Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena šalis gali palikti Vladimirą Putiną be iranietiškų balistinių raketų

Izraelio kariuomenės smūgiai Irano kariniams objektams šeštadienio naktį galėjo atimti iš Rusijos Irano ginklus, kuriuos Kremlius perka karui Ukrainoje, skelbia naujienų svetainė „Axios“, remdamasi šaltiniais.
Irano raketos
Irano raketos / „Shutterstock“

Trijų pašnekovų teigimu, per Izraelio ataką, kurioje dalyvavo apie 100 Izraelio oro pajėgų lėktuvų, įskaitant F-35 radarais neužfiksuojamus naikintuvus, buvo smogta pagrindinėms Irano raketų pramonės gamykloms.

Šaltiniai atskleidė, kad Izraeliui pavyko išvesti iš rikiuotės 12 įrenginių, gaminančių kurą Irano balistinėms raketoms, kurios Rusijos kariuomenei pradėtos tiekti 2024 metais.

JAV ir Europos Sąjungos duomenimis, pirmoji trumpojo nuotolio raketų „Fath-360“ partija Rusijai buvo pristatyta rugsėjo mėn. Ukrainos teigimu, bent kelios iš jų buvo sunaikintos apšaudant raketų arsenalą netoli Kotlubanės kaimo Volgogrado srityje.

Iranas neturi savų technologijų sunaikintoms gamybos linijoms atstatyti, todėl raketų gamyba gali sustoti bent metams, teigė „Axios“ šaltiniai.

Tai reiškia, kad Libano „Hezbollah“, Jemeno husių judėjimas ir Rusijos kariuomenė liks be Irano raketų, įvertino Izraelio žurnalistas, Artimųjų Rytų ekspertas Anshelis Pfefferis: „Iranas negalės tiekti balistinių raketų Rusijai daug mėnesių, kol neatstatys savo gamybos pajėgumų“.

Be raketų, nuo plataus masto invazijos pradžios Rusija iš Irano perka bepiločius orlaivius „Shahed“, o bendros išlaidos ginklų pirkimui užsienyje, įskaitant Šiaurės Korėjos sviedinius, siekia 120-150 mlrd. rublių per ketvirtį, skaičiuoja Vokietijos tarptautinio saugumo problemų instituto tyrėjas Janis Kluge.

Pasak jo, tai sudaro apie 15 proc. Rusijos vidaus finansavimo valstybės gynybos užsakymui, kuris siekia 1 trilijoną rublių per ketvirtį, įvertino analitikas, remdamasis Elektroninio biudžeto sistemos duomenimis.

Izraelio smūgis Iranui, kuris buvo atsakas į spalio 1 d. Izraelio teritorijos apšaudymą, sukėlė „gilų nerimą“ Irano vyriausybėje, tvirtino amerikiečių leidinio „The New York Times“ šaltiniai Teherane.

Socialinių tinklų nuotrauka/Irano balistinių raketų paleidimo stotis
Socialinių tinklų nuotrauka/Irano balistinių raketų paleidimo stotis

Pažymma, kad ataka pakenkė oro gynybos sistemai ir paliko neapsaugotus svarbiausius Islamo Respublikos energetikos ir ekonomikos centrus.

Tuo pat metu Izraelio kariuomenei pavyko neutralizuoti kelias rusiškas S-300 sistemas, kurias Iranas 2016 m. įsigijo iš Maskvos, pabrėžė JAV įsikūrusio Demokratijų gynimo fondo analitikas Markas Dubowitzas.

Irano kariuomenė pareiškime nurodė, kad Izraelio smūgis buvo surengtas iš Irako oro erdvės, ir pridūrė, kad kelios radiolokacinės sistemos patyrė nedidelę žalą, kuri šiuo metu taisoma. Tačiau neminėjo jokių nuostolių raketų ar dronų gamybos vietose ir pabrėžė, kad Iranas pasilieka teisę suduoti Izraeliui atsaką.

Savo ruožtu Izraelio šaltiniai patvirtino, kad smūgiai buvo vykdomi iš Sirijos ir Irako oro erdvės, kai kurie iš jų – netoli Irako sienos su Iranu.

Jų teigimu, Izraelio oro pajėgos atakavo dronų gamybos gamyklą ir sudavė „simbolinį“ smūgį Parčino mieste esančiam objektui, kuris praeityje buvo naudojamas branduolinių ginklų tyrimams ir kūrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai