Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų Krante pašauti du izraeliečiai, atvykę į Nablusą nelydimi karių

Izraelio okupuotame Vakarų Krante praėjusią naktį buvo pašauti du izraeliečiai, atvykę į palestiniečių administracijos ir saugumo pajėgų kontroliuojamą Nabluso miestą, antradienį pranešė žydų valstybės kariuomenė.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai Vakarų Krante / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.


Manoma, kad izraeliečiai savarankiškai vyko į vieną miesto šventovę, kurios lankymas paprastai derinamas su kariuomene ir organizuojamas laikantis griežtų saugumo priemonių.

Kai izraeliečiai buvo apšaudyti, Izraelio kariai įžengė į Nablusą, kuris yra Palestinos Administracijos ir jos saugumo pajėgų jurisdikcijoje, kad evakuotų sužeistuosius, pranešė kariškiai. Izraeliečiams draudžiama įvažiuoti į palestiniečių kontroliuojamas teritorijas, tačiau kai kurie žydai vis dar tai daro.

Vėliau kariuomenė pranešė, kad Nabluse tarp žydų karių ir ginkluotų palestiniečių įvyko susišaudymas. Kol kas neaišku, ar šie įvykiai susiję.

Pasak naujienų agentūros AFP reporterio, palestiniečiai padegė tų izraeliečių automobilį, ir situacija Nabluse kelios valandos po incidento tebebuvo įtempta.

Du sužeistieji gydomi centriniame Izraelyje įsikūrusiose ligoninėse, AFP sakė šių medicinos centrų atstovai.

Nuo kovo mėnesio Izraelis beveik kasdien rengia reidus okupuotame Vakarų Krante, didinančius įtampą regione. Šie reidai buvo pradėti rengti po virtinės kruvinų išpuolių prieš izraeliečius, pareikalavusių 19 gyvybių.

Nuo metų pradžios žuvo dešimtys palestiniečių, daugelis jų – kovotojai arba asmenys, dalyvavę susirėmimuose su Izraelio pajėgomis, teigia žydų valstybės kariuomenė. Tačiau žuvo ir civilių gyventojų.

Daugelis žydų tiki, kad Nabluso šventovėje esantis kapas yra biblinio patriarcho Juozapo amžinojo atilsio vieta. Tuo metu musulmonai teigia, kad ten palaidotas šeichas.

Izraelio kariuomenė kelis kartus per metus lydi žydų maldininkus į šią šventovę, koordinuodama veiksmus su palestiniečių saugumo pajėgomis.

Šiais metais vėl suintensyvėjus susirėmimams tarp izraeliečių ir palestiniečių, prie Juozapo kapo dažnai įvyksta konfliktų. Balandį apie 100 palestiniečių nužygiavo prie šventovės ir ją padegė. Juos išvaikė palestiniečių saugumo pajėgos. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose nuotraukose buvo matyti išniekinta kapavietė.

Anksčiau šį mėnesį Izraelio kariuomenė pranešė, kad buvo apšaudytos žydų maldininkus į šventovę lydėjusios pajėgos. Kariams atsakius ugnimi, žuvo 18-metis palestinietis.

Vakarų Krantą, kurį anksčiau kontroliavo Jordanija, Izraelis užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą ir kontroliuoja visus įvažiavimus į šią teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas