Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaistininkai Prancūzijoje pirmą kartą per dešimtmetį surengė streiką

Prancūzijoje vaistininkai, pasipiktinę vaistų trūkumu, vaistinių uždarinėjimu ir nuogąstavimais, kad vaistai gali būti parduodami internetu, ketvirtadienį pirmą kartą per dešimtmetį surengė streiką.
Vaistininkai streikuoja Montpelyje. / Alain ROBERT/SIPA / Alain ROBERT/SIPA
Vaistininkai streikuoja Montpelyje. / Alain ROBERT/SIPA / Alain ROBERT/SIPA

Ketvirtadienį visoje Prancūzijoje nedirbo apie 90 proc. vaistinių. Pastarąsias dienas apie būsimą protestą buvo skelbiama plakatų ir elektroninių laiškų kampanija.

Siekdamos užtikrinti minimalų teisės aktuose reikalaujamą paslaugų teikimą, vietos valdžios institucijos nurodė, kad tam tikros vaistinės vis dėlto teiktų paslaugas.

Protestuotojai Tulūzoje, Nicoje, Anžė ir Limože skandavo šūkius „Vaistinės pavojuje – grėsmė sveikatai“ ir „Kur amoksicilinas?“, turėdami omenyje antibiotiką, kurio Prancūzijoje ne kartą yra pritrūkę.

Pasak vaistininkų, jie nusivylę ne tik dėl vaistų trūkumo, vaistinių uždarinėjimo kaimo vietovėse, mokymų reformos, bet ir atlyginimų ir darbo sąlygų.

Vaistininkų profsąjungų federacijos FSPF pirmininkas Philippe'as Besset'as pabrėžė, kad didžiausią baimę protestuotojams kelia vaistinių, kurios susiduria su sunkumais kaimo vietovėse, o kartais net miestuose, uždarymas.

Profesinių organizacijų duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį Prancūzijoje uždaryta apie 2 tūkst. vaistinių. Šiuo metu visoje šalyje yra apie 20 tūkst. veikiančių vaistinių.

Paryžiaus centre vaistininkas Alexandre'as Aunis sakė, kad ketvirtadienį turėjo dirbti. Šį sprendimą jis priėmė norėdamas kompensuoti šį mėnesį negautas pajamas, susidariusias dėl daugybės nedarbo dienų.

Tačiau jis pridūrė, kad, solidarizuodamasis su kolegomis, nuo 14 iki 15 val. vietos (nuo 15 val. iki 16 val. Lietuvos) laiku jis nedirbo.

Prieš kitos savaitės derybas su Prancūzijos nacionaline sveikatos draudimo institucija profsąjungos paragino nuo kitų metų padidinti vaistininkų darbo užmokestį, argumentuodamos, kad dėl infliacijos labai padidėjo pragyvenimo išlaidos.

Pasak vaistininkų, Prancūzijoje vaistų kainos, kurias nustato vyriausybė, yra mažesnės nei kaimyninėse šalyse, todėl pastebimas jų trūkumas.

Vaistininkai ketvirtadienį ne tik numatė neteikti paslaugų, bet ir rengti demonstracijas daugelyje šalies miestų, įskaitant Paryžių, kur rengiamas didžiausias protestas šalyje.

Vaistininkai sako, kad didžiausią susirūpinimą jiems kelia vyriausybės planai palengvinti nereceptinių vaistų pardavimą internetu.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono valdančiosios „Atgimimo“ partijos narys Marcas Ferracci naujienų agentūrai AFP sakė, kad svarstoma galimybė palengvinti prekybą vaistais internetu, tačiau, anot jo, žmonėms to nereikėtų baimintis.

Jis pabrėžė, kad vyriausybė neketina kelti pavojaus vaistinių monopolijai.

„Didiesiems prekybos centrams niekas nebus atverta, o „Amazon“ nebus pridėta vaistų“, – pridūrė M. Ferracci.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas