Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putino pašonėje R.Kadyrovas sukūrė privačią armiją, kuri garbina tik jį

Iš mišrių kovo menų (MMA) klubų „Achmat“ ir „Berkut“ išėjo keli tūkstančiai negailestingų ir viskam pasiruošusių kovotojų, kuriems Ramzanas Kadyrovas yra idealas. Jie kėlė sumaištį Sirijoje, dabar žudo ir naikina Ukrainoje, rašo „Gazeta Wyborcza“.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čečėnijos prezidentas, itin artimas Vladimirui Putinui Ramzanas Kadyrovas sukūrė privačią armiją su ištikimiausiu branduoliu – savo numylėtiniais, Grozno „Achmat“ klubo sirgaliais, kurie nemato pasaulio be jo. Primena žvėrelius, kurios R.Kadyrovas laikė nuosavame zoologijos sode, kišo rankas į jaunų lokių ir tigrų nasrus, demonstruodamas visiems norintiems, kaip yra juos prisijaukinęs.

Jo maža, grėsminga armija puldinėja Ukrainoje ir žudo. Jie medžioja prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad jų vadas, generolas Ramzanas, įtiktų naujosios Čečėnijos globėjui Vladimirui Putinui. Net Vakarų sankcijos R.Kadyrovui ir visiems, turintiems kokių nors ryšių su juo, neatbaido čečėnų sportininkų nuo paramos „Broliui“, mafiozui, kuris iš Čečėnijos sukūrė vieną didelę mafiją.

Ukrainos žvalgybos nuotr./Čečėnų smogikai, pasiųsti nužudyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio
Ukrainos žvalgybos nuotr./Čečėnų smogikai, pasiųsti nužudyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio

Kylanti MMA žvaigždė, gyvenantis Švedijoje, bet siela bei širdimi „kadyrovcas“ Khamzatas Chimajevas, laimėjęs paskutinę kovą prieš brazilą Gilbertą Burnsą, paėmė mikrofoną iš vedėjo ir čečėniškai pasveikino „brolį“. R.Kadyrovo pavardė nenuskambėjo, nes kitu atveju UFC federacija būtų turėjusi rimtų nemalonumų, nes Čečėnijos prezidentui taikomos griežtos sankcijos. Joks čečėnas oficialiai neturi jokių ryšių su R.Kadyrovu, o kovotojų agentai dievagojasi, kad su diktatoriumi nieko bendro nėra.

„Broli, žinau, kad žiūri kovą namuose. Žinau, kad žadėjau greitą pergalę, neišėjo. Tegu Dievas tave laimina“, – šaukė K.Chimajevas, o R.Kadyrovas greitai jam atsakė, jau kitą dieną paskambinę.

Šis kovotojas būdamas vos 19-os persikėlė į Švediją. Jau iki to jis treniravosi, kaip ir jo vyresnysis brolis. Po pirmos kovos MMA R.Kadyrovas jam padovanojo prabangų mercedesą. Kitų apdovanojimų, kaip tarkim automatinis pistoletas, kuriuos R.Kadyrovas teikia ištikimiausiems bičiuliams, dar teks nusipelnyti. Ir tai galima padaryti, jeigu esi geriausias MMA kovotojas pasaulyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Khamzatas Chimajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Khamzatas Chimajevas

Mat R.Kadyrovas HBO laidoje „Real Sport“ yra sakęs, kad svajotų įrodyti, kad jo kovotojai geriausi pasaulyje, o tam reikėtų surengti dvikovą tarp „Achmat“ klubo žmonių ir geriausių UFC sportininkų. Kadangi to nepadarysi, tad belieka, kad jo žmonės karaliautų UFC.

R.Kadyrovas nuolat matomas „Achmat“ aplinkoje – varžybose, treniruotėse, treniruoklių salėje, ten filmuoja, puoselėja savo kultą tarp prievarta ir jėga besižavinčių asmenų. Laimėjęs „Achmat“ kovotojas bėga į vadų ložę ir diktatorius jį nešioja ant pečių. O susirinkusi didžiulė vyrų minia (moterų Grozne net gatvėje pamatysi ne taip ir dažnai) šėlsta iš pasitenkinimo.

Klubas „Achmat“, kaip ir nemaža dalis gatvių, pastatų, komandų Grozne bei visoje Čečėnijoje turi šį vardą Ramzano tėvo garbei, pastarasis žuvo per sprogimą stadione, kai 2004 metais ten švęsta Pergalės diena. Tai kas nutiko vėliau, rodo R.Kadyrovo veikimo būdus.

Jis įtarė, kad pasikėsinimą surengė broliai Jamadajevai. Jie jau negyvi. Vieną – Ruslaną – nušovė pačiame Maskvos centre, kitą – Selimą – Dubajuje. Vienoje nužudytas ir buvęs tėvo apsauginis Umaras Israilovas, kuris pasakojo buvęs kankintas paties diktatoriaus.

Čečėnijos prezidento priešininkai žudyti ir Turkijoje, Prancūzijoje, čečėnai nužudė ir žurnalistę Aną Politkovskają iš „Novaja gazeta“, kuri rašė apie Čečėniją bei R.Kadyrovą, ir opozicijos politiką Borisą Nemcovą.

V.Putino ir R.Kadyrovo santykiai primena patologinę šeimą, rašo „Gazeta Wyborcza“, – Kremliaus šeimininkas Ramzaną vadina sūnumi, atleidžia jam daugybę nuodėmių, užmerkia akis matydamas egzekucijas Rusijos Federacijos teritorijoje ir net pačioje Maskvoje, jei tai naudinga pačiam V.Putinui, moka milijardus Čečėnijos vystymui, nors puikiai žinoma, kad trečdalis pinigų nugula R.Kadyrovo kišenėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./R.Kadyrovas ir V.Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./R.Kadyrovas ir V.Putinas

Atsidėkodamas šis užtikrina ramybę ir, kaip pats sako, „geriausius kovinius pėstininkus“. Tiek, kad visi supranta, jog tai labiau R.Kadyrovo, o ne V.Putino kariai.

Kovotojų klubą „Achmat“ R.Kadyrovas įsteigė įpusėjus 2014 metams, tuoj po Krymo aneksijos. Gal tai ir nebuvo susiję, tačiau nesunku įtarti, kad tai nebuvo tik Kadyrovo svajonės išpildymas, bet ir noras pusantro milijono gyventojų turinčioje Čečėnijoje demonstruoti jėgos kultą bei turėti po ranka žiaurių ir pajėgių žudikų.

Tad „Achmat“ vadovu yra Abuzajidas „Patriotas“ Vismuratovas, R.Kadyrovo bičiulis nuo mokyklos laikų (R.Kadyrovas yra baigęs tik dešimtmetę mokyklą), dabartinis jo asmeninės apsaugos vadas, specialiųjų pajėgų „greitojo reagavimo“ būrio vadas. Jam taip pat taikomos JAV sankcijos dėl „nužudymo, kankinimo ir kitų žmogaus teisių laužymo“, tačiau būtent jis palaiko ryšius su amerikiečiais iš UFC federacijos.

Kai po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios R.Kadyrovas pakvietė kariškius į pagrindinę Grozno aikštę, šalia A.Vismuratovo stovėjo Abdulas-Kerimas Edilovas, „Achmat“ auklėtinis, kovojantis UFC ir dabartinis vicepremjeras. Stovėjo su šautuvu, šovinių juosta, o vėliau socialiniuose tinkluose parašė – „Pasiruošęs mirti ir išdidus“.

„Berkut“ klubo, taip pat susijusio su prezidentu, kuris dabar jau sujungtas su „Achmat“, vadovas buvo Mairbekas Chasijevas, Čečėnijos valdančiųjų elito atstovas.

Ukrainos pajėgos Donecko srityje sunaikino čečėnų kilmės Rusijos karių būrį
Ukrainos pajėgos Donecko srityje sunaikino čečėnų kilmės Rusijos karių būrį

Abiejuose klubuose dirba ir treniruojasi keli tūkstančiai vyrų, jų bazės yra Grozne ir dar keliose Čečėnijos vietovėse.

Dalis kovotojų baigę karjerą užima aukštas pareigas valdžios struktūrose. Kiti papildo armiją, karines „kadyrovcų“ grupuotes, kurios siunčiamos į įvairius pasaulio kampelius kovoti su „supuvusiais Vakarais“, tarkim, Siriją, Ukrainą, greitojo reagavimo būrius. Arba tampa R.Kadyrovui nepatogių asmenų žudikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas