Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas – kariniame štabe, S.Šoigu – fronto linijoje: ką tai reiškia?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apsilankė „specialiosios karinės operacijos“ štabe, o gynybos ministras Sergejus Šoigu fronto linijoje. Kaip rašo BBC, neįprastą „karinę“ Rusijos vadovybės veiklą galima vertinti kaip gandų apie žiemą artėjantį dar didesnį Ukrainos puolimą patvirtinimą. Kita vertus – kaip naujos Kremliaus viešųjų ryšių strategijos dalį.
Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas
Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje publikuojamame straipsnyje sakoma, kad Rusijos valstybinės naujienų agentūros apie V.Putino ir S.Šoigu keliones pranešė lygiai 5 val. tik vienos dienos skirtumu.

Nė apie vieną iš vizitų nebuvo skelbta iš anksto.

Nei prezidentas, nei ministras nepadarė jokių reikšmingų pareiškimų.

Per dešimt karo Ukrainoje mėnesių pirmojo viešo vizito į karinį štabą metu V.Putinas išklausė pranešimą apie karinių veiksmų eigą, taip pat nurodė esąs pasirengęs išklausyti vadų pasiūlymus.

Sprendžiant iš Rusijos televizijos kanalų, V.Putino surengtame susitikime dalyvavo S.Šoigu, Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir jungtinės Rusijos pajėgų grupės vadas Sergejus Surovikinas.

Kremlius taip pat pažymėjo, kad V.Putinas penktadienį visą dieną praleido būstinėje.

Tą dieną Rusija devintą kartą masiškai apšaudė Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

Tai paliko pusę šalies be elektros, šildymo ir vandens, pranešė vietos valdžia.

Ką galėtų reikšti V.Putino vizitas į būstinę ir po to sekusi S.Šoigu kelionė į fronto liniją, aiškinosi BBC naujienų rusų kalba tarnyba.

Siekia palaužti Ukrainos valią

V.Putinas į karinę būstinę atvyko praėjus kelioms dienoms po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno pareiškimo apie rengiamą naują Rusijos puolimą 2023 metų žiemą.

„Rusai ruošia apie 200 tūkst. naujų karių. Neabejoju, kad bus dar vienas bandymas pulti Kyjivą“, – interviu „Economist“ sakė V.Zalužnas.

Amerikos karo studijų institutas (ISW) taip pat perspėjo apie naujo Rusijos puolimo grėsmę.

Ekspertai sako, kad dabar Rusija puola Ukrainą iš dviejų pusių: vykdo puolimo operacijas Donecko srityje, taip pat tęsia masinę raketų atakų kampaniją prieš svarbiausią šalies infrastruktūrą.

Kadangi, nepaisant to, Rusija negali priversti Ukrainos derėtis, V.Putinas gali bandyti pasiekti savo tikslus nauju puolimu, teigia ISW.

„Scanpix“/AP nuotr./Atakos Kryvyj Rihe padariniai
„Scanpix“/AP nuotr./Atakos Kryvyj Rihe padariniai

Tačiau, kaip pabrėžia ekspertai, Rusija taip pat vykdo informacinę kampaniją, kuria siekiama palaužti Ukrainos valią ir Vakarų norą remti užpultą šalį.

Visų pirma ji skirta įtikinti ukrainiečius ir Vakarų šalis, kad karas atsidūrė aklavietėje ir Ukrainai nepavyks atkovoti daugiau teritorijų.

Šios informacinės operacijos dalis yra besitęsiantys Rusijos smūgiai Kyjivui, būsimas V.Putino vizitas į Minską periodinio karių dislokavimo Baltarusijoje fone ir karinga retorika.

Šiame kontekste Rusijos prezidento vizitas į karinę būstinę taip pat gali būti suprantamas kaip signalas Vakarams, kad V.Putinas neketina nusileisti.

Vaizduoja „kompetentingą karo laikų lyderį“

Pastaraisiais karo mėnesiais Rusija patyrė daugybę skaudžių pralaimėjimų – nuo ​​Ukrainos kontrpuolimo Charkivo srityje iki Rusijos kariuomenės pasitraukimo iš Chersono.

Nesėkmių fronte fone V.Putinas stengėsi kiek įmanoma labiau atsiriboti nuo diskusijų apie „specialiosios karinės operacijos“ eigą.

Kaip pastebima BBC naujienų rusų kalba straipsnyje, jis demonstravo ramybę ir, priešingai, tvirtino, kad viskas vyksta pagal planą.

Ukrainos prezidento kanceliarijos nuotr./Prezidentas Volodymyras Zelenskis Chersone
Ukrainos prezidento kanceliarijos nuotr./Prezidentas Volodymyras Zelenskis Chersone

Pavyzdžiui, V.Putinas taip ir nepakomentavo kariuomenės išvedimo iš Chersono – vienintelio regioninio centro, kurį Rusijos armijai pavyko užimti.

Formaliai sprendimą trauktis priėmė S.Šoigu po neseniai paskirto (kaip daugelis manė, būtent dėl to) Rusijos kariuomenei Ukrainoje vadovaujančio S.Surovikino ataskaitos.

Praėjus kelioms dienoms po atsitraukimo, V.Putinas vaizdo ryšiu dalyvavo kalakutų fermos Tiumenės srityje atidaryme.

Praėjus kelioms dienoms po atsitraukimo, V.Putinas vaizdo ryšiu dalyvavo kalakutų fermos Tiumenės srityje atidaryme.

Viena vertus, tai turėjo išlaikyti iliuziją, kad Rusijoje viskas vyksta kaip įprasta.

Kita vertus, tai sukėlė aktyvių karo šalininkų, reikalavusių ryžtingesnių vyriausiojo vado veiksmų, kritiką.

V.Putinas taip pat niekada nevyko į karo zoną, nesilankė okupuotose teritorijose.

Taigi galima teigti, kad apsilankymas štabe yra artimiausias V.Putino kontaktas su karu, kurį jis pradėjo vasario 24 dieną, rašo BBC naujienų rusų kalba tarnyba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Nors mažai kas abejoja tuo, kad reikšmingi sprendimai dėl karo galėjo būti priimti be V.Putino pritarimo, pranešdamas apie vizitą į štabą Kremlius norėjo pasiųsti aiškų signalą, jog Rusijos vadovas prisiima atsakomybę ir yra suinteresuotas karo eiga, remdamasis kariniu analitiku Jurijumi Fedorovu rašo JAV dienraštis „The New York Times“.

ISW ekspertai sutinka su šia teorija.

Jų nuomone, Kremlius V.Putiną bando pavaizduoti kaip „kompetentingą karo laikų lyderį“.

Kremlius greičiausiai paskelbė informaciją apie šią kelionę, kad sukurtų lyderio, kuris visapusiškai dalyvauja planuojant ir kariaujant karą Ukrainoje, įvaizdį, rašo ISW.

Kritika ministerijai

Karo ekspertai mano, kad dar viena galima priežastis nušviesti V.Putino vizitą į štabą – bandymas reabilituoti Rusijos gynybos ministerijos įvaizdį.

Kaip rašo BBC naujienų rusų kalba tarnyba, praėjus dienai po V.Putino vizito į štabą, S.Šoigu atvyko į Pietų karinę apygardą ir inspektavo karių grupę, esančią „specialiosios operacijos zonoje“, pranešė Rusijos valstybinės naujienų agentūros.

Kaip rašoma ministerijos pranešime spaudai, S.Šoigu „praskrido pro teritorijas, kuriose dislokuoti kariai, ir tikrino Rusijos dalinių priešakines pozicijas“, kalbėjosi su Rusijos kariais, klausėsi vadų pranešimų apie esamą situaciją ir Rusijos karių veiksmus operacijų zonose.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Šoigu

BBC naujienų rusų kalba tarnybos straipsnyje svarstoma, kad tikriausiai visi šie renginiai, kuriuose dalyvauja V.Putinas ir S.Šoigu, turėtų pristatyti Rusijos gynybos ministeriją kaip vieningą, organizuotą ir veiksmingą karinę struktūrą bei apsaugoti aukščiausią Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vadovybę nuo kritikos.

Atsižvelgdama į tai, kad kare su Ukraina Rusija nepasiekė reikšmingų pergalių, šalies karinė vadovybė siekia sukurti organizuotos karinio vadovavimo grandinės iliuziją.

Be to, Kremlius gali būti suinteresuotas pagerinti gynybos ministerijos įvaizdį ir taip subalansuoti augančią Ramzano Kadyrovo ir Jevgenijaus Prigožino bei jų valdomų karinių struktūrų įtaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas