Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos ir JAV vadovų konfrontacija tęsiasi: N.Maduro išvadino D.Trumpą naciu

Venesuelos diktatorius Nicolas Maduro JAV prezidentą Donaldą Trumpą išvadino naciu, kai šis paragino Venesuelos kariuomenę neklausyti N.Maduro įsakymų ir įsileisti humanitarinę pagalbą bei pripažinti Juaną Guaido prezidentu.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies kariuomenė ir toliau lieka ištikima N.Maduro ir sako nebijanti Amerikos grasinimų. Venesuela neįsileidžia tarptautinės humanitarinės pagalbos iš Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos, tačiau žada priimti pagalbą iš Rusijos.

Donaldas Trumpas mitinge paragino Venesuelos kariuomenę nebepalaikyti N.Maduro. Kalbėdamas Majamyje, kur gyvena didelė venesueliečių bendruomenė, jis griežtai teigė, kad sprendžiant šią krizę viskas įmanoma – JAV gali net nusiųsti karines pajėgas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido
AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido

„Norime Venesueloje atkurti demokratiją ir tikime, kad Venesuelos kariuomenė ir jos lyderiai tam yra labai svarbūs. Jeigu pasirinksite šį kelią – turėsite galimybę padėti kurti klestinčią ateitį visiems šalies žmonėms. Arba galite pasirinkti antrąjį kelią – toliau remti N.Maduro. Jeigu pasirinksite šį kelią, nerasite jokio saugaus uosto, jokio lengvo išėjimo ir jokios išeities. Pralaimėsite“, – kalbėjo JAV prezidentas D. Trumpas.

„Venesueliečiai, kas mes esame? Madurai, šunsnuki, lauk“, – skanduoja Karakaso gyventojai. Jie pavargo nuo politinės suirutės ir milžiniško nepritekliaus, kamuojančio šalį. Tuo tarpu N.Maduro kreipėsi į tautą, pasiūlė J.Guaido pačiam rengti rinkimus ir išvadino D. Trumpą naciu.

„Donaldas Trumpas Majamyje savo retorika ėmė kvestionuoti laisvų šalių teisę priimti kokias nori idėjas, krikščioniško socializmo, mūsų socializmo idėjas. Jis kaip nacis draudžia ideologijas. Donaldas Trumpas nori uždrausti ideologijas, įvairovę ir įvesti baltųjų viršenybę iš Baltųjų Rūmų“, – kalbėjo N.Maduro.

Kolumbijoje tarptautinės humanitarinės paramos Venesuelai jau kaupiasi dideli kiekiai ir ištisos vilkikų kolonos. Nors Venesueloje trūksta būtiniausių prekių ir produktų, o ekonomika beveik žlugusi, šios paramos kariuomenė neįleidžia. Vietoje to N.Maduro informavo, kad Venesuela gaus paramą iš Rusijos ir ją mielai priims. Donaldas Trumpas, kaip ir Juanas Guaido, ragino kariuomenę nepaklausti N.Maduro ir atidaryti sieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Tai negirdėta. Tai milžiniškas tarptautinės teisės ir elementarių normų pažeidimas – D. Trumpo siūlymai ir bandymas įsakyti Venesuelos kariuomenei, konfrontacijos kurstymas tarp tautiečių prisidengiant humanitarine pagalba. Įsivaizduokite, kaip atrodytų šalies vadovas, kuris prašytų Jungtinių Valstijų karių nepaklusti savo vado įsakymams“, – sakė Venesuelos gynybos ministras Vladimiras Padrino.

Gyventojai priversti užsiimti kontrabanda, kad iš Kolumbijos galėtų atsigabenti būtiniausių produktų, kurių Venesueloje seniai trūksta. Be to, savaitgalį pasienyje milijardierius Richardas Bransonas organizuoja koncertą, kuriame žmonės iš viso pasaulio galės aukoti Venesuelai. R.Bransonas sako tikįs, kad pavyks per 60 dienų surinkti apie šimtą milijonų eurų paramos.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Richardas Bransonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Richardas Bransonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas