Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis: rusų paleistos raketos skrido virš grūdų koridoriaus maršrutų

Trečiadienio rytą Rusijos lėktuvai netoli Gyvatės salos paleido sparnuotąsias raketas, kurios praskrido virš grūdų koridoriaus maršrutų, sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien turime svarbų diplomatinį rezultatą mūsų valstybei ir pasauliui – grūdų eksporto iniciatyva bus tęsiama. Rusijos šantažas nuėjo perniek“, – sakė Ukrainos prezidentas vakariniame vaizdo kreipimesi.

Pasak jo, JT ir jos generalinis sekretorius, taip pat Turkijos prezidentas šioje situacijoje reagavo „principingai ir veiksmingai“.

„Nes kiekviena Rusijos raketa, pataikiusi į mūsų uostus, grūdų elevatorius, elektrines, kurios maitina mūsų žemės ūkio produkciją, pakenkia dešimčių milijonų žmonių gyvenimo lygiui daugelyje šalių. Tai Egiptas, Alžyras, Somalis, Sudanas, Libanas, Bangladešas, Indija, Kinija, Indonezija, Vietnamas .. Šiemet jie permokėjo dešimtis milijardų dolerių už maistą – ir tik dėl Rusijos, tik dėl beprotiškos Rusijos agresijos, kuri destabilizuoja tarptautinę prekybą“, – pabrėžė valstybės vadovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje

„Dar kartą visi įsitikino, kad mūsų regione pasauliniam maisto saugumui yra tik viena grėsmė – Rusijos Federacija, niekas kitas. Visa ši situacija akimirksniu paveikė ir biržų rodiklius – šiek tiek sumažėjo kviečių ir kukurūzų kainos. Kiekvieną kartą, kai Rusijos šantažas tampa aktyvesnis, maistas brangsta. Ir kiekvieną kartą, kai pasaulis nepasiduoda šiam šantažui, žemės ūkio produktai tampa pigesni“, – sakė V.Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad jei nebūtų Rusijos puolimo prieš Ukrainą, nebūtų net menamos pasaulinės maisto krizės grėsmės.

V.Zelenskis priminė, kad šiandien su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, be kita ko, aptarė grūdų koridoriaus ir Juodosios jūros saugumą apskritai, Krymo platformos darbą, Ukrainos karo belaisvių ir politinių kalinių grąžinimą.

„Jie taip pat ilgai kalbėjo apie nuolatines Rusijos provokacijas, Irano dronus ir Rusijos kariuomenės raketų smūgius. Pavyzdžiui, šį rytą Rusijos lėktuvas paleido sparnuotąsias raketas netoli Gyvačių salos, ir jos iš tikrųjų praskrido virš grūdų koridoriaus maršrutų. Ir kiekvienas toks Rusijos paleidimas – o jų būna beveik kasdien – kelia tiesioginę grėsmę maisto produktų eksportui. Partnerių pareiga yra dirbti kartu, kad sumažintume Rusijos grėsmę“, – kalbėjo prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas