Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vengrijos premjeras vėl žaidžia „rusiškus žaidimus“ ir šantažuoja ES dėl sankcijų

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pagrasino vetuoti ES antirusiškų sankcijų, kurios turi būti atnaujinamos kas šešis mėnesius, pratęsimą, nes reikalauja iš sąrašo išbraukti keturis asmenis. Tai pranešė leidinys „Politico“, remdamasis trimis diplomatais.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

Anot leidinio, Vengrija taip pat nepritaria siūlymui, kuriam pritaria visos kitos šalys, pratęsti sankcijų galiojimo laikotarpį nuo šešių iki 12 mėnesių.

Pratęsus sankcijų taikymą metams, Budapeštas turėtų mažiau galimybių boikotuoti sankcijas ir žlugdyti ES sprendimus.

Antradienį ES ambasadoriams nepavyko pasiekti kompromiso su Vengrija. Du diplomatai sakė, kad ES yra pasirengusi patenkinti V.Orbano reikalavimus ir išbraukti keturis asmenis iš sankcijų sąrašo, kad nekiltų pavojaus kitiems asmenims taikomiems apribojimams.

ES yra nustačiusi sankcijas daugiau kaip 1 400 asmenų, susijusių su Rusijos karu, įskaitant oligarchus, Rusijos parlamento narius, kariuomenės ir saugumo pareigūnus bei Rusijos administratorius okupuotose Ukrainos teritorijose.

V.Orbanas: mes palaikysime ekonominius santykius su Rusija ir net patariame tai daryti visam Vakarų pasauliui, nes be santykių nebus nei paliaubų, nei taikos derybų.

Vienas diplomatas teigė, kad taip pat kyla teisinių klausimų, susijusių su tuo, ar sankcijos keturiems asmenims galėtų atlaikyti teismo procesą.

„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Maskvoje

Tačiau, pasak abiejų diplomatų, Vengrijai neužtenka pašalinti keturių pavardžių, nes šalis taip pat nepritaria siūlomam sankcijų pratęsimui 12 mėnesių laikotarpiui. Pagal preliminarų kompromisą, sankcijų galiojimo laikotarpis turėtų būti pratęstas devyniems mėnesiams (vietoj dabartinių šešių mėnesių).

Leidinyje neatskleidžiamos pavardės asmenų, kam konkrečiai Vengrijos premjeras nori netaikyti sankcijų, tačiau jis esą apie tai užsiminė savo kalboje vasario 18 d.

„Mes palaikysime ekonominius santykius su Rusija ir net patariame tai daryti visam Vakarų pasauliui, nes be santykių nebus nei paliaubų, nei taikos derybų. Todėl nesutinkame su tuo, kad į sankcijų sąrašus įtraukti kunigai ir bažnyčios vadovai. Gana blogai, kad taip gali atsitikti menininkams ir sportininkams“, – sakė V.Orbanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas