Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vadinamasis Donecko vadovas paaiškino, kodėl tęsia apšaudymus

Penktadienį nuo fronto linijos Ukrainoje girdėjosi artilerijos ugnis, net ir oficialiai prasidėjus vienašališkoms paliauboms, kurias paskelbė Maskva ir atmetė Kyjivas, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.
Apšaudyto Bachmuto gatvė
Apšaudyto Bachmuto gatvė / „AFP“/„Scanpix“

Rusijos gynybos ministerija ir valstybinė žiniasklaida pranešė, kad jos kariai pradėjo laikytis paliaubų nuo vidurdienio Maskvos laiku (11 val. Lietuvos laiku) „palei visą konflikto sąlyčio liniją“, tačiau teigė, kad Ukraina ir toliau apšaudė apgyvendintas vietoves ir karines pozicijas.

Agentūra „Reuters“ negalėjo iš karto patikrinti, ar prasidėjus paliauboms sumažėjo kovų intensyvumas.

Vienas liudininkas iš Rusijos okupuoto Donecko miesto, esančio netoli fronto, žurnalistams pasakojo, kad po to, kai turėjo įsigalioti paliaubos, iš prorusiškų pozicijų miesto pakraščiuose buvo šaudoma iš artilerijos.

Kelias valandas prieš tai raketos pataikė į gyvenamąjį namą Kramatorske, esančiame netoli rytinės fronto linijos, ir apgadino 14 namų, tačiau aukų nebuvo, sakė meras Oleksandras Honcharenka.

„Tai blogai, labai blogai. Turime juos spausti, priversti pasitraukti, gal padėtų daugiau priešlėktuvinės gynybos sistemų. Apšaudymai vyksta dažnai, ne tik šventinėmis progomis. Kas antrą dieną“, – sakė 36 metų Oleksandras, išpuolio metu buvęs prie prekybos centro.

Vienas gelbėtojas žuvo, o dar keturi buvo sužeisti, kai Rusijos pajėgos penktadienį ryte, prieš paskelbiant vadinamųjų „paliaubų“ pradžią, apšaudė ugniagesių departamentą pietiniame Ukrainos Chersono mieste, pranešė regiono gubernatorius.

Netrukus po to, kai turėjo įsigalioti paliaubos, Rusijos remiami pareigūnai apkaltino Ukrainą apšaudant Donecką iš artilerijos, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Rusijos paskirtas Donecko vadovas Denisas Pušilinas ketvirtadienį pareiškė, kad V.Putino įsakymas apima tik puolamąsias operacijas, o jo pajėgos smogs atgal, jei bus apšaudomos.

Rusijos paskirtas Ukrainos Chersono srities administratorius Vladimiras Saldo paliaubas pavadino „geros valios gestu“, tačiau sakė, kad padėtis fronto linijose dėl to nepasikeis.

Nors keliuose regionuose skambėjo perspėjimai apie oro antskrydžius, Ukrainos pareigūnai po paliaubų pradžios nepranešė apie jokius didesnius oro smūgius.

Bachmuto miestas, esantis už 20 km į pietryčius nuo Kramatorsko, kelis mėnesius buvo intensyviausias mūšio laukas, vis dar esantis ukrainiečių rankose, nepaisant iškastų tranšėjų ir ilgus mėnesius trukusių Rusijos pajėgų smūgių, dėl kurių didžioji miesto dalis virto griuvėsiais.

„Aš sakau žmonėms, kad turėtume melstis už vaikinus, laikančius Bachmutą. Jei Bachmutas bus atiduotas, Kramatorskui bus riesta“, – sakė 32 metų Jehvenas, taip pat dirbantis prekybos centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas