Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas pateikė keistų prašymų Turkijai dėl naikintuvų ir viešbučių

Rusijos prezidentas Vladmiras Putinas Turkijai, kurioje nesilankė nuo 2014 m., pateikė neįprastą reikalavimą. Pasak naujienų svetainės „Middle East Eye“, kuri remiasi neįvardytais šaltiniais, Rusijos vadovas pareikalavo, kad jo lėktuvą vizito Ankaroje metu lydėtų Rusijos naikintuvai.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Kremlin.ru“

Šaltinių teigimu, tokie veiksmai atskleidžia nuogąstavimą dėl galimo pavojaus skrydžio maršrute, visų pirma dėl Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemų.

Du buvę Turkijos ambasadoriai šį prašymą pavadino „itin neįprastu“ ir įvertino, jog mažai tikėtina, kad jis bus patenkintas. Pažymima, kad Turkijos valdžios institucijos gali pasirūpinti, kad užsienio lyderius lydėtų jų naikintuvai, tačiau V.Putino lėktuvo lydėjimas Rusijos orlaiviais yra precedentas, galintis turėti įtakos NATO oro erdvės saugumui.

NATO oro gynybos sistemos Rusijos naikintuvus gali suvokti kaip priešiškus taikinius

Anot straipsnio, Maskvos reikalavimą sunku įvykdyti, nes Turkijoje veikia NATO oro gynybos sistemos, kurios gali Rusijos naikintuvus suvokti kaip priešiškus taikinius.

Su derybomis susipažinęs šaltinis patikslino, kad Turkija neketina išjungti ar pakeisti oro gynybos sistemų dėl V.Putino vizito. Per paskutines diskusijas buvo svarstoma galimybė, kad Rusijos prezidento vizitas įvyks pirmąją spalio savaitę, tačiau dėl naujų reikalavimų tokia įvykių raida mažai tikėtina.

Be to, Rusijos pusė išreiškė susirūpinimą dėl politiko apgyvendinimo dideliuose Ankaros viešbučiuose, priklausančiuose Amerikos bendrovėms, saugumo.

Manoma, kad alternatyva galėtų būti vyriausybiniai namai, tačiau toks protokolas itin retas.

Turkijos valdžia svarsto galimybę atsisakyti vykdyti Rusijos vadovo reikalavimus

Planuotas Rusijos prezidento vizitas spalio pradžioje dabar kelia abejonių, nes Turkijos valdžia svarsto galimybę atsisakyti vykdyti Rusijos vadovo reikalavimus, rašoma strapsnyje.

15min primena, kad birželio viduryje nepriklausoma naujienų svetainė „Agentstvo“ pranešė, kad V.Putino lėktuvą pradėjo lydėti naikintuvas Su-30SM. Be to, naikintuvai reguliariai lydi šalies vadovą ir skrydžių į užsienį metu.

Praėjusių metų gruodį Rusijos gynybos ministerija netgi paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip naikintuvai Su-35 lydi prezidento lėktuvą per jo vizitą į Jungtinius Arabų Emyratus. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tuomet pareiškė, kad tai daroma saugumo sumetimais.

V.Putinui pradėjus plataus masto karą Ukrainoje ir taip didelės prezidento saugumui skirtos priemonės buvo gerokai sugriežtintos.

Birželio pradžioje du Rusijos pareigūnai ir Kremliui artimas šaltinis leidiniui „The Moscow Times“ tvirtino, kad saugumo tarnybų patarimu jis pradėjo dėvėti neperšaunamą liemenę per viešus renginius lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas