Varšuva siunta dėl Vokietijoje už neapykantą LGBT lenkui teologui skirtos baudos

Lenkijos vyriausybė pareiškė, kad Vokietijos teisingumo sistemos veiksmai kelia grėsmę „Europos standartams“. Tokia kritika suskambo, kai Kelno teismas skyrė piniginę baudą lenkui teologui, kuris paskelbė straipsnį, apibūdinantį homoseksualus tarp katalikų dvasininkų kaip „parazitus“, rašo „Politico“.
Vokietijos teismas skyrė baudą lenkui teologui už neapykantos prieš LGBT bendruomenę kurstymą
Vokietijos teismas skyrė baudą lenkui teologui už neapykantos prieš LGBT bendruomenę kurstymą / „Scanpix“/AP nuotr.

Dariuszas Oko, Krokuvoje dirbantis konservatyvių pažiūrų teologijos profesorius, turės sumokėti 4,8 tūkst. eurų baudą už tai, kad esą paskatino neapykantą savo straipsniu vokiškame žurnale. Jis rašė apie tariamą homoseksualų įtaką Vatikane.

Lenkijos teisingumo viceministras Marcinas Romanowskis iškart sureagavo pareikšdamas, esą įžvelgia“ prieš laisvę nukreiptų tendencijų Vokietijos teisingumo sistemoje“.

„Baudų taikymas už mokslinę veiklą reiškia grėsmę pagrindinėms laisvėms ir Europos standartams“, – teigė M.Romanowskis.

Toks ginčas dėl D.Oko publikacijos žurnale „Teologisches“ plieskia vadinamąjį kultūrinį karą ir Katalikų Bažnyčios viduje, ir visoje ES. Kivirčijamas dėl vertybių ir liberalios demokratijos normų.

Ir pačią Lenkiją jau ne pirmus aštriai kritikuoja tiek ES institucijos, tiek ekspertai – Varšuvos vykdomos teismų reformos esą kertasi su teisės viršenybės principais.

Lenkijos pareigūnai taip pat smerkiami dėl niekinančių komentarų apie LGBT bendruomenę, šalyje dešimtys miestelių ir apskričių yra pasiskelbusios „zonomis be LGBT“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lipdukas „zona be LGBT“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lipdukas „zona be LGBT“

Tokių zonų sumanytojas, konservatyvus katalikų teisės institutas „Ordo Iuris“ gina D.Oko. Organizacija paskelbė, kad teologas savuoju straipsniu tenorėjo „inicijuoti akademinę diskusiją“.

D.Oko straipsnio pavadinimas – „Apie būtinybę riboti homoseksualų klikas Bažnyčioje“. Autorius taip pat vadina homoseksualius dvasininkus „piktybinėmis opomis“, o LGBT teises vadina „homo erezija“.

Į teismą Kelne kreipėsi Miunchene dirbantis vokietis kunigas Wolfgangas Rothe. Jis pareiškė, kad Katalikų Bažnyčioje neturėtų būti vietos tokiai neapykantai ir jos kurstymui.

Dvasininkas pridūrė, kad nuo tos dienos, kai pateikė skundą, jį su grasinimais puola konservatyvūs lenkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento