Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Varšuva: jei Vokietija priešinsis tankų siuntimui, imsimės nestandartinių sprendimų

Lenkija pasirengusi imtis „nestandartinių veiksmų“, jei Vokietija priešinsis tankų „Leopard 2“ siuntimui į Ukrainą. Tokią nuomonę išsakė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis. Ukraina tikisi, kad penktadienį vykstančiame Ramšteino formato susitikime sprendimas dėl tankų perdavimo Kyjivui bus priimtas.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Manau, kad jei bus stiprus pasipriešinimas, būsime pasirengę griebtis net ir tokių nestandartinių veiksmų...“, – per RMF FM radiją sakė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis, paklaustas, ar bus galima siųsti tankus į Ukrainą, net jei Vokietija tam priešinsis.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis prieš dieną sakė, kad yra „vidutiniškai pesimistiškai nusiteikęs“ dėl to, kad Berlynas suteiks leidimą kitoms šalims siųsti vokiečių gamybos tankus į Ukrainą.

Kalbėdamas apie planus perkelti Ukrainai Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard“, Lenkijos ministras pirmininkas M.Morawieckis taip pat sakė, kad Vokietijos sutikimas nėra privaloma sąlyga.

Kaip jis pažymėjo interviu „Polsat News“, Lenkija „sutarė su Ukrainos draugais, taip pat su partneriais iš Vakarų Europos“ dėl šių tankų perdavimo.

„Vokietijos sutikimas čia yra antraeilis dalykas. Mes arba greitai gausime šį sutikimą, arba darysime patys. Čia svarbiausia, kad vokiečiai – ne tik vokiečiai, bet ir danai, suomiai , prancūzai ir kitos tautos, bet visų pirma vokiečiai – kuo greičiau pasiūlytų savo modernius tankus ir savo modernią įrangą, nes nuo to gali priklausyti galimybė apginti laisvę Ukrainoje, o nuo to priklausys visos Europos saugumas“, – pabrėžė jis.

„Scanpix“ nuotr./„Leopard 2“ tankas
„Scanpix“ nuotr./„Leopard 2“ tankas

Lenkijos premjeras priminė, kad jo šalis pasiūlė 14 tankų, tačiau nori „turėti garantiją, kad šiuos poreikius patenkins ir kiti“.

A.Anušauskas: dalis Ramšteino formate dalyvaujančių šalių penktadienį praneš Ukrainai perduodančios vokiškų tankų „Leopard“.

„Be kita ko, kol kas vokiečiai buvo mažiausiai iniciatyvūs, švelniai tariant. Todėl mes ir toliau sieksime, toliau darysime spaudimą Vokietijos kancleriui, kad jie kuo greičiau reaguotų į mūsų pasiūlymą“, – pridūrė Lenkijos Vyriausybės vadovas.

Tuo metu Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį BNS teigė, kad dalis Ramšteino formate dalyvaujančių šalių penktadienį praneš Ukrainai perduodančios vokiškų tankų „Leopard“.

„Kai kurios siųs, bet ryt daugiau bus žinių“, – ketvirtadienį kalbėjo politikas, tačiau konkrečių šalių neįvardino.

Jis taip pat pabrėžė, kad Vakarų valstybės įsipareigos siųsti „šimtus vienetų“ šarvuotos karinės technikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius