„Scanpix“

Po trečiadienį įvykusio V.Putino susitikimo su A.Lukašenka Kremliaus derybose dalyvavo abiejų šalių aukšto rango pareigūnai.

V.Putinas sakė, kad bus glaudžiai dirbama stiprinant bendradarbiavimą pagal sąjunginės valstybės susitarimą, kuriame numatyti glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai Baltarusijos ir Rusijos ryšiai.

Rusija pasinaudojo Baltarusijos teritorija kaip placdarmu įsiveržimui į kaimyninę Ukrainą ir ten laiko savo karių ir ginklų.

Praėjusį mėnesį V.Putinas pareiškė, kad Maskva planuoja dalį savo taktinių branduolinių ginklų dislokuoti Baltarusijoje, ir tai buvo dar vienas Rusijos lyderio bandymas pasitelkti branduolinius grasinimus, kad atgrasytų Vakarus nuo paramos Ukrainai.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aliaksandras Lukašenka
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aliaksandras Lukašenka

Tokie ginklai skirti naikinti priešo karius mūšio lauke, jų veikimo nuotolis palyginti nedidelis, o galingumas daug mažesnis, palyginti su tolimojo nuotolio strateginėse raketose sumontuotomis branduolinėmis galvutėmis, galinčiomis sunaikinti ištisus miestus.

Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijoje priartintų juos prie potencialių taikinių Ukrainoje ir NATO narių Rytų ir Vidurio Europoje. Baltarusija turi 1 250 km sieną su NATO narėmis Latvija, Lietuva ir Lenkija.

V.Putinas yra sakęs, kad taktinių branduolinių ginklų saugyklos Baltarusijoje bus baigtos statyti iki liepos 1 dienos. Rusija taip pat padėjo modernizuoti Baltarusijos karo lėktuvus, kad jie būtų pritaikyti gabenti branduolinius ginklus, ir aprūpino šalį trumpojo nuotolio raketomis „Iskander“, kurios gali nešti branduolines galvutes. Baltarusių kariai šią savaitę pradėjo mokymus Rusijoje.

Pradėdamas ketvirtadienio derybas A.Lukašenka perspėjo, kad „jei reikės, panaudosime viską, ką turime, kad apsaugotume savo šalis ir tautas“.

„Mes nieko nešantažuojame. Taip ir bus“, – pridūrė jis.

A.Lukašenka paminėjo, kad buvo sulaikytas vyras, kaltinamas neseniai surengęs drono ataką, per kurią buvo apgadintas Baltarusijoje dislokuotas Rusijos išankstinio perspėjimo ir kontrolės orlaivis. Jis pridūrė, kad Baltarusijos saugumo tarnybos stengiasi išaiškinti slėptuves, kuriose yra ginklų ir sprogmenų.

Autokratinis Baltarusijos vadovas pabrėžė glaudaus bendradarbiavimo gynybos srityje svarbą ir teigė, kad Baltarusijos gamyklos yra sukaupusios pakankamai patirties, kad galėtų pakeisti Vakarų įmones, gaminančias elektroninius komponentus Rusijos ginklams.

„Anksčiau mes orientavomės į Vakarus, bet dabar supratome, kad jie nėra mūsų draugai ir viską turime pasigaminti patys“, – sakė A.Lukašenka.

A. Lukašenka valdžioje yra jau beveik 29 metus. Jo režimas negailestingai dorojasi su kitaminčiais ir pasikliauja Rusijos subsidijomis, kad galėtų valdyti sovietinio stiliaus Baltarusijos ekonomiką. Maskvos parama padėjo jam atlaikyti kelis mėnesius trukusius masinius protestus prieš jo perrinkimą per 2020 metų rugpjūtį vykusį balsavimą, kurį opozicija ir Vakarai atmetė kaip suklastotą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas