Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 15 /14:54

V.Putinas ir O.Scholzas pradėjo derybas Maskvoje dėl Ukrainos saugumo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį susitiko derybų Maskvoje, kurios yra naujausias intensyvios pastarųjų savaičių diplomatijos bandymas sumažinti įtampą dėl Ukrainos.
Olafas Scholzas Maskvoje
Olafas Scholzas Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Be abejo, šiandien didelę dalį mūsų laiko skirsime aptarti saugumo padėtį Europoje ir tas diskusijas, kurios dabar taip aštriai vyksta šiuo klausimu, įskaitant ir dėl įvykių, susijusių su Ukraina“, – sakė V.Putinas, pradėdamas susitikimą su O.Scholzu.

Rusijos prezidentas priminė, kad neseniai buvo susitikęs su Prancūzijos vadovu Emmanueliu Macronu.

„Žinau, kad jis informavo jus apie tų klausimų, kurie buvo iškelti per mūsų diskusiją, esmę. Dėl to būtų labai naudinga ir įdomu išgirsti ir jūsų vertinimą apie tai, kas vyksta“, – sakė V.Putinas.

Reaguodamas Vokietijos kancleris pareiškė: „Aišku, kad dabar, tokiu metu, kai susidarė tokia sudėtinga padėtis dėl taikos ir saugumo Europoje, mes turime bendrauti, kaip jau darėte su mano kolega iš Prancūzijos, ir aš džiaugiuosi, kad dabar tai tapo įmanoma.“

Pasak O.Scholzo, svarbu, „kad santykiai tarp valstybių visada būtų grindžiami dialogu“.

V.Putinas sakė, jog labai džiaugiasi galimybe susitikti ir susipažinti su naujuoju Vokietijos kancleriu. Jis pabrėžė, kad Vokietija yra viena svarbiausių Rusijos partnerių Europoje.

Prezidentas taip pat sakė, kad Rusija ne vieną dešimtmetį yra patikima energijos išteklių tiekėja Vokietijai.

„Per visus tuos dešimtmečius nebūta nė vieno energijos nešėjų tiekimo iš Rusijos sutrikimo. Viskas daroma vadovaujantis rinkos principais, ir čia nekyla absoliučiai jokių klausimų ir abejonių“, – kalbėjo jis.

O.Scholzas pasekė E.Macrono pavyzdžiu ir atsisakė Kremliaus COVID-19 testo

O.Scholzas antradienį per vizitą Maskvoje atsisakė Kremliuje atlikti COVID-19 testą ir pageidavo, kad tepinėlį jam paimtų vienas iš Berlyno medikų, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis Vokietijos vyriausybėje.

Į Maskvą atvykusiam O.Scholzui „testą atliko Vokietijos ambasados gydytojas“, sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Visi Vokietijos delegacijos nariai per keturias dienas iki išvykimo turėjo atlikti po tris polimerazės grandininės reakcijos (PGR) testus.

Dienraštis „Bild“ pranešė, jog Maskva sutiko padaryti išimtį su sąlyga, kad PGR testas bus atliktas O.Scholzo vyriausybiniame lėktuve prižiūrint rusų gydytojui.

Anksčiau analogiškai pasielgė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, kai praėjusią savaitę buvo atvykęs derybų į Rusiją. Dėl to per derybas Kremliuje su Vladimiru Putinu jis buvo pasodintas prie itin ilgo stalo.

O.Scholzas antradienį per susitikimą su V.Putinu buvo pasodintas prie to paties stalo.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sprendimą pasodinti E.Macroną prie itin ilgo stalo aiškino Prancūzijos vadovo atsisakymu leisti Kremliaus medikams atlikti jam COVID-19 testą.

„Tai susiję su faktu, jog kai kas laikosi savų taisyklių, jie nebendradarbiauja su priimančiąja šalimi“, – tąsyk kalbėjo jis.

Kijevas pasikalbėjo su Tokiju

Ukrainos prezidentas pasikalbėjo su Japonijos premjeru

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį per pokalbį telefonu su Japonijos premjeru Fumio Kishida aptarė padėtį regione, taikų konfliktų sprendimą diplomatijos keliu bei infrastruktūros projektus.

„Pirmą kartą telefonu pasikalbėjau su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida. Aptarėme padėtį regione, saugumo iššūkius, tarptautinių pastangų sutelkimą, taikų konfliktų sprendimą diplomatijos keliu, infrastruktūros projektus. Dėkoju Japonijai už tvirtą paramą“, – parašė V.Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“.

Anksčiau Japonijos užsienio reikalų Yoshimasa Hayashi pareiškė, kad Tokijas pasisako už diplomatinį Ukrainos krizės sureguliavimą, tačiau gali imtis sankcijų prieš Rusiją, jei padėtis eskaluosis.

Diplomatas pridūrė, kad susiklosčius tokiai padėčiai Japonijos vyriausybė koordinuotų savo veiksmus su Didžiuoju septynetu (G-7) ir tarptautine bendrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas