Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis: rusai užminavo Kachovkos hidroelektrinės užtvanką ir planuoja istorinę katastrofą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kalbėdamas Europos Vadovų Taryboje, pareiškė, kad rusai užminavo Kachovkos hidroelektrinės, esančios Chersono srityje, užtvanką bei agregatus ir planuoja surengti teroro išpuolį su svetima vėliava.
Kachovkos hidroelektrinės užtvanka
Kachovkos hidroelektrinės užtvanka / Wikipedia.org nuotr.

„Rusija sąmoningai sudaro prielaidas didelio masto katastrofai Ukrainos pietuose. Turime informacijos, kad rusų teroristai užminavo Kachovkos hidroelektrinės užtvanką ir agregatus.

Tai vienas iš pagrindinių energetikos įrenginių. Šios hidroelektrinės užtvanka sulaiko apie 18 milijonų kubinių metrų vandens. Jei rusų teroristai susprogdins šią užtvanką, daugiau kaip 80 gyvenviečių, įskaitant Chersoną, atsidurs staigaus užtvindymo zonoje. Gali nukentėti

šimtai tūkstančių žmonių“, – sakė V.Zelenskis.

Jis taip pat kalbėjo, kad gali būti sunaikinta vandens tiekimo didelei daliai pietų Ukrainos sistema, o Zaporižios atominė elektrinė gali likti be aušinimui skirto vandens, kurį ji ima būtent iš Kachovkos tvenkinio.

„Netgi kanalo, kuris buvo pastatytas vandeniui į Krymą tiekti ir kuriuo periodiškai neva „rūpinasi“ Maskva, eksploatacija bus visiškai sužlugdyta. Toks yra tikrasis Rusijos požiūris į mūsų ukrainietišką Krymą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Jis akcentavo, jog visos šios Rusijos teroristinės atakos niokojančios ekologinės, humanitarinės ir technogeninės pasekmės gali būti tokios, kad ją bus galima pavadinti istorine katastrofa.

Pasak V.Zelenskio, Rusija jau pasiruošė viskam, kad įvykdytų šį teroristinį išpuolį.

„Iš Kachovkos elektrinės buvo išvaryti ukrainiečiai darbuotojai – ten dirba tik Rusijos piliečiai. Jie visiškai kontroliuoja elektrinę. Turime veikti nedelsiant, kad Rusija neturėtų galimybės realizuoti šios katastrofos“, – sakė jis.

Jis paragino į Kachovkos elektrinę nusiųsti tarptautinę stebėjimo misiją, grąžinti ten ukrainiečių personalą ir nedelsiant profesionaliai išminuoti blokus ir užtvanką.

„Rusija tai daro norėdama surengti dar vieną melagingą operaciją – įvykdyti teroristinį išpuolį ir dėl to apkaltinti Ukrainą“, – sakė V.Zelenskis.

Ketvirtadienį ir JAV karo tyrimų institutas (ISW) pranešė, kad rusai kuria informacinį lauką atakai su svetima vėliava prieš Kachovkos hidroelektrinę, siekdami pateisinti arba pridengti savo atsitraukimą Chersono srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi