Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valstybės departamentas: JAV nemano, kad reikia tęsti paramą Ukrainai ankstesniu lygiu

JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad JAV neteiks Ukrainai tokios paramos kaip per pastaruosius dvejus metus, skelbia naujienų portalas „Evropejska pravda“.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / „Zuma press“/„Scanpix“

„Mes ir toliau remsime Ukrainą... tol, kol bus būtina. Tačiau tai nereiškia, kad ir toliau remsime juos tokiu pačiu karinio finansavimo lygiu kaip 2022 ir 2023 metais“, – nurodė JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris per spaudos konferenciją.

Pasak jo, JAV nemano, kad reikia tęsti paramą ankstesniu lygiu, nes Vašingtono tikslas – padėti Kyjivui atsistoti ant kojų ir sukurti savo karinę-pramoninę bazę, kad jis galėtų savarankiškai gaminti ir pirkti ginklus.

„Scanpix“/AP nuotr./Matthew Milleris
„Scanpix“/AP nuotr./Matthew Milleris

„Tačiau mes dar nesame šiame kelyje, todėl taip svarbu, kad Kongresas priimtų įstatymo projektą dėl papildomo finansavimo, nes dar nepasiekėme tokio lygio, kad Ukraina galėtų apsiginti pati, pasikliaudama tik savo pajėgomis“, – pabrėžė M.Milleris.

Valstybės departamento atstovas tuo pačiu nurodė, kad „yra visiškai aišku, kad Rusija patyrė nesėkmę“.

„Mūsų vertinimu, jie negali užimti Kyjivo. V.Putinas nepasiekė ir negalės pasiekti savo galutinio tikslo – užvaldyti visą Ukrainą. Mes matome Ukrainą, kuri sugeba atsistoti ant kojų, kuri kuria savo ekonomiką, kuria savo kariuomenę. Situacija mūšio lauke bus labai sudėtinga be papildomos Jungtinių Valstijų paramos, todėl manome, kad turime ir toliau juos (ukrainiečius) remti, ir manome, kad Kongresas galiausiai tai padarys“, – kalbėjo jis.

Valstybės departamento atstovas nemano, kad karas Ukrainoje šiuo metu klostosi Rusijos naudai.

M.Milleris priminė, kad žmonės dažnai pamiršta, koks yra tikrasis V.Putino tikslas: visiškas Ukrainos užkariavimas, Ukrainos vyriausybės nušalinimas nuo valdžios ir Ukrainos inkorporavimas į Rusijos sudėtį. Todėl, pasak jo, svarbu prisiminti, ką Ukraina pasiekė ir tebesiekia.

Pasak jo, Ukraina sugebėjo užkirsti tam kelią.

„Dabar visi tai laiko savaime suprantamu dalyku, tačiau karo pradžioje tai neatrodė taip jau paprasta“.

Anksčiau Baltieji rūmai pareiškė, kad nebeturi pinigų naujai karinei paramai Ukrainai, kol jos nepatvirtins JAV Kongresas.

JAV prezidentas Joe Bidenas, komentuodamas naktį iš penktadienio į šeštadienį, gruodžio 29 d., vykusį masinį Rusijos apšaudymą Ukrainoje, pabrėžė, kad Kongresas turi kuo greičiau patvirtinti papildomą pagalbą Kyjivui.

Gruodžio 27 d. Jungtinės Valstijos paskelbė apie paskutinio 250 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketo suteikimą 2023 m.

JAV prezidentas Joe Bidenas spalio mėn. paprašė Kongreso patvirtinti papildomą finansavimą, įskaitant daugiau kaip 60 mlrd. dolerių Ukrainai. Tačiau Senate jis įstrigo dėl abiejų partijų nesutarimų dėl sienos su Meksika apsaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas