Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vengrijos diplomatijos vadovas: Budapeštas niekada nesiųs ginklų Ukrainai

Vengrijos pozicija Rusijos agresijos Ukrainoje atžvilgiu nuo pat plataus masto invazijos pradžios nesutapo su NATO ir Europos Sąjungos partnerių kryptimi. Kontroversijomis pagarsėjęs šalies premjeras Viktoras Orbanas ne kartą griežtai pasisakė paramos Ukrainai atžvilgiu ir atvirai reiškė prielankumą Rusijai. Teigiama, kad jis Europos Vadovų Tarybos (EVT) vadovui išsiuntė grasinantį laišką, o šalies diplomatijos vadovas pareiškė, jog niekada nesuteiks Ukrainai ginklų.
Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto
Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto / „AFP“/„Scanpix“

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto sakė, kad jo šalis niekada netieks ginklų Ukrainai. Prieštaringai vertinamas šalies diplomatijos vadovas savo komentare žiniasklaidos grupei CNBC nurodė, kad Vengrijos ginklų Ukrainoje nebus, nes „kuo daugiau ginklų tieksime, tuo ilgiau truks karas“.

Jis pridūrė, kad premjeras V.Orbanas spalio mėn. susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad neva „išsiaiškintų, ar yra kokia nors taikos galimybė dabartiniame konflikte“.

Vengrija nuo plataus masto invazijos pradžios flirtuoja su agresore, blokuodama pagalbą Ukrainai. Anksčiau šalies valdžia paskelbė apie planus blokuoti 50 mlrd. eurų vertės ilgalaikio ES paramos paketą.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Pekine
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Pekine

Be to, Vengrijos ministras pirmininkas atsisako laikyti V.Putiną karo nusikaltėliu ir kartkartėmis skelbia prorusiškus pasakojimus apie Ukrainą. Jis ne sykį yra pasisakęs, kad Ukraina nėra suvereni valstybė, nes priklauso nuo Vakarų – tai atkartoja Rusijos vadovo vartojamus naratyvus.

Užsienio reikalų ministras P.Szijjarto pareiškė, kad karas Ukrainoje truks ketverius metus, tookia, pasak jo, yra Europos Sąjungos pozicija. Tačiau Slovakijos užsienio reikalų ministras Miroslavas Vlahovskis griežtai papriekaištavo kolegai.

Pasak naujienų agentūros „Unian“ korespondento, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba prieš pirmąjį Ukrainos ir NATO tarybos posėdį Briuselyje užsienio reikalų vadovų lygiu pakomentavo Vengrijos blokuojamą 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai skyrimą ir neaiškumą dėl Jungtinių Valstijų pagalbos.

„Kalbant apie Vengriją, palaukime dvi savaites ir pažiūrėkime, kuo viskas baigsis, – sakė D.Kuleba.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

Kartu ministras išreiškė viltį, kad JAV Kongresas ras sprendimą, atitinkantį geriausius Amerikos žmonių interesus, kurie iš tikrųjų susiję su parama ir Izraeliui, ir Ukrainai.

Jis pakartojo Ukrainos, kuri niekada neprašė siųsti amerikiečių karių į karą prieš Rusiją, poziciją.

Gruodžio 14–15 d. vyks EVT susitikimas ES narių valstybių ir vyriausybių vadovų lygiu.

V.Orbanas ne kartą svaidėsi grasinimais blokuoti bet kokią Briuselio pagalbą Ukrainai , taip pat būsimą šalies narystę bloke. Jis reikalauja, kad ES vadovai peržiūrėtų visą paramos Kyjivui strategiją.

Negana to, Vengrijos politikas parašė laišką Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui, kuriame teigia, kad jokie sprendimai dėl Ukrainos finansavimo, derybų dėl narystės ES pradžios ar tolesnių sankcijų Rusijai negali būti priimti, kol gruodžio viduryje Briuselyje neįvyks „strateginė diskusija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas