Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 21 /13:36

V.Zelenskis: Rusija gali įsiveržti į didelius rytų Ukrainos miestus

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, duodamas interviu JAV leidiniui „The Washington Post“, pareiškė manantis, kad Rusija gali įsiveržti į didelius rytų Ukrainos miestus, tarp jų ir Charkovą, kur gyvena daug rusų tautybės žmonių. Pasak V.Zelenskio, tai gali tapti didelio karo pradžia.
V.Zelenskis Donbase
V.Zelenskis Donbase / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Jei Rusija nuspręs sustiprinti savo eskalaciją, žinoma, jie tai padarys tose teritorijose, kuriose istoriškai gyvena žmonės, susiję giminystės ryšiais su Rusija.

15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje iki Dniepro upės
15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje iki Dniepro upės

Ukrainos vyriausybės kontroliuojamas Charkovas gali būti užimtas. Rusijai reikia pasiteisinimo: jie sakys, kad gina rusakalbius gyventojus. Po Krymo okupacijos ir aneksijos suprantame, kad tai įmanoma ir gali įvykti. Bet aš nežinau, ką jie ketina daryti, nes tai dideli miestai. Charkove gyvena daugiau nei 1 mln. Tai nebus tiesiog okupacija, tai bus didelio masto karo pradžia“, – sakė V.Zelenskis, praneša Ukrainos portalas pravda.ua.

15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas per Ukrainą Krymo ir Padniestrės link
15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas per Ukrainą Krymo ir Padniestrės link

V.Zelenskio teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turi šansą ir galimybę susitarti dėl taikaus konflikto sureguliavimo, sėsti prie derybų stalo ir rasti kompromisą. Ukrainos prezidentas mano, kad V.Putino šalininkai Rusijoje nori, kad mainais į Donbasą Ukraina pamirštų apie Krymo okupaciją, tačiau niekas to nepamirš.

V.Zelenskis taip pat mano, kad Ukrainoje neįmanoma sukurti Rusijos kontroliuojamos vyriausybės: „Net jei jie sukurs, tai bus trumpalaikė valdžia, nes žmonės paprasčiausiai jos nepriims. Galbūt Putinas mano, kad dauguma ukrainiečių palaiko jį ir jo politiką. Manau, kad taip manyti yra didelė klaida“.

V.Zelenskis įspėjo, kad jei Rusijos kariuomenė įsiverš, priešingai nei Krymo okupacijos atveju, bus daug aukų.

„Jei ginsimės nuo vienos galingiausių armijų pasaulyje, tai bus karas. O jei karas, tai bus labai didelis karas, ir visi patirs nuostolių. Šimtai tūkstančių gyvybių bus prarasta. Nukentės Ukraina, nukentės Rusija. Nukentės su Ukraina besiribojančios Europos šalys. O tos šalys, kurios yra toli, susidurs su migracijos krize. Mums svarbiausia yra savo teritorijos išsaugojimas“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas, kurį cituoja Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

V.Zelenskis įspėjo Maskvą, kad nereikėtų tikėtis besąlygiškos Ukrainoje gyvenančių rusų tautybės žmonių paramos.

„Dabar turime daug rusakalbių ukrainiečių, kurie palaiko Ukrainą – net ir tie, kurie po Krymo ir Donbaso okupacijos turi teigiamą požiūrį į Rusiją. Žinau, kad visi ketina ginti mūsų šalį. Be kariuomenės, visi ukrainiečiai be išimties kovos, kad apsaugotų savo žemę“, – pabrėžė Zelenskis.

15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas Vakarų Ukrainoje
15min nuotr./Galimas Rusijos puolimas Vakarų Ukrainoje

Kijevas penktadienį apkaltino Rusiją didinant ginklų, amunicijos ir karinės įrangos tiekimą separatistų kontroliuojamai teritorijai Rytų Ukrainoje, prieš prasidedant svarbioms Maskvos ir Vašingtono deryboms.

Ukrainos karinės žvalgybos tarnyba pranešė, kad Rusija „toliau didina promaskvietiškų separatistų kovinius pajėgumus“ ir nuo šio mėnesio pradžios atsiuntė „kelis tankus“, artilerijos ir kitos ginkluotės, taip pat kuro ir amunicijos artilerijos sistemoms ir minosvaidžiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito