Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų Krante izraeliečių naujakuriai pašovė 2 palestiniečius

Okupuoto Vakarų Kranto šiaurėje izraeliečių naujakuriai anksti penktadienį pašovė ir rimtai sužeidė du palestiniečius, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai.
Statybos vienoje iš Izraelio nausėdijų Vakarų krante
Statybos vienoje iš Izraelio nausėdijų Vakarų krante / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos pranešime sakoma, kad sužeistieji gydomi ligoninėje Kusros kaime netoli Vakarų Kranto Nabluso miesto. Sužeistųjų vardai neskelbiami.

Grupė ginkluotų naujakurių iš netoliese esančios gyvenvietės vėlai ketvirtadienį atvyko į kaimą, ir palestiniečiai išėjo į gatvę pasižiūrėti, kas vyksta, sakė palestiniečių pareigūnas Ghassanas Douglasas, stebintis izraeliečių gyvenvietes Nabluso regione. Vienas iš naujakurių pradėjo šaudyti į gyventojus ir vienam vyrui pataikė į pilvą, o kitam – į šlaunį.

Gh.Douglaso teigimu, šaudymas buvo neišprovokuotas.

Izraelio kariuomenė paskelbė, kad kariai atvyko išsklaidyti žmonių. Kariuomenė nurodė žinanti, kad į ligoninę nuvežta sužeistų palestiniečių. Izraelio policija sakė tirianti incidentą.

Naujakurių išpuoliai Vakarų Krante dažnėja, ypač jo šiaurėje. Daug šio regiono kaimų palaipsniui apsupo gyvenvietės, taip pat ir nelegalios, kur kuriasi ypač ideologiškai nusiteikę naujakuriai.

Praėjusį mėnesį įtakinga Izraelio žmogaus teisių grupė „B'Tselem“ užregistravo virtinę incidentų netoli Nabluso, nuo įvykio, kai naujakuriai Kusroje apmėtė palestiniečius akmenimis, iki palestiniečių automobilių padeginėjimo Akraboje. Anksčiau šį mėnesį vienas naujakurys nušovė palestinietį Salfito miestelyje.

„Tokių įvykių čia dabar matome kas kelios savaitės“, – sakė Gh.Douglasas. Naujakurių smurtą jis pavadino bandymu išvaryti kaimų gyventojus iš jų žemių.

Jungtinės Tautos pernai užregistravo per 630 naujakurių išpuolių prieš palestiniečius Vakarų Krante – daugiau nei 2021-aisiais, kai tokių incidentų buvo 496. Tarp šių išpuolių yra žmonių užpuolimai ir turto gadinimas.

Izraelis Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą užėmė per 1967 metų Artimųjų Rytų karą. Palestiniečiai šių teritorijų nori savo nepriklausomai valstybei, kurios siekia.

Šiuo metu nausėdijose Vakarų Krante, kurias saugo Izraelio kariuomenė, gyvena mažiausiai 700 tūkst. izraeliečių naujakurių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas