Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Vėl „kaltas“ Klausas Schwabas: ar jis tikrai sakė, kad Dievas mirė, o Jėzus – melagiena?

„Dievas mirė“, o „Jėzus – melagiena“, tariamai sakė Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjas Klausas Schwabas ir istorikas, knygų autorius Yuvalis Noah Harari. Šie žinomi asmenys, nuolat kalbantys įvairiomis temomis, to neskelbė, priešingai nei teigiama įvairiuose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose. Pirmasis to visai nesakė, antrojo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto ir klaidingai interpretuoti.
Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblis
Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Paskelbė melagienų skleidėjai

„Pasaulio ekonomikos forumas skelbia, kad „Jėzus yra netikra naujiena“ ir „Dievas miręs“, – tekstas tokiu pavadinimu prieš Kalėdas pasirodė viename lietuviškame tinklalapyje.

Rašinyje gana painiai dėstoma, esą, PEF teigimu, atsirado „nauja viena pasaulinė religija, kuri suvienija visą žmoniją, garbinančią klimato mokslo, technokomunizmo ir eugenikos altorių“, o Dievas, Jėzus ir krikščionybė esančios „netikros naujienos“, kurias žmonija turi atmesti.

„(Forumo įkūrėjo ir vadovo) Klauso Schwabo dešinioji ranka Y.N.Harari paskelbė, kad PEF taip sėkmingai įgyvendino savo planus, kad jie pavers žmones dievais, – teigiama rašinyje. – PEF taip pat vis priešiškiau nusiteikęs krikščionybės ir pagrindinių religijų atžvilgiu. Jei tik truputį paskaitysite tarp eilučių, bus aišku, kad PEF sąmoningai bando išstumti Jėzų.“

Tolesnė teksto dalis paremta sąmokslo teorija apie tai, kad bandoma pereiti prie „naujosios pasaulio tvarkos“, kurios tikslas esąs žmonijos užvaldymas.

Pritariantieji šiai teorijai įsitikinę, kad COVID-19 pandemija buvo surežisuota ir paremta melagingais duomenimis, skiepai nuo šios ligos sukurti per greitai ir yra kenksmingi, pasitelkus dirbtinį intelektą ir 5G ryšį pasaulyje kuriama nauja tvarka, kurios tikslas – visus kontroliuoti, o už to stovi technologijų elitas.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Panašu, kad lietuviškas tekstas paremtas šiuo anglišku, išvakarėse paskelbtu interneto puslapyje NewsPunch.com, kuris tiesiai šviesiai vadinamas melagienų tinklalapiu. Jame galima rasti cituotą frazę: „Pasak WEF, atsirado nauja pasaulinė religija, kuri vienija visą žmoniją, garbinančią klimato mokslą, technokomunizmą ir eugeniką.“

Tas pats tekstas cituojamas ir šiuose įrašuose „Instagram“ bei „Twitter“. Pastarojo autorius pacitavo tariamai K.Schwabo ištartus žodžius: „Dievas mirė.“

Juo aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose. „Anot PEF ir K.Schwabo, Dievas mirė, o Jėzus yra melagiena“, – tokiu komentaru įrašą palydėjo vienas „Facebook“ vartotojas.

Suklastojo forumo įrašą „Twitter“

NewsPunch.com tekste įkeltas vaizdo įrašas, kuriame vienas iš tinklalapio įkūrėjų Seanas Adl-Tabatabai aiškina, esą PEF paskelbė „naujos vienos pasaulinės religijos“ atsiradimą, taip pat – įvairių Y.N.Harari komentarų apie Dievą, Jėzų, dieviškąsias galias.

Ekrano nuotr. iš newspunch.com/Melagienos skleidėjai suklastojo Pasaulio ekonomikos forumo įrašą „Twitter“
Ekrano nuotr. iš newspunch.com/Melagienos skleidėjai suklastojo Pasaulio ekonomikos forumo įrašą „Twitter“

Originaliai kanale „The People’s Voice“, kur jis peržiūrėtas jau daugiau nei 1,240 mln. kartų, publikuotame įraše rodomi esą PEF paskyroje „Twitter“ pernai lapkričio 22-ąją 23.23 val. įrašyti žodžiai „Jesus is original fake news“ (angl. „Jėzus yra originali, tikroji, pirmapradė melagiena“).

Tą dieną forumo paskyroje pasirodė 17 įrašų, nė viename iš jų nebuvo užsiminta apie Jėzų, krikščionybę ar kitą religiją, tikėjimo klausimus apskritai.

Buvo dalijamasi įžvalgomis apie klimatą (mat prieš kelias dienas buvo pasibaigusi Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencija Egipte), infliacijos poveikį amerikiečių išlaidoms, kraujo grupes, nedidelius branduolinius reaktorius, Japonijos pasiruošimą pasaulinei energijos krizei, naują technologiją vandeniui valyti ten, kur trūksta geriamojo vandens, tai, kaip žuvys prisitaikė gyventi vandenynų gilumoje, ir kita.

Nei PEF vadovas, nei PEF kaip organizacija nieko panašaus apie Jėzų ar kad Dievas mirė neteigė, „USA Today“ pažymėjo Davoso forumo atstovas spaudai Yannas Zopfas.

„Ši žinia yra dar vienos liūdnai pagarsėjusios šmeižto kampanijos, kurią inicijavo sąmokslo teorijų svetainės, dalis, – forumo atstovas sakė naujienų agentūrai „Reuters“. – Ji – visiškai išgalvota.“

Interneto paieškos sistema „Google“ neranda nė vieno patikimos žiniasklaidos priemonės ar paties PEF pranešimo, kuriame K.Schwabas būtų cituojamas kalbantis apie Dievo mirtį. Apie tai nekalbama ir sąmokslo teoretikų mėgstamoje cituoti 2020 m. vasarą pasirodžiusioje forumo vadovo bei ekonomisto Thierry Malleret knygoje „COVID-19: didysis perkrovimas“. Joje rašoma apie technologijų įtaką žmonijai.

Jėzus melagiena – patiems tikintiesiems?

Apie Dievą ir Jėzų tikrai yra kalbėjęs Izraelio istorikas dr. Y.N.Harari. Priešingai nei teigiama kai kuriuose cituotuose įrašuose, jis nėra nei K.Schwabo dešinioji ranka – jo patarėjas, nei apskritai dirba PEF – paties vadovo asmeniškai net nėra sutikęs. „Reuters“ tai patvirtino ne vienos knygos apie žmonijos ateitį autoriaus viešųjų ryšių komanda.

PEF tinklalapyje publikuojama istoriko biografija to nepatvirtina – ji buvo paskelbta, kadangi Jeruzalės Hebrajų universiteto profesorius dalyvavo poroje iš kasmečių forumo susitikimų Šveicarijos mieste Davose (čia, čia).

Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari
Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari

Istoriko atstovė spaudai Naama Wartenburg taip pat patikino, jog jis niekada nesakė, kad PEF turėtų valdyti pasaulį ar kad ketintų įgyti dieviškųjų galių.

Apie tai Y.N.Harari kalbėjo šiame 2020 m. interviu, skirtame knygai „Sapiens“. Pačioje pabaigoje (nuo 1:05:29) jis sakė: „Dabar žmonės įgyja dar didesnių galių nei bet kada anksčiau. Mes iš tikrųjų įgyjame dieviškų kūrimo ir naikinimo galių. Mes iš tikrųjų paverčiame žmones dievais. Pavyzdžiui, įgyjame galią perkurti gyvybę.“

Vėlesnėje knygoje „Homo Deus“ kalbama apie tokias žmogaus dieviškumo apraiškas, kaip biologinė inžinerija, kiborgai, galimą neorganinių būtybių, kurios galėtų pakeisti žmoniją, sukūrimą. Bet tokiu būdu žmonės įgytų ir dieviškų galių: gydyti ligas, tapti stipresniais, gyventi ilgiau.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Frazė apie Dievo mirtį yra iš Yuvalio Noah Harari knygos „Homo Deus“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Frazė apie Dievo mirtį yra iš Yuvalio Noah Harari knygos „Homo Deus“

Frazė „Dievas mirė“ cituojama pastarojoje knygoje, skambėjo ir pokalbiuose apie ją. Bet tai nėra autentiški Y.N.Harari žodžiai – taip dar XIX a. sakė vokiečių filosofas Friedrichas Nietzsche.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Frazė apie Dievo mirtį priklauso vokiečių filosofui Friedrichui Nietzschei
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Frazė apie Dievo mirtį priklauso vokiečių filosofui Friedrichui Nietzschei

Knygos skyriuje „Elektra, genetika ir radikalusis islamas“ rašoma: „Praėjus daugiau nei šimtmečiui po to, kai Nietzsche paskelbė Jo mirtį, Dievas, rodos, sugrįžta. Tačiau tai yra miražas. Dievas išties mirė, tačiau jo kūnui išgabenti prireikė šiek tiek laiko.“ (citata iš knygos leidimo lietuvių kalba, jį 2018 m. išleido „Kitos knygos“, vertė Tadas Juras).

Taigi Y.N.Harari ne skelbė Dievo mirtį, o tik pacitavo 1882 m. knygoje „Linksmasis mokslas“ parašytus filosofo žodžius: „Dievas lieka miręs. Ir mes jį nužudėme“.

Žodžiai apie Jėzų nuskambėjo 2018 m. pokalbio „Google“ metu, istorikui aiškinant, kaip rabinas galėtų atmesti krikščionių tikėjimą, aukščiau iškeldamas savąjį. Y.N.Harari tuomet teigė (nuo 26:40), jog, norint suorganizuoti žmones dideliu mastu, visada reikėjo turėti sugalvotą istoriją, kuria tikėtų daug žmonių, kad jie galėtų susitarti, kaip elgtis.

Nors tai esą gali būti taikoma ne vien religijai, istorikas kaip pavyzdį pasitelkė būtent ją: „Ir net religingi žmonės sutiktų, kad visos religijos, išskyrus vieną, yra išgalvotos istorijos. Išskyrus, žinoma, mano religiją. Jei paklausite žydo, jis jums sakys, kad taip.

Judaizmas yra tiesa. Tai tikrai. Bet visi tie milijardai krikščionių, musulmonų ir induistų tiki išgalvotomis istorijomis. Turiu omenyje, visa ši istorija apie Jėzų, prisikėlusį iš numirusių ir esantį Dievo sūnumi, yra melagiena.“

Į „Google“ atstovo Wilsono White’o nuostabą, ar tai nėra tiesa, istorikas paaiškino, kad taip greičiausiai sakytų žydų rabinas.

„Bet tada kreipkitės į krikščionis. Jie pasakys: ne, ne, ne, ne, ne, ne. Tai – tiesa. Bet musulmonai tiki išgalvotais dalykais. Visa ši istorija apie Mahometo susitikimą su arkangelu Gabrieliumi ir Koraną, atkeliavusį iš dangaus, yra melagienos.

Ir tada musulmonai – jie jums tai pasakys apie induizmą. Taigi net religijoje viskas labai aišku.“

Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari
Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari

Taigi Y.N.Harari frazė buvo ištraukta iš konteksto: jis sakė, kad „Jėzus – melagiena“, pateikdamas tai ne kaip faktą, o kaip išpažįstančiųjų kitą religiją požiūrį.

Naujos religijos nesukūrė

PEF – tarptautinė privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo organizacija, plačiajai visuomenei geriausiai žinoma dėl kasmetės tarptautinės konferencijos Davose (Šveicarija), todėl dažnai vadinama tiesiog Davoso forumu, – ir jos įkūrėjas vokietis K.Schwabas nuolat minimi įvairiose sąmokslo teorijose (čia, čia).

Taip pat skaitykite: Išgąsdino juokelis: Klausas Schwabas nesirengia reformuoti interneto

Ši tendencija ypač sustiprėjo per pandemiją. Mat vakcinų nuo COVID-19 skeptikai įsitikinę, kad pandemija buvo suorganizuota specialiai kaip pasaulinio sąmokslo siekiant užvaldyti žmoniją dalis, o vakcinos buvo sukurtos jai išnaikinti.

Taip pat skaitykite: Giorgia Meloni – jau melagienų herojė: švęsdama kovoti su K.Schwabu nežadėjo

Ši sąmokslo teorija greičiausiai gimė iš PEF iškeltos Didžiojo kapitalizmo perkrovimo idėjos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davoso ekonomikos forumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davoso ekonomikos forumas

Pastebėjus, kad pandemija sustiprino nelygybę pasaulyje, vyriausybėms buvo pasiūlyta gerinti fiskalinę politiką, įgyvendinti uždelstas reformas (pavyzdžiui, turto mokesčio), o pastangas, kurios pernai sustiprino sveikatos sektorių, perkelti ir į kitus sektorius, kad būtų įgyvendinta pramonės revoliucija.

Nėra įrodymų, kad PEF būtų paskelbęs „vieną pasaulinę religiją“. Nors jo puslapyje kalbama apie religiją (pavyzdžiui, kaip ji gali padėti kovoti su klimato kaita), nei forumo misijoje, nei apskritai tinklalapyje „viena pasaulinė religija“ neminima.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius