Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų Krante per susišaudymą su Izraelio kariais žuvo palestinietis, 7 buvo sužeisti

Okupuotame Vakarų Kranto Nabluso mieste pirmadienį per susišaudymą su Izraelio kariais žuvo palestinietis ir dar mažiausiai septyni buvo sužeisti, pranešė palestiniečių pareigūnai.
Palestinos protestuotojų susidūrimas su Izraelio pajėgomis
Palestinos protestuotojų susidūrimas su Izraelio pajėgomis / „AFP“/„Scanpix“

Tai buvo dar viena mirtis per Izraelio ir palestiniečių smurto bangą, kurios mažėjimo ženklų nematyti.

Izraelio kariuomenė teigia, kad naktį Vakarų Krante surengė reidus ir kad sulaikant du vyrus, kurie įtariami spalį nužudę Izraelio kareivį, kariai buvo apšaudyti. Kariuomenė pridūrė, kad minėti du vyrai buvo sužeisti per susišaudymą su kareiviais ir vėliau sulaikyti.

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio kariuomenės reidą žuvo 21-erių Amiras Bustamis. Ar jis dalyvavo susišaudyme, nėra aišku.

Įtampa šiame regione didėja jau kelis mėnesius, kadangi Izraelis naktimis Vakarų Krante rengia reidus, paskatintus palestiniečių išpuolių prieš izraeliečius praėjusį pavasarį.

2022-aisiais palestiniečiai Izraelyje nužudė apie 30 asmenų, o per 2023-aisiais įvykdytus išpuolius jau žuvo mažiausiai 11 žmonių.

Izraelio teisių gynimo grupės „B'Tselem“ duomenimis, praėjusiais metais Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje buvo nužudyta beveik 150 palestiniečių – tai buvo daugiausiai aukų nusinešę metai šiose teritorijose nuo 2004-ųjų. Mažiausiai 46 palestiniečius nuo šių metų pradžios nužudė Izraelio kariai.

Izraelis tvirtina, kad dauguma nužudytųjų buvo kovotojai, bet taip pat žuvo ir kiti asmenys, įskaitant prieš įsiveržimus protestuojančius jaunuolius ir susirėmimuose nedalyvavusius asmenis.

Izraelis teigia, kad šiais kariniais reidais norima išardyti kovotojų tinklus ir užkirsti kelią būsimiems išpuoliams, o tuo tarpu palestiniečiai juos laiko dar vienu 55 metus trunkančios Izraelio okupacijos įtvirtinimu.

Izraelis Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę – teritorijas, kurių palestiniečiai nori savo būsimai valstybei, – užėmė per 1967-ųjų Šešių dienų karą. Nuo to laiko Izraelis Vakarų Krante, maždaug 130 gyvenviečių, apgyvendino 500 tūkst. naujakurių. Žydų nausėdijas palestiniečiai ir didelė tarptautinės bendrijos dalis laiko kliūtimi taikai.

Kiek anksčiau pirmadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad po to, kai palestiniečių kovotojai naktį paleido keturias raketas į pietų Izraelį, lėktuvai bombardavo raketų gamybos vietą ir karinius objektus teroristinės organizacijos „Hamas“ valdome Gazos Ruože. Pranešimu apie nukentėjusius asmenis iš karto nebuvo gauta.

Paskutiniais mėnesiais Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje buvo beveik ramu, tačiau, padidėjus įtampai tarp Izraelio ir palestiniečių Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje, kartkartėmis pasitaikydavo apšaudymų raketomis ir antskrydžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas