Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas priėmė A.Lukašenką derybų dėl glaudesnių ryšių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį priėmė Baltarusijos autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, kuris tampa vis labiau priklausomas nuo Maskvos paramos, augant įtampai Minsko santykiuose su Vakarais.
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

A. Lukašenka padėkojo V. Putinui už „labai rimtą Rusijos paramą“ ir pažadėjo, kad jo šalis grąžins savo skolas.

Savo ruožtu V. Putinas per derybas Sankt Peterburge gyrė Baltarusiją kaip „patikimą ir stabilią partnerę“.

Dėl koronavirusinės pandemijos nukentėjusi Baltarusijos ekonomika sulaukė naujo smūgio, Europos Sąjungai paskelbus jos eksportą varžančių skausmingų sankcijų už Minsko gegužės 23 dieną priverstinai nutupdytą keleivinį lėktuvą, siekiant suimti vieną opozicijos tinklaraštininką.

A. Lukašenka pasmerkė šiuos suvaržymus ir paskelbė, kad atsakydama į ekonomines sankcijas Baltarusija nutraukia bendradarbiavimą su ES siekiant sustabdyti nelegalią migraciją.

Lietuva, suteikusi prieglobstį Baltarusijos opozicijos veikėjams, kaltina Baltarusijos valdžią skatinant neteisėtų migrantų srautus iš Irako ir kitų Artimųjų Rytų bei Afrikos šalių. ES sienų apsaugos agentūra pažadėjo padidinti paramą Lietuvai, kad padėtų sustabdyti migrantų bangą.

Po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos Vakarų šalys ir baltarusių opozicija laiko suklastotais, Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių beprecedenčiam protestų judėjimui nuslopinti. Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti policijos, keli protestuotojai žuvo. Visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas