Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskio biuras atskleidė daugiau detalių apie Ispanijoje nušautą rusų pilotą

Buvęs Rusijos karo pilotas Maksimas Kuzminovas, kuris pabėgo į Ukrainą su sraigtasparniu Mi-8 ir neseniai buvo nužudytas Ispanijoje, naudojosi apsaugos planu. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas tai sakė interviu Ispanijos laikraščiui „El Mundo“, paklaustas, kaip Kyjivas vertina rusų piloto nužudymą.
Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas
Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas / Stop kadras iš video

„Rusų mafija Ispanijoje yra labai tvirtai įsitvirtinusi. Mūsų karinė žvalgyba turėtų tai geriau pakomentuoti, bet galiu pasakyti du dalykus: jei pilotas, kuris naudojasi apsaugos planu, turi vengti kontaktų, keisti savo gyvenimą, kad liktų gyvas, ir tai vis tiek jam nutinka, Ispanija turėtų ištirti, kas jam nutiko, ir Ispanija šiame nuodugniame tyrime turėtų parodyti, kas turėtų sumokėti už šį nusikaltimą, kurį Rusija įvykdė Ispanijos teritorijoje“, – sakė M.Podoliakas.

Ispanijos žiniasklaidos duomenimis, vasario 13 d. M.Kuzminovas buvo rastas nušautas garaže Viljachojosos miestelyje prie Alikantės. Kūne buvo rastos mažiausiai penkios šautinės žaizdos. M.Kuzminovas turėjo su savimi dokumentus 33 metų ukrainiečio vardu (pačiam rusui buvo 28 metai).

M.Kuzminovas Ispanijoje buvo su ukrainietišku pasu, išduotu Igorio Ševčenkos vardu, rašė laikraštis „El Periódico“, kuris paskelbė asmens tapatybės kortelės nuotrauką. Du įtariamieji nužudymu pabėgo iš nusikaltimo vietos ir tikriausiai išvyko iš Ispanijos.

Laikraštis „El País“ pranešė, kad Ispanijos žvalgybos tarnybos neabejoja, jog už M.Kuzminovo nužudymo stovi viena iš Rusijos žvalgybos tarnybų, tačiau kol kas neaišku, kuri – FSB, SVR ar GRU. Leidinys pažymėjo, kad tai pirmoji tokia žmogžudystė Ispanijos teritorijoje, o oficialusis Madridas rengia ryžtingą atsaką.

2023 m. rugpjūtį rusų pilotas Maksimas Kuzminovas nukreipė Rusijos sraigtasparnį Mi-8 į Ukrainą. Ukrainos karinės žvalgybos vaizdo įraše M.Kuzminovas teigė, kad pats susisiekė su Ukrainos valdžios institucijomis, nes nenorėjo kariauti. M.Kuzminovas sakė paprašęs kitų įgulos narių pasiduoti, tačiau šie „ėmė elgtis šiek tiek agresyviai“ ir buvo nužudyti. Po to Rusijos specialiosios pajėgos pareiškė, kad suras M.Kuzminovą ir „nubaus jį pagal visus įstatymus“, o jis „nesulauks teismo“.

„Bild“: po piloto mirties Maskva gali pradėti kitų rusų medžioklę Europoje

Po rusų piloto Maksimo Kuzminovo nužudymo Ispanijoje Kremlius gali pradėti medžioti rusus, pabėgusius nuo Vladimiro Putino režimo į Vokietiją, rašo vokiečių leidinys „Bild“.

Pasak straipsnio, nuo 2022 m. Vokietijoje politinis prieglobstis iš viso suteiktas 1 900 rusų.

„Tai žmonės, kuriems dėl jų veiklos prieš karą, už demokratiją ir žmogaus teises gresia ypatingas pavojus“, – rašoma straipsnyje. Saugumo pajėgų atstovai leidiniui teigė, kad „valstybinio terorizmo aktai“ iš tiesų kelia rimtą grėsmę. Jie užsiminė, kad Rusijos specialiosios tarnybos ir jų agentai gali rengti operacijas, kuriomis siekiama pagrobti ir net nužudyti savo piliečius užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas