Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakcinos veikia: Islandijoje – rekordiškai daug COVID-19 atvejų, bet nė vienos mirties

Įtakingas JAV infekcinių ligų ekspertas pareiškė, kad koronaviruso pandemijos eiga Islandijoje įrodo, jog vakcinos veikia. Infekcijų šioje nedaug gyventojų turinčioje šalyje – rekordiškai daug, tačiau nuo gegužės neužregistruota nė viena mirtis nuo COVID-19, rašo „Business Insider“.
Islandija – pavyzdys, kad vakcinos veikia
Islandija – pavyzdys, kad vakcinos veikia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Statistika rodo, kad per praėjusį mėnesį Islandijoje buvo užfiksuoti 2847 nauji užsikrėtimai koronavirusu – daugiausia labai užkrečiama delta atmaina.

Be to, daugiausia užsikrėtė pilnai, abiem dozėmis, vakcinuoti žmonės – žinoma, taip yra todėl, kad Islandijoje pasiskiepijo jau labai daug gyventojų.

Naujų infekcijų per mėnesį skaičius – didžiausias nuo pandemijos pradžios. Tačiau vakcinos efektyvios, nes daugelis naujų užsikrėtimų sukelia tik labai švelnius simptomus.

Iš 1239 Islandijos gyventojų, kurie praėjusį sekmadienį buvo oficialiai užsikrėtę koronavirusu, vos 3 proc. buvo ligoninėse. Bet jau nuo gegužės šalyje nefiksuota nė viena mirtis nuo COVID-19.

„Islandija yra įrodymas, kad vakcinos veikia“, – tviteryje trumpai ir aiškiai parašė Carlosas del Rio, medicinos profesorius JAV Emorio universiteto Medicinos mokyklos Infekcinių ligų skyriuje.

O Vašingtono universiteto epidemiologas Brandonas Guthrie „The Washington Post“ pareiškė: „Tai, kad didesnio proveržio kontekste turime mažai mirčių ar sunkių atvejų, turėtų būti vertinama kaip pergalė.“

Pagal paskiepytų gyventojų dalį Islandija užima ketvirtą vietą pasaulyje – šalyje pilnai vakcinuota 70,6 proc. žmonių. Aukščiau šios šalies – tik Malta (80,5 proc.), Jungtiniai Arabų Emyratai (73,7 proc.) ir Singapūras (73,1 proc.).

Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose abiem dozėmis paskiepyta tik 50,7 proc. gyventojų. Viso pasaulio vidurkis – 23,6 proc.

Daugelis islandų buvo paskiepyti „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozėmis. Šios vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo sunkių COVID-19 simptomų po dviejų dozių siekia 88 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės bare Reikjavike
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės bare Reikjavike

Šalyje taip pat naudojamos „Moderna“, „AstraZeneca“ ir „Johnson&Johnson“ vakcinos – visai kaip Lietuvoje.

Tiesa, nors vakcinacijos programa akivaizdžiai sėkminga, Islandijos sveikatos apsaugos pareigūnai atkakliai tvirtina, kad COVID-19 apribojimai galios bent iki rugpjūčio 27 dienos.

Tai reiškia, kad daugiausia vienoje vietoje gali rinktis 200 žmonių. Be to, reikia laikytis metro socialinio atstumo, miniose dėvėti kaukes. Barai ir restoranai turi užsidaryti 23 valandą, o alkoholį gali vartoti tik sėdintys klientai.

Per visą pandemiją Islandijoje užregistruotos 9522 infekcijos ir 30 mirčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas