Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybei svarbius renginius A.Lukašenka ignoruoja supykęs ant Rusijos

Pirmadienį vykusiuose aukščiausio lygio Eurazijos ekonominės sąjungos (EES) ir Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) susitikimuose Sankt Peterburge nebuvo tik vieno čia laukto politinio lyderio – Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Susitarimus priims ir be baltarusių

Nors oficialus tokio Minsko sprendimo paaiškinimas kol kas neduotas, tačiau gazeta.ru kalbinti ekspertai tvirtina, jog toks atviras A.Lukašenkos demaršas – konflikto su Vladimiru Putinu išdava.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas jau pareiškė, kad šiems susitikimams ruošti dokumentai bus vis tiek pasirašyti, o tam A.Lukašenkos nedalyvavimas įtakos neturės.

Pats A.Lukašenka pasiliko Minske ir ten surengė susitikimą, kurio tema – piliečių saugumo užtikrinimas per Naujųjų metų ir Kalėdų šventes.

„Iš tiesų, mūsų kolegos baltarusiai pranešė, kad A.Lukašenka negalės dalyvauti šiandienos susitikimuose. Manau, kad būtų nekorektiška kalbėti apie priežastis. Tai turėtų daryti Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba“ – sakė D.Pesovas. - De facto tai nesutrukdys aptarti integracijos klausimų – dėl visų dokumentų buvo sutarta su kolegomis, tarp jų ir su Baltarusijos partneriais. Jie bus nusiųsti į Minską, kad būtų pasirašyti Baltarusijos prezidento“.

Pats A.Lukašenka pasiliko Minske ir ten surengė susitikimą, kurio tema – piliečių saugumo užtikrinimas per Naujųjų metų ir Kalėdų šventes.

Dokumentą iškritikavo

Baltarusijos vadovo spaudos tarnyboje sprendimas nevykti į Sankt Peterburgą niekaip nekomentuojamas. Be to, jokių komentarų nepateikė ir šalies užsienio reikalų ministerija.

KSSO susitikime pirmadienį turėtų būti išrinktas naujasis šios karinės sąjungos generalinis sekretorius

Dar svarbesniu oficialiajam Minskui turėjo būti EES, į kurią įeina Armėnija, Baltarusija, Rusija, Kazachstanas ir Kirgizija, susitikimas. Jame turėtų būti pritarta visom penkioms šalims bendram Muitų kodeksui.

Būtent pastarasis dokumentas, kurį smarkiai remia Maskva, sukėlė A.Lukašenkos nepasitenkinimą. Paskutinį sykį jis buvo išsakytas gruodžio 9 d., kuomet Baltarusijos vadovas pareikalavo ministrų „pasirūpinti Baltarusijos nacionaliniais interesais priimant EES Muitų kodeksą“.

„Šis dokumentas turi būti kruopščiai patikrintas. Po jo įsigaliojimo nei vienas Baltarusijos pilietis, tame tarpe ir aš, neturi užduoti klausimo vyriausybei, kuri pirmiausiai ir ruošia bei pritaria šiam dokumentui, ką mes turime ir kodėl kažkur pasidarė blogiau, nei buvo. Kokiu kompromisiniu Muitų kodeksas bebūtų, tačiau pabloginti Baltarusijos socialinės ir ekonominės situacijos mums jokiu būdų negalima“, – kalbėjo A.Lukašenka, pažymėjęs, kad apie viską turi būti apgalvota visų institucijų lygiais, o įvairūs specialistui pasisakytų, kas naudinga, o kas ne.

A.Lukašenkos teigimu, kol kas Baltarusija dėl narystės EES patiria tik nuostolius.

„Rezultatai žinomi. Apie tai kalbu ne pirmą kartą. Prekybos apimčių kritimas sąjungoje – beveik 40 proc. praėjusiais metais, o šiemet 15 proc. Štai ir rezultatas“, – aiškino A.Lukašenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos vadovai Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos vadovai Minske

Gazeta.ru kalbinti ekspertai teigia, kad santykiai tarp Maskvos ir Minsko šiuo metu yra atšalę dėl įvairių priežasčių.

„Manau artimiausiu metu rusų taktika bus tokia – jokios politikos, tik ginčai dėl ūkio subjektų. Ir, atitinkamai, V.Putinas atsiribos nuo šių problemų. Kas lieka A.Lukašenkai? Tik demaršai“, – kalbėjo Baltarusijos ekonomistas ir politikas Levas Margolinas, pažymėjęs, kad sprendžiant iš visko, Sankt Peterburge A.Lukašenkai net nebuvo pažadėtas susitikimas akis į akį su V.Putinu.

Baltarusijos vadovo nusivylimą galėjo sukelti ir Rusijos planuojamas naftos tiekimo sumažinimas iki 18 mln. tonų.

Meilinasi Vakarams

Bandydamas duoti atsaką Rusijos ekonominiam spaudimui, Minskas griebėsi politinio ir ideologinio pobūdžio veiksmų. Iš vienos pusės, demonstruoja santykių su ES pagerėjimą bei nepripažįsta Krymo inkorporacijos į Rusijos sudėtį. Iš kitos – laikosi atokiau nuo vadinamojo „rusų pasaulio“.

Be to, gruodžio 22 d. į Baltarusijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasados patarėjas ir pasiuntinys Vadimas Gusevas.

Baltarusiai išreiškė protestą dėl „Rusijos strateginių tyrimų instituto“ direktoriaus Leonido Rešetnikovo žodžių, kad baltarusių kalbai tik 90 metų, o Baltarusija yra istorinė didžiosios Rusijos dalis.

„Pažiūrėkite: lapkričio 22 d. V.Putinas su A.Lukašenka susitinka Maskvoje, penkias valandas derasi, tačiau dėl nieko nesusitaria. Net naftos ir dujų konflikto neišsprendė. A.Lukašenka po to buvo aiškiai įsiutęs – tai buvo akivaizdu“, – pastarojo metu Minsko ir Maskvos santykius komentuoja baltarusių politikė Olga Karač.

„O po to seka trijų publicistų, rašiusių straipsnius rusiškiems portalams, areštai už „antivalstybinę veiklą“. O tinklalapiai labai skirtingi. Ir propagandinis triukšmas buvo padarytas labai didelis.“, – sakė O.Karač.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento