Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Zelenskis metė iššūkį D.Trumpui: ragina pasidalinti savo stebuklingu planu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu metu „Bloomberg“ naujienų tarnybai pareiškė, kad Donaldas Trumpas turėtų pateikti savo planą, kaip greitai užbaigti karą su Rusija, ir perspėjo, kad bet koks pasiūlymas turi nepažeisti šalies suvereniteto.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „SIPA“/„Scanpix“

„Jei D.Trumpas žino, kaip užbaigti šį karą, jis turėtų mums tai pasakyti šiandien, – su sarkazmo gaidele sakė Ukrainos prezidentas. – Jei kyla pavojus Ukrainos nepriklausomybei, jei mes neteksime valstybingumo – mes norime būti tam pasiruošę, norime tai žinoti.“

Buvęs JAV prezidentas D.Trumpas per praėjusį ketvirtadienį vykusius JAV prezidento rinkimų kampanijos debatus pasigyrė, kad užbaigs karą iki savo inauguracijos sausio mėnesį, ir pasišaipė, jog Ukrainos gynybai išleidžiami milijonai dolerių, o Kyjivas „nelaimi karo“.

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Beveik valandą trukusiame interviu Ukrainos lyderis pareiškė, kad yra „potencialiai pasirengęs“ susitikti su D.Trumpu ir išklausyti jo komandos pasiūlymų.

„Jie negali planuoti mano ir mūsų žmonių bei mūsų vaikų gyvenimo, – kalbėjo šalies vadovas. – Norime suprasti, ar lapkričio mėnesį turėsime galingą JAV paramą, ar liksime visiškai vieni“.

„Bloomberg“ priminė, kad V.Zelenskio santykiai su D.Trumpu visą laiką buvo įtempti, nes šis savo prezidentavimo laikotarpiu nuolat kaltino Ukrainos vadovą korupcija, o netrukus po buvusio komiko išrinkimo 2019 m. palenkė jį tirti kaltinimus Joe Bidenui – tai paskatino pirmąją D.Trumpo apkaltos procesą.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai

Įkalinti laukime

Pokalbio metu V.Zelenskis taip pat suabejojo nuomone, kad Kyjivas pralaimi, ir paneigė terminą „aklavietė“, kuriuo pastaruoju metu apibūdinamas konfliktas.

Jis aiškino, kad Kyjivo pajėgos turi geresnes gyvosios jėgos pozicijas nei prieš kelis mėnesius, o naujas kontrpuolimas – tai brigadų apginklavimo klausimas.

„Tai ne aklavietė, tai probleminė situacija, – įvertino jis. – Aklavietė reiškia, kad nėra jokios išeities. Tačiau problemą galima išspręsti, jei tik yra noro ir priemonių. Mes turime valios, o įrankių – jie dar neatsirado“.

Kremliaus vykdomai plataus masto invazijai tęsiantis jau trečius metus, mažėjančiomis ginklų ir šaudmenų atsargomis naudojasi Rusijos kariuomenė, kuri nuo metų pradžios pasiekė laipsniškų laimėjimų.

Nors V.Zelenskis gyrė 61 mlrd. dolerių paramos paketą, kurį šiemet po pusmetį trukusio delsimo patvirtino JAV Kongresas, jis atkreipė dėmesį, kad per ilgai trunka, kol įranga pasiekia frontą.

„Tai didžiausia šio karo tragedija, kad tarp sprendimo ir realaus fakto yra tikrai ilgas, ilgas, ilgas laukimas“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskis Stokholme ragins suteikti Ukrainai daugiau ginklų / Nicolas Landemard / ZUMAPRESS.com
V. Zelenskis Stokholme ragins suteikti Ukrainai daugiau ginklų / Nicolas Landemard / ZUMAPRESS.com

Jis, kaip ir Suomijos prezidentas Alexanderis Stubbas, išreiškė nuomonę, kad Kinija galėtų atlikti „didžiulį vaidmenį“ sprendžiant konfliktą, nes Maskva yra labai priklausoma nuo jos eksporto rinkos.

V.Zelenskis taip pat pastebėjo, kad Jungtinėms Valstijoms ir Kinijai atidėjus į šalį nesutarimus, veikdamos kartu, šalys galėtų užbaigti karą.

Kalbėdamas apie paliaubų galimybę, kurias rinktis prezidentą ragino pirmą kartą per dešimtmetį antradienį šalyje viešėjęs Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, Ukrainos vadovas nurodė, kad tokį scenarijų „bandantys parduoti“ asmenys nesugebėjo suformuluoti, kaip paliaubos veiktų.

„Niekas neturi atsakymo, – sakė V.Zelenskis. – Aš nekaltinu, aš tik aiškinu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas