Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis ragina nepanikuoti ir stebina Vakarų ekspertus: bet gal jis teisus?

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, nepaisydamas grėsmingai skambančių visų pirma JAV lyderių perspėjimų, esą Rusija gali „bet kurią akimirką“ pulti šalį, ragina žmones nekreipti daug dėmesio į pranešimus apie neva artėjančią katastrofą. Kodėl retorika Kijeve ir Vakarų sostinėse tokia skirtinga?
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Įkvėpkite. Nurimkite“, – dar sausio 19-ąją savo oficialiame tinklalapyje pareiškė V.Zelenskis ir pridūrė, kad pavojingiausia – pasiduoti panikai.

Tačiau tą pačią dieną JAV prezidentas Joe Bidenas viešai pasvarstė, esą jis mano, kad Rusija, sutelkusi daugiau nei 100 tūkst. karių ir karinės technikos prie sienos su Ukraina bei Baltarusijoje, puls Ukrainą, bet sulauks „ryžtingo atsako“.

Tokie retoriniai neatitikimai stebimi iki šiol, o praėjusios savaitės pabaigoje V.Zelenskis kone pratrūko: „Nesakau, kad negali būti eskalacijos – mes apie ją atvirai kalbame aštuonerius metus. Bet nemanau, kad situacija yra labiau įtempta nei įtampos praėjusių metų pradžioje piko metu.“

„Conflict Intelligence Team“ nuotr./Rusijos karinis ešelonas
„Conflict Intelligence Team“ nuotr./Rusijos karinis ešelonas

Analitikų manymu, V.Zelenskis ir jo aplinka įtaria, kad Vakarai, ypač JAV, naudojasi Ukraina siekdami savų tikslų derybose su Rusija. Esą turbūt todėl jis penktadienį visiškai atvirai pareiškė: „Pasakykite mums atvirai, kad mes niekada nepakliūsime į NATO.“

JAV ir NATO atsisako įsiklausyti į vieną Rusijos reikalavimų viešai paskelbti, kad Aljansas nesiplės į Ukrainą, ir tikina, jog atvirų durų politika lieka vienas svarbiausių bloko veiklos principų.

„Zelenskis nežino, ar Ukraina yra visos šitos situacijos instrumentas, ar subjektas. Jis nori aiškumo.

Bet bijau, kad Vakarai negali jam aiškiai atsakyti, nes Ukraina jiems yra ir instrumentas, ir subjektas“, – 15min teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas Laurynas Jonavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas