Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrija virsta saugiu uostu pasaulio kraštutinei dešinei

Vis mažiau liberali Europos šalis tampa prieglobsčiu vis didesniam skaičiui nacionalistų iš įvairių valstybių, rašo „The Atlantic“.
Vengrijos Jobbik partijos rėmėjai
Vengrijos „Jobbik“ partijos rėmėjai / „Scanpix“ nuotr.

Šių metų vasario mėnesį kreipdamasis į tautą šalies premjeras ir kraštutinės dešinės partijos „Fidesz“, pasisakančios prieš imigraciją, lyderis Viktoras Orbanas pateikė savo ateities viziją Vengrijai. „Mes įsileisime tikrus pabėgėlius: vokiečius, olandus, prancūzus ir italus, persigandusius politikus ir žurnalistus, kurie čia, Vengrijoje, nori surasti Europą, kurią prarado savo gimtinėse“, – pareiškė jis.

Realybėje V.Orbano „pabėgėliai“ jau ne vienus metus aktyviai keliasi į Vengriją ir ypač – į Budapeštą. Nacionalistai iš Švedijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Prancūzijos ir kitų šalių, motyvuojami savo nepasitenkinimo, kad jų gimtosios šalys toliau laikosi liberalių vertybių, rado idealią ideologinę terpę Vengrijoje. Joje dvi kraštutinės dešinės partijos – valdanti „Fidesz“ ir didžiausia opozicinė jėga „Jobbik“ – sudaro didžiąją dalį šalies parlamento. „Jobbik“ nariai pasisako už fizinės sienos aplink Vengriją statybą, dažnai nesidrovi reikšti antisemitinių ir prieš romus nukreiptų nuomonių ir atvirai skelbia, kad „Vengrija – vengrams“.

Danielis Fribergas
Danielis Fribergas

Tokia aplinka leido kraštutinės dešinės atstovams klestėti Budapešte. Atvykę iš visos Europos ir JAV, jie sukūrė propagandos struktūrą, per kurią tikisi savo idėjas paskleisti toli ir plačiai.

Vienas svarbiausių dalyvių – leidykla „Arktos Media“. Ji laikoma viena svarbiausių kraštutinės dešinės („alt-right“) leidyklų, kuri geriausiai žinoma dėl svarbių judėjimo tekstų vertimo į anglų kalbą – pavyzdžiui, Aleksandro Dugino (vadinamo „intelektualiniu putinizmo guru“ ar „Putino Rasputinu“). A.Dugino etnonacionalizmas – tikėjimas, kad reikia sukurti etniškai homogeniškas tautines valstybes – yra svarbi teorija baltiesiems nacionalistams, kurie aiškina, kad Europa ir JAV yra iš prigimties „baltos tautos“. „Arktos Media“ savo leidinius pristato kaip „alternatyvą modernybei“, kuriuose kritikuojamas liberalizmas, žmogaus teisės, šiuolaikinė demokratija.

„Arktos Media“ iš pradžių savo veiklą pradėjo Indijoje 2010 m., kai švedų verslininkas Danielis Fribergas įsigijo leidyklą, kuriai vadovavo amerikietis redaktorius Johnas B.Morganas. Abu jie pirmaisiais leidyklos darbo metais gyveno Indijoje, o 2014 m. persikėlė į Budapeštą, kad plėstų veiklą Europoje. Vėliau J.B.Morganas paliko „Arktos Media“ ir dabar dirba „Counter-Currents“, baltųjų nacionalistų leidyklai ir interneto portalui, kuris taip pat įsikūręs Budapešte. D.Fribergas savo misija mato „metapolitikos“ pakeitimą. Jis teigia, kad multikultūralizmas ir liberalios žmogaus teisės nuo nacizmo žlugimo tapo dominuojančia kultūra, ir aiškina, kad šios kultūros pakeitimas yra būtinas, kad įvyktų reikalingi politiniai ir socialiniai pokyčiai.

Šie žmonės laikosi beveik viduramžiško požiūrio į pasaulį ir rado saugią užuovėją Vengrijoje, – sako ekspertas.

Vengrų analitikas ir populizmo bei ekstremizmo tyrinėtojas Peteris Kreko teigia, kad „Arktos Media“ persikėlimo į Budapeštą laikas nebuvo atsitiktinumas. 2014 m. „Jobbik“ partijos populiarumas išaugo – daugiausia dėl to, kad ji žadėjo išsaugoti vengrų etninį grynumą. Tais metais V.Orbanas taip pat buvo perrinktas antrai kadencijai, „Jobbik“ surinko 20 proc. rinkėjų balsų ir gavo 47 vietas parlamente, o „Fidesz“ laimėjo daugumą. Kraštutinė dešinė džiaugiasi ir mano, kad Vengrijoje yra lyderis, kuris atstovauja jų vertybėms, teigia P.Kreko. „Šie žmonės laikosi beveik viduramžiško požiūrio į pasaulį ir rado saugią užuovėją Vengrijoje“, – sako ekspertas.

Sunku atskirti, kur baigiasi „Arktos“ idėjos ir kur prasideda „Jobbik“. Abiem multikultūralizmas yra didžiausias priešas. Abi pasisako už drakoniškus imigracijos įstatymus, kurie remtųsi etninio ir rasinio grynumo išsaugojimu. „Jobbik“ lyderis Gaboras Vona parašė pratarmę „Arktos“ išleistam XX a. fašisto Juliaus Evolos „A Handbook For Right-Wing Youth“ vertimui. J.Evola, kurį yra citavęs ir Baltųjų rūmų vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas, akademikų laikomas viena svarbiausių intelektualinių figūrų radikaliai dešinei šiuolaikinėje Europoje. D.Fribergas ne kartą yra nufotografuotas spaudžiantis ranką G.Vonai, pietaujantis su Martonu Gyongyosi – svarbiu politiku iš „Jobbik“ partijos, kuris yra paraginęs visus žydus Vengrijoje įregistruoti į sąrašą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vengrijos „Jobbik“ partijos nariai degina ES vėliavą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vengrijos „Jobbik“ partijos nariai degina ES vėliavą

Prieš „Arktos“ D.Fribergas jau turėjo tvirtų ryšių su kraštutinės dešinės ekstremistais Švedijoje. Būdamas paaugliu, jis buvo įsitraukęs į neonacių judėjimą, o 28-erių padėjo sukurti ir prižiūrėti internetinį forumą Nordisk.nu, kuriame buvo apie 22 tūkst. narių – Skandinavijos nacionalsocialistų, tarp jų – ir žudynes Norvegijoje surengęs Andersas Breivikas. Taip pat D.Fribergas 1995–2010 m. dėl įvairių nusikaltimų buvo atsidūręs kalėjime, pavyzdžiui, dėl vogto AK4 automatinio šautuvo ir kitų nelegalių ginklų laikymo.

Vyrų teisių aktyvistas Mattas Forney rašė: „Įsivaizduokite, kad nėra jokių leftistų. Tai lengva, jeigu tik pamėginsite. Jokių protestų gatvėse, o priešais mus – tik mielos baltos merginos. Tas pasaulis egzistuoja, ir jis yra Vengrija.“

D.Fribergas pastaruoju metu bando nustumti į užmarštį savo kriminalinę istoriją. Geteborgo universitete įgijo magistro diplomą, o skustagalvių kompaniją iškeitė į intelektualų ir politikų. Ideologijos jis nepakeitė, tačiau vietoj eugenikos terminų pradėjo naudoti tokius kaip „identitarianizmas“, „tradicionalizmas“ ir „archeofuturizmas“.

Budapešte „Arktos“ supa daug kraštutinės dešinės atstovų, kurie pasiryžo persikelti į vis mažiau liberalią Vengriją. Vienas iš „Counter-Currents“ įkūrėjų 2016 m. persikėlė į Budapeštą ir aktyviai prisijungė prie čia veikiančios kraštutinės dešinės. Po to, kai 2017 m. sausį atvyko gyventi į Vengriją, vyrų teisių aktyvistas Mattas Forney rašė: „Įsivaizduokite, kad nėra jokių leftistų. Tai lengva, jeigu tik pamėginsite. Jokių protestų gatvėse, o priešais mus – tik mielos baltos merginos. Tas pasaulis egzistuoja, ir jis yra Vengrija.“

Ferencas Almassy, prancūzų nacionalistas, dirba „Jobbik“ partijos vertėju. Jis padeda iš Prancūzijos į Vengriją persikėlusiems nacionalistams čia prisitaikyti. Populiarus amerikiečių kraštutinės dešinės atstovas, aktyviai veikiantis „Youtube“ ir „Twitter“ portaluose pseudonimu RamZPaul, nuo 2013 m. su pertraukomis gyvena Vengrijoje. Vasario mėnesį jis 35 tūkstančiams savo sekėjų „Twitter“ tinkle parašė: „Budapeštas yra kaip Paryžius trečiajame XX a. dešimtmetyje.“

Budapešte dažnai lankosi bei žada ten persikelti ir buvęs Britų nacionalistų partijos lyderis Nickas Griffinas. Jis, tiesa, aiškina nesusijęs su šioje šalyje veikiančiais kraštutinės dešinės atstovais, tačiau yra aktyviai įsitraukęs į radikalią krikščionių organizaciją „The Knights Templar International“, kuri savo biurus turi Jungtinėje Karalystėje ir Vengrijoje.

Tačiau N.Griffiną praėjusį mėnesį Vengrijos pareigūnai netikėtai išsiuntė iš šalies, o jį ir jo organizaciją pavadino grėsme nacionaliniam saugumui. Kaip rašo „The Atlantic“, visgi vien dėl to dar per anksti galvoti, kad kraštutinės dešinės katino dienos Vengrijoje baigiasi.

Sausio mėnesį „Arktos“ oficialiai pradėjo bendradarbiauti su amerikiečių nacionalistu Richardu B.Spenceriu, kad sukurtų AltRight.com – bendrą portalą judėjimui. Kalbama, kad net ir Vašingtone įsikūrusi „Breitbart“ ketina Vengrijoje atidaryti savo biurą.

Susibūrę į vieną vietą, šie nacionalistai iš įvairių šalių Vengrijoje kuria užuovėją, iš kurios gali laisvai transliuoti antiglobalistinę savo žinią visam pasauliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas