Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis: Rusijos kariuomenės nuostoliai Ukrainoje tokie, kokių nebuvo Sirijoje ar Čečėnijoje

Ketvirtadienio naktį socialiniuose tinkluose Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išplatino dar vieną savo vaizdo įrašą. Jame jis džiaugėsi Melitopolio mero išlaisvinimu, pasididžiavo Berdiansko gyventojų drąsa protestuoti okupantams panosėje ir pasisakė, kokie jo prioritetai derybose su Rusija. O tai yra karo baigtis, teritorinio vientisumo atstatymas ir saugumo garantijos.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Savo kalbą Ukrainos prezidentas pradėjo pasidžiaugimu, kad pagaliau iš Rusijos nelaisvės buvo išlaisvintas Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas, kuris buvo pagrobtas dar kovo 11 d.

„Jį vertė kolaboruoti, bet jis mūsų vaikinas, nepasidavė. Kaip nepasiduodame mes visi“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Toliau sekė pagyrimai Berdiansko žmonėms, kurie protestuoja nepaisydami okupacinės kariuomenės. Jų į gatves išėjo tūkstančiai, o jų siunčiama žinia Rusijos kariuomenei paprasta: „Okupantai, eikite namo, tokia galimybė dar yra. Yra kiekvienam kariui, kuris atvežtas į mūsų šalies teritoriją. Kiekvienam, kuris dar nežuvo, nebuvo sužeistas ar paimtas į nelaisvę.“

Anot prezidento, Rusijos kariuomenės nuostoliai tokie, kokių ji neturėjo Sirijoje ar Čečėnijoje, kokių Sovietinė armija neturėjo Afganistane.

„Jeigu jūsų karas prieš Ukrainos tautą tęsis toliau, Rusijos motinos praras daugiau vaikų, nei Afganistano ir Čečėnijos karuose kartu sudėjus.

Kam jums to reikia?

Kiekvienas Rusijos kareivis, kuris sudės ginklus, gaus šansą išgyventi. Aš kreipiuosi į šauktinius, kuriuos įmetė į šį karo katilą, svetimo karo katilą. Kreipiuosi ir į likusius Rusijos karius, kurių savisaugos instinktas dar gyvas. Sudėkite ginklus. Tai geriau, nei žūti mūšio lauke mūsų žemėje“, – kaip visada vaizdingai ir emocingai kalbėjo V.Zelenskis.

Jeigu jūsų karas prieš Ukrainos tautą tęsis toliau, Rusijos motinos praras daugiau vaikų, nei Afganistano ir Čečėnijos karuose kartu paėmus.

Jis tikino, kad humanitariniai koridoriai neveikia, nes Rusijos kariai juos apšaudo, nors ukrainiečiai pasiruošę išvežti civilius gyventojus ir tiekti humanitarinę pagalbą į apsuptus miestus.

Nepaminėti neliko ir itin skaudūs trečiadienio įvykiai, kai buvo sušaudyti duonos stovėję žmonės Černihive ir bombarduotas teatras Mariupolyje, kur slėpėsi šimtai žmonių.

„Širdis plyšta matant, ką Rusija daro su mūsų žmonėmis, mūsų Mariupoliu, mūsų Donecko sritimi. Rusijos žmonės, kuo jūsų vykdoma Mariupolio blokada skiriasi nuo Leningrado blokados Antrojo pasaulinio karo metais? Kieno pavyzdžiu jūs sekate?

Mes nepamiršime nė vieno, kurio gyvybę atėmė okupantai, amžinai juos atsiminsime, visas teroro aukas, visas karo, pradėto Rusijos, aukas“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Jis nepagailėjo karčių žodžių ir Vakarams – esą kiek dar reikės aukų, kad Ukraina būtų paskelbta neskraidymo zona arba jai perduoti lėktuvai, kurių taip reikia.

Dėkodamas JAV už skirtą pagalbą, vis dėlto Ukrainos prezidentas minėjo, kad karas dėl to nesibaigė, o sankcijos neveikia taip, kad Rusijos ekonomika nebegalėtų pakelti karo naštos. Todėl esą reikia dar daugiau sankcijų.

Rusijos žmonės, kuo jūsų vykdoma Mariupolio blokada skiriasi nuo Leningrado blokados Antrojo pasaulinio karo metais? Kieno pavyzdžiu jūs sekate?

Kalbėdamas apie prioritetus derybose su Rusija, V.Zelenskis paminėjo bent kelis.

„Aš noriu, kad mane visi išgirstų, visi Ukrainos piliečiai. Derybos tęsiasi.

Mano prioritetai derybose yra absoliučiai aiškūs. Karo pabaiga, saugumo garantijos, suverenitetas, teritorinio vientisumo atstatymas, realios garantijos mūsų šaliai, reali mūsų šalies apsauga“, – pareiškė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas