V. Zelenskis: Rusija rengiasi karui Ukrainoje pasitelkti 10 tūkst. Šiaurės Korėjos karių

Rusija ruošiasi savo karui Ukrainoje pasitelkti 10 tūkst. Šiaurės Korėjos karių, ketvirtadienį pareiškė ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis, remdamasis žvalgybos informacija.
Volodymyras Zelenskis / Benoit Doppagne / ZUMAPRESS.com
Volodymyras Zelenskis / Benoit Doppagne / ZUMAPRESS.com

V. Zelenskis jau anksčiau yra kaltinęs Šiaurės Korėją siunčiant karius padėti Rusijos kariuomenei, tačiau iki šiol jis nebuvo nurodęs tikslių skaičių.

Tam tikras Šiaurės Korėjos karių skaičius jau yra „okupuotoje Ukrainos teritorijoje iš Rusijos priešų pusės“, sakė V. Zelenskis, remdamasis savo žvalgybos informacija.

„Žinome apie 10 tūkst. Šiaurės Korėjos karių, kuriuos jie ruošiasi pasiųsti kovoti prieš mus“, – pridūrė jis, kalbėdamas su žurnalistais Briuselyje po derybų su Europos Sąjungos (ES) lyderiais.

Ukrainos vadovas ketvirtadienį dalyvavo ir ES vadovų susitikime, ir NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje. Ten jis pristatė savo pergalės planą, kuriuo siekiama užbaigti karą su Rusija.

V. Zelenskis sakė, kad tarp Šiaurės Korėjos karių yra sausumos pajėgų narių ir „kito taktinio personalo“.

„Tai pirmas žingsnis į pasaulinį karą“, – perspėjo jis, pažymėdamas, kad Iranas taip pat remia Rusiją parūpindamas jai dronų ir raketų. Teheranas ne kartą paneigė, kad tiekia ginklus Maskvai.

V. Zelenskis sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kliaujasi Šiaurės Korėjos kariais, nes „bijo mobilizacijos“ savo šalyje.

Šį mėnesį V. Zelenskis surengė turą po Vakarų sostines, įskaitant Vašingtoną, Paryžių, Berlyną, Romą ir Londoną, kad pristatytų savo iniciatyvą.

Ekspertai jau seniai sako, kad Rusijos pajėgos Ukrainai pulti naudoja Šiaurės Korėjos raketas, tačiau tiek Maskva, tiek Pchenjanas tai neigia.

Birželį V. Putinas surengė retą vizitą į Pchenjaną, kur su lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) pasirašė abipusės gynybos susitarimą.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo, o 2022 metais Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą jie dar labiau suartėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito