Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Varšuva: nebuvo jokių galimybių išlaisvinti A. Poczobutą per apsikeitimą kaliniais

Lenkijos užsienio reikalų viceministras sekmadienį pareiškė, kad nebuvo jokių galimybių išlaisvinti Baltarusijoje kalinamą lenkų ir baltarusių žurnalistą Andrzejų Poczobutą (Andžejų Počobutą) per šios savaitės apsikeitimą kaliniais tarp Vakarų ir Rusijos.
Leonid Shcheglov / AP
Leonid Shcheglov / AP

Dideli mainai įvyko Ankaroje ketvirtadienį. Juose dalyvavo 24 asmenys, laikyti Vakarų šalių ir Rusijos bei Baltarusijos kalėjimuose, ir du vaikai, kurių tėvai buvo sulaikyti.

Turkijos institucijų duomenimis, 10 žmonių, įskaitant du vaikus, buvo perkelti į Rusiją, 13 – į Vokietiją ir trys – į JAV.

Prisidėdama prie didžiausio nuo Šaltojo karo laikų apsikeitimo kaliniais, Varšuva išlaisvino ispanų laisvai samdomą žurnalistą, apkaltintą šnipinėjimu Rusijos naudai ir sulaikytą Ukrainos pasienyje praėjus kelioms dienoms po to, kai Maskva 2022 metų vasarį pradėjo puolimą.

Tačiau dėl vyriausybės sprendimo užvirė karštos diskusijos, daugeliui manant, kad Lenkija turėjo pasistengti užtikrinti lenkų ir baltarusių aktyvisto bei žurnalisto A. Poczobuto paleidimą.

51-erių Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir Baltarusijos lenkų bendruomenės aktyvistas A. Poczobutas buvo nuteistas 2023 metų vasarį. 

Lenkų užsienio reikalų viceministras Andrzejus Szejna (Anžejus Šeina) sekmadienį transliuotojui „Polsat News“ sakė, kad šis apsikeitimas buvo „laisvės operacija, kuriai vadovavo Jungtinės Valstijos“, Lenkijos sąjungininkės NATO.

„Atsižvelgėme į (JAV) prezidento (Joe) Bideno (Džo Baideno) administracijos prašymą, jį palaikėme ir veikėme pagal jį“, – kalbėjo A. Szejna.

Jo teigimu, Rusijos agentai, įskaitant nuteistą žudiką, buvo paleisti mainais į laisvę „nekaltų žmonių, tapusių (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino režimo įkaitais“, ir pridūrė, kad tarp jų buvo karių, žurnalistų ir Rusijos opozicijos veikėjų.

„Ir ši veikla yra bendradarbiavimo NATO viduje dalis“, – sakė viceministras.

Buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) iš partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri po spalio rinkimų neteko valdžios, piktinosi, kad vyriausybė „nieko negavo mainais“ už įtariamo Rusijos šnipo išlaisvinimą.

Buvęs užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis (Pavelas Jablonskis) sekmadienį pareiškė, kad „Vokietijos pilietis Rico Kriegeris (Rikas Krygeris) buvo nuteistas mirties bausme, o Vokietija sugebėjo jį išlaisvinti per šiuos mainus (...) Szejna sakė, kad tai buvo Rusijos ir Amerikos derybos, tačiau R. Kriegeris buvo Baltarusijoje, o ne Rusijoje, ir jis pateko į šiuos mainus“.

A. Szejna atkirto, kad „visų politinių kalinių, įskaitant Andrzejų Poczobutą, išlaisvinimo klausimas sprendžiamas šiek tiek kitokiu derybų būdu, tiesioginėmis derybomis su Baltarusija“.

Naujausios derybos dėl apsikeitimo kaliniais „iš tikrųjų buvo JAV ir Rusijos derybos, o Baltarusija buvo tiesiog kažkur pridėta“, teigė viceministras.

A. Poczbutas daug rašė apie masinius protestus prieš autoritarinį Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir atsisakė išvykti iš šalies, kai valdžia pradėjo didžiulį susidorojimą su opozicija.

Jo kolegos įspėjo, kad A. Poczobutas kalėjime negauna reikiamų vaistų ir kad jo sveikata blogėja.

 Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1,4 tūkst. politinių kalinių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas