Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų Krante po smūgio Gazos Ruožo ligoninei šimtai protestuotojų išėjo į gatves

Vakarų Krante po smūgio Gazos Ruožo ligoninei šimtai palestiniečių protestuotojų trečiadienį išėjo į gatves, dėl kruvino incidento kaltindami Izraelį.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Antradienį per smūgį Gazos Ruožo ligoninei žuvo per 470 žmonių, kaip praneša „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos ministerija.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ kaltina Izraelį dėl smūgio, kuris sukėlė pyktį visame arabų pasaulyje.

Tuo metu žydų valstybė dėl to apkaltino palestiniečių kovotojų grupuotę „Islamo džihadas“.

Šimtai protestuotojų Nabluso mieste, kurių daugelis buvo apsigaubę Palestinos vėliavomis, o kai kurie laikė „Hamas“ transparantus, skandavo šūkius, nukreiptus prieš Izraelį ir jo sąjungininkes Jungtines Valstijas.

„Laisva, laisva Palestina“, – skandavo jie.

Kiti plūdo palestiniečių prezidentą Mahmudą Abbasą (Mahmudą Abasą), kurio judėjimas „Fatah“ yra „Hamas“ varžovas ir kurį palestiniečiai kritikuoja dėl bendradarbiavimo su Izraeliu.

„Šalin, šalin Abbasą“, – šaukė jie.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Nabluse sakė, kad palestiniečių saugumo pajėgos į protestuotojus, žygiuojančius iš miesto centro, leido ašarines dujas.

„Man rūpi mano žmonės, man rūpi mano miestas, man rūpi Gaza ir Gazos gyventojai. Štai kodėl aš, galbūt daugelį metų nekalbėjusi, kalbu dabar“, – sakė 50-metė Nabluso gyventoja Ferial, nurodžiusi tik savo vardą.

Panašaus dydžio protestas vyko ir Ramaloje, kur įsikūrusi Palestinos autonomija. Ten susirinkusi minia skandavo „Hamas“ palaikančius šūkius ir pasisakė prieš „saugumo koordinavimą“ su Izraeliu.

Per demonstraciją nedidelė grupė palestiniečių užsidengtais veidais užblokavo kelią ir padegė padangas netoli Izraelio karių grupės. Kai kurie mėtė akmenis, kiti svaidė Molotovo kokteilius.

Antradienį vėlai vakare Ramaloje, netrukus po sprogimo ligoninėje, vyko demonstracija, kurios metu palestiniečių saugumo pajėgos susirėmė su protestuotojais.

Sveikatos priežiūros institucijos „Hamas“ kontroliuojamame Gazos Ruože tvirtino, kad sprogimas, per kurį žuvo mažiausiai 471 žmogus, įvyko dėl naujausių Izraelio antskrydžių.

Tačiau Izraelio kariuomenė apkaltino dėl smūgio palestiniečių kovotojus, sakydama, kad turi įrodymų, jog tai neteisingai paleistos „Islamo džihado“ raketos rezultatas. Ši kaltinimus pavadino melu.

Trečiadienio rytą Tel Avive nusileidęs JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) parėmė Izraelio versiją apie smūgį ir ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) pasakė, kad „atrodo, jog tai padarė kita komanda“.

Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas, kurie užmezgė ryšius su Izraeliu pagal JAV tarpininkaujant sudarytus 2020 metų Abraomo susitarimus, pasmerkė tai, ką pavadino izraeliečių išpuoliu.

Marokas, dar viena šalis, 2020 metais pripažinusi Izraelį, taip pat kaltino jį dėl smūgio, kaip ir Egiptas, kuris 1979 metais tapo pirmąja arabų šalimi, normalizavusia santykius su žydų valstybe.

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai surengė pražūtingą išpuolį, pareikalavusį žydų valstybėje per 1,4 tūkst. gyvybių. Atsakydamas į tai, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą. „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šie smūgiai pražudė beveik 3,5 tūkst. žmonių.

Izraelis penktadienį nurodė 1,1 mln. gyventojų evakuotis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietinę prieš numatomą sausumos įsiveržimą, o Jungtinės Tautos paragino šį įsakymą atšaukti.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas