Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 25 /19:10

V.Putinas susitiko tik su režimui ištikimomis karių motinomis, mirtis prilygino žūtims keliuose ar dėl alkoholio

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį grupei motinų, kurių sūnūs kariauja Ukrainoje, pasakė, kad „dalijasi“ skausmu tų, kas dėl šio konflikto neteko šeimos narių ir jų žūtis prilygino žūtims dėl eismo įvykių ar alkoholio vartojimo. „Apie 30 tūkst. žmonių žūsta eismo įvykiuose, maždaug tiek pat – nuo alkoholio. Deja, taip nutinka. Toks yra gyvenimas“, – sakė Kremliaus režimo lyderis. Tiesa, į susitikimą pakviestos tik režimui lojalios moterys.
Vladimiras Putinas susitikime su motinomis
Vladimiras Putinas susitikime su motinomis / Stop kadras iš video

„Noriu, kad žinotumėte: aš asmeniškai ir visa šalies vadovybė dalijamės šiuo skausmu, – savo rezidencijoje netoli Maskvos moterims sakė V.Putinas. – Mes suprantame, kad niekas negali pakeisti sūnaus, vaiko netekties.“

Jis teigė, esą kai kuriomis naujienomis apie konfliktą negalima pasitikėti, ir pridūrė: „Yra daug melagienų, apgaulės ir melo.“

Susitikime jis karių žūtis prilygino žūtims dėl eismo įvykių ar alkoholio vartojimo.

„Bet žinote, kas man ateina į galvą: apie 30 tūkst. žmonių žūsta eismo įvykiuose, maždaug tiek pat – nuo alkoholio. Deja, taip nutinka. Toks yra gyvenimas. Gyvenimas yra sudėtingas ir daugialypis, daug sudėtingesnis, nei rašoma kažkur popieriuose“, – kalbėjo Rusijos režimo lyderis.

Karą pradėjęs V.Putinas toliau dėstė melagingus argumentus apie tariamą tėvynės gynimą: „Ir tai, kad jūsų vaikinai, dauguma jų, pasirinko tokį likimą – tarnauti Tėvynei, ginti Tėvynę, Rusiją, ginti mūsų žmones, šiuo atveju Novorosijoje, Donbase, be jokios abejonės, taip pat yra jūsų darbo rezultatas.“

„Padarysime viską, kas nuo mūsų priklauso, kad [jūs] jaustumėte petį, į kurį galite atsiremti“, – pažadėjo V.Putinas, tačiau taip ir nepaaiškino, apie kokias paramos priemones kalbėjo.

Susitikime jis įvardijo karinių ligoninių užimtumo rodiklį – 38 proc., pranešė BBC.

Netransliuotą V.Putino frazę žiniasklaida pacitavo jau pasibaigus susitikimui, ir ji skamba taip: „Ministras [gynybos ministras Sergejus Šoigu] man sakė, kad karinės ligoninės užpildytos tik 38 procentais, tačiau civilinė sveikatos priežiūros sistema yra pasirengusi dirbti su mūsų vaikinais. Tai apima ir reabilitaciją. Mes tikrai prie to grįšime, kad reabilitacija vyktų ne tik Gynybos ministerijos medicinos įstaigose“. Šią citatą pateikė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Rusijos valdžios institucijos retai teikia informaciją apie kovų Ukrainoje aukas: žuvusiųjų skaičius buvo paminėtas tik keletą kartų ir buvo mažesnis net už iš viešų šaltinių žinomą žuvusiųjų skaičių. Apie sužeistųjų skaičių nebuvo pranešta.

Spalio mėnesį mobilizuojamų rusų giminaičiai, daugiausia jų žmonos ir motinos, pradėjo įrašinėti vaizdo pranešimus, kuriuose ragino Rusijos valdžios institucijas aprūpinti jų artimuosius viskuo, ko jiems reikia, ir atitraukti juos nuo fronto linijos, į kurią, pasak giminaičių, kai kurie jų buvo išsiųsti be tinkamo apmokymo ir įrangos.

BBC apklausti mobilizuojamų asmenų giminaičiai, kurie anksčiau užregistravo tokius kreipimusis, taip pat pranešė, kad jie nebuvo pakviesti į susitikimą.

Kaip skelbia BBC rusų kalba, į susitikimą su V.Putinu buvo pakviestos tik režimo vykdomą politiką remiančios 17 moterų. Pavyzdžiui, Nadežda Uzunova, Ust-Abakano patriotinės organizacijos narė, susitikimo vaizdo įraše sėdinti per vieną vietą nuo V.Putino. Spalio 7 d., Putino gimtadienio proga ji pasidalijo sveikinimu prezidentui.

Tarp kitų pakviestų moterų buvo Maskvos pareigūnė ir „Vieningosios Rusijos“ deputatė Olga Beleceva, Visos Rusijos liaudies fronto vykdomojo biuro vadovė Julija Belechova ir Visuomeninių rūmų narė Maskvos Orechovo-Žujevo rajone Marina Migunova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas