Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 21 /17:32

V.Putinas: Rusija pirmadienį nuspręs dėl Donbaso separatistų pripažinimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per neeilinį šalies Saugumo Tarybos posėdį užsiminė, kad „reikėtų diskutuoti“ apie separatistinių, apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų pripažinimą nepriklausomomis. Jo teigimu, esą jau aišku, kad Ukraina neketina įgyvendinti Minsko susitarimų. V.Putinas po posėdžio pareiškė, kad sprendimas bus priimtas iki pirmadienio pabaigos.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie tokią galimybę V.Putinas užsiminė netrukus po to, kai abiejų separatistinių darinių lyderiai oficialiai paprašė Rusijos pripažinti šių „respublikų“ nepriklausomybę.

Praėjusią savaitę Rusijos Valstybės Dūmos deputatai nubalsavo už kreipimąsi į V.Putiną, prašydami pripažinti Donecko ir Luhansko separatistinių darinių nepriklausomybę.

Tiesa, tąkart V.Putinas pažymėjo, kad dar neišseko erdvė Minsko susitarimų įgyvendinimui – žinoma, pagal Kremliaus sąlygas. Jis taip pat be jokių įrodymų pareiškė, esą Donbase „vykdomas genocidas“.

Dabar V.Putinas paaiškino, kas neva vyksta: „Kijevas nenori kontaktuoti su DLR ir LLR, o kai Rusija bando padėti derėtis, Kijevas šaukia apie kišimąsi į vidaus reikalus.“

Žinoma analitikė Tatjana Stanovaja tinkle „Telegram“ jau parašė, kad šis Rusijos saugumo tarybos susitikimas iš esmės yra Rusijos deklaracija, jog Maskva traukiasi iš Minsko susitarimų.

Įdomu tai, kad tiek Donecko, tiek Luhansko separatistų lyderiai tikina, jog turėtų kontroliuoti ir abiejų regionų teritorijas, šiuo metu kontroliuojamas Ukrainos. Kai kurių analitikų teigimu, dėl to tikėtina, kad netrukus gali įsibėgėti kariniai veiksmai siekiant užimti likusią Donbaso dalį.

Būtent todėl per šį posėdį daug ekspertų atkreipė dėmesį į Rusijos vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo pasisakymą. Jis pareiškė, esą Donbaso „respublikos“ turėtų būti pripažintos pagal Donecko ir Luhansko regionų administracines ribas – kitaip tariant, kartu su Mariupoliu ir kitomis Ukrainos kontroliuojamomis teritorijomis.

V.Putinas dar pridūrė: „Macronas man vakar sakė, kad JAV pozicija Ukrainos klausimu pasikeitė. Nesuprantu, apie ką jis kalba. Kas pasikeitė? Atrodo, kad niekas nepasikeitė.“

Saugumo Tarybos posėdyje, kuris lyg teatro spektaklis transliuojamas tiesiogiai, taip pat pasisakęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad jam paskambino JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas, kuris esą pasiruošęs kalbėtis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

Abiejų šalių diplomatijos lyderiai vasario 24 dieną susitinka Ženevoje. Tikimasi, kad A.Blinkenas ir S.Lavrovas paruoš dirvą JAV prezidento Joe Bideno ir V.Putino deryboms.

„Mūsų pasiūlymai nėra meniu, tai – paketas. Mes esame pasiruošę diskutuoti apie dalykus, kuriuos nori aptarti JAV, tik tokiu atveju, jei JAV sutiks diskutuoti apie NATO plėtrą ir NATO apskritai“, – pareiškė S.Lavrovas.

Kremliaus administracijos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Kozakas, atstovaujantis Rusijai Normandijos ketverto derybose, irgi laikėsi linijos.

„Nei Ukrainai, nei jos Vakarų sąjungininkėms nereikia Donbaso. Daroma viskas, kad konfliktas būtų įšaldytas. Derybos dėl Minsko susitarimų mirusios nuo 2015 metų. Nėra progreso“, – kalbėjo D.Kozakas, pridūręs, neva Donbasas išgyvena „ekonominį bumą“.

Galiausiai D.Kozakas pareiškė, kad Kijevas „niekada“ neįgyvendins Minsko susitarimų.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu savo ruožtu pakartojo Maskvos propagandos pastarosiomis dienomis dažnai minimą mantrą, neva Ukraina ruošiasi jėga užimti Donbasą ir yra prie kontaktinės linijos sutelkusi 40 tūkst. karių.

S.Šoigu taip pat teigė, esą Ukrainoje darbotvarkę diktuoja Kijevo vyriausybei nepavaldūs „radikalūs nacionalistai“, be to, Ukraina neva gali „greičiau nei Iranas ir Šiaurės Korėja gauti branduolinių ginklų“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu

Beje, televizija „Dožd“ per neeilinį Rusijos saugumo tarybos posėdį atkreipė dėmesį į laiką, kurį rodo S.Šoigu laikrodis. Jis atsilieka penkiomis valandomis.

Tai gali reikšti, kad dramatiškai neva tiesiogiai transliuojamas posėdis iš tikrųjų galėjo būti įrašytas anksčiau šiandien, o dabar rodomas įrašas.

Tiesa, Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas, nors daugelis kitų kalbėjusiųjų prieš jį, patarė V.Putinui prieš okupuotų Donbaso teritorijų pripažinimą pasikalbėti su JAV prezidentu J.Bidenu.

„Pasakykite Bidenui: jei galėsite sustabdyti šį kraujo liejimą per 2-3 dienas, tada mes jų (Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, – red.) nepripažinsime“, – pareiškė vienu aršiausių „vanagų“ Maskvoje laikomas N.Patruševas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai per pratybas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai per pratybas

Ukraina ir nepriklausomi analitikai teigia, kad pastarosiomis dienomis apšaudymus Donbase rengia tik separatistų pusė.

Posėdyje užfiksuotas iškalbingas Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovo Sergejaus Naryškino paslydimas. Jis užsikirsdamas pareiškė V.Putinui, kad remia „Donecko ir Luhansko inkorporavimą į Rusiją“.

Kadangi Kremliaus strategų planas kitoks – pirmiausia pripažinti šių teritorijų nepriklausomybę, V.Putinas iškart pertraukė S.Naryškiną: „Mes apie tai dar nekalbame.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas