Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas: „Wagner“ buvo išlaikoma valstybės lėšomis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį per susitikimą su šalies gynybos pareigūnais pareiškė, kad privati karinė bendrovė „Wagner“, savaitgalį surengusi maištą, buvo išlaikoma valstybės lėšomis.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Jo teigimu, pernai Maskva „Wagner“ išmokėjo kiek daugiau nei 912 mln. eurų.

„Vien nuo 2022 metų gegužės iki 2023 metų gegužės valstybė grupei „Wagner“ sumokėjo 86,262 mlrd. rublių (apie 912 mln. eurų) kovotojų atlyginimams ir skatinamiesiems atlygiams“, – sakė Rusijos prezidentas.

„Noriu, kad visi tai žinotume. Grupės „Wagner“ išlaikymą visiškai užtikrino valstybė, iš Gynybos ministerijos, iš valstybės biudžeto, mes visiškai finansavome šią grupę“, – nurodė V.Putinas.

Ne vienus metus Rusijos valdžia tvirtino, kad „Wagner“ neturi jokių ryšių su Maskva, o kažkada apskritai neigė, kad tokia bendrovė, ginanti Maskvos interesus ir vykdanti operacijas keliose Afrikos ir Artimųjų Rytų valstybėse, egzistuoja.

Tačiau nuo tada, kai jos kovotojai tapo viena iš pagrindinių Rusijos puolimo Ukrainoje atramų, „Wagner“ vadas – buvęs Kremliaus maitinimo paslaugų kontraktininkas Jevgenijus Prigožinas – išėjo į viešumą.

Šeštadienį „Wagner“ pradėjo maištą, užėmė kariuomenės būstinę Rostove prie Dono ir žygiavo į Maskvą.

Kaip tvirtino J.Prigožinas, to imtasi siekiant pasipriešinti pastangoms įtraukti ją į oficialią Gynybos ministerijos struktūrą. Galiausiai šeštadienio vakarą J.Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, po susitarimo su Baltarusijos autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Sutarta, kad J.Prigožinas ir jo pajėgos nebebus kaltinamos, o pats „Wagner“ vadovas išvyks į Baltarusiją. A.Lukašenka antradienį patvirtino, kad J.Prigožinas jau Baltarusijoje.

V.Putinas pasmerkė šį maištą kaip išdavystę ir įsakė, kad „Wagner“ netektų sunkiosios ginkluotės, o jo kovotojai arba prisijungtų prie reguliariųjų ginkluotųjų pajėgų, arba grįžtų pas artimuosius, arba pasitrauktų į Baltarusiją.

Atskleisdamas milžiniškas oficialias išlaidas „Wagner“, V.Putinas patvirtino, kad privati karinė bendrovė faktiškai veikė kaip valstybės ranka.

Tai, kad „Wagner“ lyderiai dabar vaizduojami kaip išdavikai, yra posūkis Rusijos naratyve. Anksčiau ši grupė turėjo didvyrio statusą kaip svarbi Ukrainos puolimo dalis.

Net ir kritikuodamas „Wagner“ po šeštadienio sukilimo, V.Putinas aiškiai pasakė, kad nesitaiko į eilinius karius, „nes jie tikrai parodė drąsą ir didvyriškumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas