Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų pareigūnai: Iranas ruošiasi siųsti Rusijai papildomų ginklų, įskaitant balistines raketas

Iranas ruošiasi nusiųsti Rusijai apie 1000 papildomų ginklų, įskaitant trumpojo nuotolio balistines raketas „žemė-oras“ ir daugiau atakos bepiločių lėktuvų, kad juos panaudotų kare prieš Ukrainą, CNN sakė atidžiai Irano ginklų programą stebinčios Vakarų šalies pareigūnai.
Irano raketos
Irano raketos / „Scanpix“/AP nuotr.

Ši siunta atidžiai stebima, nes tai būtų pirmas atvejis, kai Iranas siunčia Rusijai pažangias tikslaus valdymo raketas, kurios galėtų suteikti Kremliui didelį postūmį mūšio lauke.

Pasak pareigūnų, paskutinė Irano ginklų siunta Rusijai buvo apie 450 bepiločių orlaivių, kuriuos rusai jau panaudojo Ukrainoje. Ukrainos pareigūnai praėjusią savaitę sakė, kad jie numušė daugiau kaip 300 Irano dronų.

Ši nauja numatoma siunta reikštų, kad Irano parama Rusijos karo veiksmams gerokai padidės. Nors tikslus laikas, kada siunta pasieks Rusiją, nėra aiškus, pareigūnai mano, kad ginklai tikrai bus pristatyti iki metų pabaigos.

Ši nauja numatoma siunta reikštų, kad Irano parama Rusijos karo veiksmams gerokai padidės.

Dronai vaidina svarbų vaidmenį konflikte nuo tada, kai Rusija vasario pabaigoje pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, tačiau jų naudojimas suintensyvėjo nuo vasaros, kai, kaip teigia Kyjivas ir Vašingtonas, Maskva įsigijo dronų iš Irano. Pastarosiomis savaitėmis šie Irano bepiločiai orlaiviai buvo naudojami siekiant atakuoti svarbią Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas pirmadienį sakė, kad jie neturi jokios informacijos, kurią galėtų pateikti apie prielaidą, jog Iranas ruošiasi siųsti raketas Rusijai, kad jos būtų panaudotos Ukrainoje.

Irano misija Jungtinėse Tautose neatsakė į prašymą pakomentuoti naują numatomą siuntą. Iranas anksčiau neigė, kad tiekia Rusijai ginklus, skirtus naudoti Ukrainoje, sakydamas, kad „to nedarė ir nedarys“.

Laikraštis „The Washington Post“ pirmasis pranešė apie Irano planus siųsti Rusijai raketas ir papildomus bepiločius orlaivius.

Praėjusią savaitę valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad JAV „ieško, ką galime padaryti, ne tik taikyti sankcijas“, kad Irano ginkluotė nepatektų į Rusiją. Tačiau neaišku, ar JAV galės uždrausti tolesnį ginklų siuntimą, net ir didėjant susirūpinimui, kad Iranas siunčia į Rusiją dar pažangesnę ginkluotę. JAV pareigūnai taip pat sakė, kad jiems žinoma apie diskusijas dėl papildomos Irano ginkluotės Rusijai, kuri dar nebuvo pristatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas