Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Volodino istorijos pamoka: „Rusijos regionai 70 metų maitino Baltijos šalis“

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas dažnai įgarsina tai, ką galvoja visas režimas – Baltijos šalis vadina JAV satelitėmis, apkaltina Lenkiją sukėlus Antrąjį pasaulinį karą. Aistrų sukėlė šviežiausias jo pasisakymas tiesiog iš tribūnos.
Viačeslavas Volodinas
Viačeslavas Volodinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reikia prisiimti atsakomybę už tuos 70 metų, kai mes, Rusijos regionai, maitinome Pribaltiką, Ukrainą, kitas respublikas ir iš šitų rusiškų sričių viską išvalėme, kurdami ten pramonę, mokydami kalbos ir dar daug ko“, – Rusijos Valstybės Dūmos plenarinėje sesijoje pareiškė V.Volodinas.

Maskvai nepatiks: surinkti įrodymai, kad Lietuva buvo SSRS donorė

„Taip išeina, kad 70 metų ėjome į vieną pusę, kūrėme, o 1991-ųjų pradžioje, kai visa tai sugriuvo, mūsų ekonomika nukrito žemiau nei ten, kur buvo 1917 metų revoliucijos metu.

Karo metu pas mus ekonomika auga, o čia ji nukrito taip žemai, kad ją reikėjo po kruopelytę surinkinėti prezidentui“, – pridūrė V.Volodinas, laikomas paklusniu Rusijos prezidento Vladimiro Putino statytiniu.

V.Volodino pareiškimas atitinka tradicinę Kremliaus liniją, esą Maskva daug dešimtmečių statė Baltijos šalių ekonomiką, o be sovietų pagalbos šios valstybės esą būtų toliau skurdusios.

Įtakingo Vokietijos savaitraščio „Der Spiegel“ korespondentas Christianas Eschas iškart pasipiktino tokiu V.Volodinu perliuku.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viačeslavas Volodinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viačeslavas Volodinas

„Baltijos šalys tikrai nepriklausė sovietams 70 metų – jos buvo okupuotos susitarus Hitleriui ir Stalinui. Rusija maitino Ukrainą? Taip tiesa apverčiama aukštyn kojomis. Tokie pseudoistoriniai vapesiai skamba vis labiau desperatiškai“, – tegė Ch.Eschas.

Itin prieštaringais pasisakymais istorijos tema V.Volodinas garsėja jau seniai. Štai metų pradžioje jis įsiutino Varšuvą pareikšdamas, esą nacistinė Vokietija daugelį masinio naikinimo stovyklų per karą būtent Lenkijoje kūrė todėl, kad šioje šalyje klestėjo antisemitizmas.

Tokį seną antilenkišką stereotipą istorikai jau seniai paneigę. Antisemitinių nuotaikų prieš karą būta visoje Europoje, bet Lenkijoje, kaip ir kitur, daugybė piliečių tokiai diskriminacijai aršiai priešinosi.

Turbūt nenuostabu, kad Aušvico-Birkenau valstybinis muziejus, prižiūrintis baisiausią nacių mirties stovyklą, rekomendavo V.Volodinui internete peržiūrėti virtualias paskaitas apie šios stovyklos istoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kaliniai, išlaisvinti iš Aušvico koncentracijos stovyklos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kaliniai, išlaisvinti iš Aušvico koncentracijos stovyklos

2018-ųjų pabaigoje V.Volodinas Valstybės Dūmoje priėmė tuometį europarlamentarą, nušalintą Lietuvos prezidentą Rolandą Paksą.

Rusijos Valstybės Dūmos nuotr./Viačeslavas Volodinas ir Rolandas Paksas
Rusijos Valstybės Dūmos nuotr./Viačeslavas Volodinas ir Rolandas Paksas

O jau praėjusių metų pabaigoje, tebeverdant aistroms dėl Rusijos grąžinimo į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją, V.Volodinas pareiškė, kad Baltijos šalys, Lenkija, Sakartvelas ir Ukraina „yra pasiryžusios įkalinti visus praeityje“.

„Jos nori gyventi kitų sąskaita ir nestatyti savo pačių ekonomikos. Ukraina nori pajamų iš Rusijos dujų tranzito, Sakartvelas – iš vyno eksporto į Rusiją“, – tada aiškino Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas, šias valstybes išvadinęs „Jungtinių Valstijų satelitėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas