Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis: ruošiame Rusijai keletą staigmenų

Interviu su vyriausiuoju „Fox News“ politikos laidų vedėju Bretu Baieru Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, netoliese aidint kovos garsams, paaiškino, kodėl atleido ginkluotųjų pajėgų vadą Valerijų Zalužną ir priminė, kad kviečia Jungtinių Valstijų prezidentą Joe Bideną ir buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, kuris anksčiau pareiškė galintis išspręsti konfliktą vos per parą, apsilankyti fronto linijoje.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Interviu vyko netoli fronto linijos Charkivo sektoriuje, vos už kelių kilometrų nuo intensyvių kovų, kurios Ukrainoje verda nuo plataus masto Rusijos invazijos prieš dvejus metus.

Šalies prezidentas pabrėžė interviu tokioje pavojingoje vietoje vertę: „Man tai labai svarbu... Jungtinėms Valstijoms reikia pamatyti kitokį karą čia, arčiau fronto linijos.“

Jo pozicijos bus silpnesnės, jei žmonės Rusijoje tai pamatys ir pasipriešins karui, kurio aukų vis daugiau. Ši banga yra tai, ko mums reikia.

V.Zelenskis kreipėsi į JAV prezidentą J.Bideną ir Respublikonų partijos lyderį D.Trumpą su kvietimu apsilankyti Ukrainoje ir savo akimis pamatyti, kas vyksta „šios tragedijos fronto linijoje“.

„Džiaugiuosi, kad visi kandidatai ir visi žmonės, kurie priima sprendimus arba gali paremti, o ne būti prieš, tiesiog suprastų, ką reiškia karas Ukrainoje... Kas pradėjo šį karą ir kas vyksta aplink mus. Kokią puikią Ukrainą mes turėjome. Turime gražią šalį, bet karas – tai kitoks vaizdas ir kitoks gyvenimas“, – kalbėjo Ukrainos lyderis.

Jis taip pat padėkojo už viską, ką padarė J.Bidenas ir Kongresas bei skyrė žodžius Amerikos įstatymų leidėjams.

„Jei jie nori būti labai pragmatiški, parama, kurios prašome dabar, yra mažesnė kaina nei ta, kurios prašysime ateityje. Jie mokės daug daugiau, daug daugiau. Mes tiesiog norime išgyventi. Mes neturime jokios alternatyvos... Manau, jie supranta, kad mes tiesiog bandome išsaugoti savo namus su vaikais. Tiesiog pasakykite, kad jei manote, jog kovojame už bendras vertybes, palaikykite, būkime vieningi“, – kalbėjo prezidentas.

D.Trumpas anksčiau buvo pareiškęs, kad karą Ukrainoje galėtų užbaigti vos per 24 valandas. Tačiau V.Zelenskis nesupranta, kokiu būdu būtų galima atlikti tokį žygdarbį. Jis nurodė, kad D.Trumpas negalės vienas išspręsti šios problemos, ir pasiūlė surengti susitikimą fronte, kad jam viską paaiškintų.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

„Galbūt jis turi kokių nors idėjų. Nežinau... Jis pamatys, kas vyksta, ir po to, manau, pakeis savo nuomonę. Mes visi supratome, kad šiame kare nėra dviejų pusių: yra tik vienas priešas, ir tai yra Vladimiro Putino pozicija“, – pridūrė prezidentas.

V.Putinas yra nepatikimas

V.Zelenskis tiki, kad Rusijos žmonės gali nuversti V.Putiną ir pasiekti pokyčių. Tačiau tai sudėtinga užduotis, ypač dėl to, kad „V.Putinas bijo tik stipriųjų ir nepripažįsta jokio silpnumo“. Tai reiškia, kad Ukraina turi išlikti stipri mūšio lauke ir neleisti Rusijai tęsti okupacijos.

„Jo pozicijos bus silpnesnės, jei žmonės Rusijoje tai pamatys ir pasipriešins karui, kurio aukų vis daugiau. Ši banga yra tai, ko mums reikia“, – įvertino V.Zelenskis.

Jis sukritikavo Rusijos prezidento interviu su Tuckeriu Carlsonu ir sakė, kad jam nereikia klausytis daugiau nei dvi valandas trunkančio „šlamšto“, užsimindamas apie V.Putino monologą, skirtą karui Ukrainoje.

Pasaulis nepasirengęs, kad V.Putinas prarastų valdžią. Pasaulis bijo pokyčių Rusijos Federacijoje. Jungtinės Valstijos, Europos šalys ir pasaulio pietų šalys gali rinktis. V.Putinas peržengė visas raudonas linijas.

Šalies lyderis nurodė, kad V.Putinas yra nepatikimas žmogus. Jis taip pat priminė, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas iš V.Putino gavo garantijas, kad Rusija neokupuos Ukrainos.

Prezidentas suabejojo teiginiais, kad Rusija nėra suinteresuota pulti Lenkiją, Latviją ir „bet ką kitą“. Jis pridūrė, kad V.Putino aplinka teigia, jog jis neketina sustoti, „kol nepasieks savo tikslo“.

Kelia grėsmę ne tik Ukrainai

Paklaustas apie aukas karo lauke, V.Zelenskis buvo nekonkretus, sakydamas, kad jų yra dešimtys tūkstančių. Tačiau jis pabrėžė, kad Kyjivo nuostoliai yra kur kas mažesni nei Maskvos. Pasak jo, Rusija „praranda penkis karius už kiekvieną žuvusį ukrainiečių karį“.

Prezidentas įsitikinęs, kad pasaulis bijo permainų Rusijoje ir to, kad V.Putinas praras valdžią.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Pasaulis nepasirengęs, kad V.Putinas prarastų valdžią. Pasaulis bijo pokyčių Rusijos Federacijoje. Jungtinės Valstijos, Europos šalys ir pasaulio pietų šalys gali rinktis. V.Putinas peržengė visas raudonas linijas. Jis yra neadekvatus žmogus, jis kelia grėsmę visam pasauliui, nes bandys sunaikinti NATO. Ir kai pasaulis tai supras, tada viskas – tuo metu karas bus baigtas“, – sakė jis.

Pasak V.Zelenskio, gynyba šiuo metu yra prioritetas Nr. 1.

„Tęsime savo sėkmingą istoriją Juodojoje jūroje. Nesileisiu į detales, bet ruošiame Rusijai keletą staigmenų. Tai labai svarbu. Pietūs yra svarbūs. Taip pat labai svarbu ginti rytus, kur jie turi daugiau kaip 200 tūkst. karių. Žinoma, rengsime naują kontrpuolimą, naujas operacijas. Žinoma, nesakau, kad tiesiog stovėsime vietoje. Tai priklauso nuo daugelio dalykų.“

Prezidentas pakartojo, kad be Vakarų pagalbos Ukraina nesugebės išlaikyti savo gynybos, tačiau stengiasi stiprinti ekonomiką ir stabilumą, o tai savo ruožtu leistų padidinti savų ginklų gamybą. Pasak jo, Ukrainai reikia stiprių, tolimojo nuotolio ginklų, raketų ir artilerijos.

„Kalbama ne apie tipus, o apie gamybą. Kasdien ją didinant, įskaitant oro gynybą, kad apsaugotume žmones, kad ekonomika galėtų augti, reiškia, kad būtų sudarytos sąlygos saugumui“, – aiškino V.Zelenskis.

V.Zalužno atleidimas

Atsakydamas į klausimą, kodėl buvo atleistas Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas ir pagrindinė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybė, prezidentas teigė, kad tai yra karinės vadovybės pertvarkymas, restruktūrizacija ir pokyčiai.

Telegram/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas
Telegram/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas

V.Zelenskis pažymėjo, kad nėra kalbama apie tai, kaip pakeisti veiksmų kryptį, o tik „kalbama apie dalykus, kurie ilgą laiką nesikeitė“.

„Turime būti greitesni, o tai reiškia, kad turime atsisakyti visos biurokratijos, kurią turime.

Turime būti išmanūs, technologiškai aprūpinti ir greiti. Laikas yra pinigai, o mūsų atveju tai ne pinigai, o žmonių gyvybės“, – sakė šalies vadovas.

V.Zelenskis taip pat buvo paklaustas apie Ukrainos didvyrio apdovanojimą V.Zalužnui ir apie tai, ar tai reiškia, kad generolas ir toliau palaikys prezidento politiką, ar galbūt jis pereis į opoziciją.

Į tai V.Zelenskis atsakė, kad tai buvo V.Zalužno pasirinkimas: „Jis gynė mūsų tautą ir šalį. Suteikiau jam Ukrainos didvyrio titulą, nes esu jam už tai labai dėkingas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas