Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinui priskiriamos superjachtos įgulą sudarė Rusijos valstybės pareigūnai

Paaiškėjo, kad 700 mln. dolerių vertės superjachtos „Šecherezada“ įgula buvo sudaryta iš Rusijos federalinės apsaugos tarnybos darbuotojų. Tai gali įrodyti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra jos savininkas. Tai atskleidė įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno komanda, atlikusi tyrimą.
Superjachta „Šecherezada“
Superjachta „Šecherezada“ / Stop kadras iš „YouTube“

140 metrų ilgio superjachta buvo nuleista į vandenį 2020 m. laivų statykloje Vokietijoje ir yra viena didžiausių pasaulyje savo klasėje. Tačiau jos savininkas nežinomas. Kovo viduryje laikraštis „The New York Times“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad JAV pareigūnai ją sieja su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Laikraštis teigė, kad jachta į Sočį plaukė du kartus – 2020 ir 2021 m. vasaromis. Ten yra V.Putino rezidencija, kurioje jis praleidžia daug laiko. Laikraštis rašė, kad jachtos ir Rusijos prezidento ryšį atskleidė vienas iš buvusių įgulos narių.

A.Navalno komandai pavyko gauti jachtos įgulos narių sąrašą. Paaiškėjo, kad visi jie, išskyrus kapitoną, buvo Rusijos piliečiai. Tyrimo metu paaiškėjo, kad pirmasis kapitono padėjėjas, vyresnysis kapitono padėjėjas, keli apsaugos darbuotojai ir keli kiti įgulos nariai buvo aktyvūs Rusijos federalinės apsaugos tarnybos pareigūnai. Daugelio jų adresas yra šios tarnybos karinis padalinys Sočyje.

VIDEO: Секрет Шехерезады. Яхта Путина за 75 000 000 000 ₽

Iš 23 įgulos narių, esančių vien pirmuosiuose sąrašo puslapiuose, beveik pusė yra susiję su šia tarnyba. Jų komentarai tyrime nepateikiami. Anksčiau laivo kapitonas Guy Bennett-Pierce'as žurnalistams sakė, kad „Šecherezada“ nepriklauso V.Putinui ir kad Rusijos prezidentas nebuvo laive. Jis atsisakė įvardyti savininką.

Jei bus įrodyta, kad laivas susijęs su V.Putinu, jis bus areštuotas, o Europos Sąjunga prezidentui taikys asmenines sankcijas. Dabar superjachta yra Marina di Carrara Toskanoje, nuo mėnesio vidurio remontuojama sausajame doke.

Vasario mėnesį 82 metrų ilgio superjachta „Graysful“, kuri taip pat siejama su V.Putinu, iš Hamburgo uosto persikėlė į Kaliningradą. Praėjus dviem savaitėms po to, kai jachta įplaukė į Kaliningrado įlanką, V.Putinas paskelbė karą Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas