Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Vieningoji Rusija“ pažemino partijos pirmininką D.Medvedevą: neįtraukė į rinkimų sąrašus

Niekas neabejoja, kad „Vieningoji Rusija“ laimės rinkimus į Rusijos Valstybės Dūmą. Bet intrigų yra – vien dėlto, kad ši jau daug metų prezidento Vladimiro Putino administracijos sprendimus antspauduojanti partija į savo federalinį rinkiminį sąrašą sugebėjo neįtraukti paties savo pirmininko – Dmitrijaus Medvedevo. Manoma, kad V.Putinas taip pažemino nepopuliarų bendražygį.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kaip rašo „Meduza“, pirmąsias penkias vietas federaliniame sąraše po „Vieningosios Rusijos“ kongreso Maskvoje pristatė V.Putinas, o stebėtojai po jo pareiškimo liko apstulbę – D.Medvedevo, buvusio premjero ir eksprezidento, pavardė nenuskambėjo.

Portalo šaltinių teigimu, tai, kad D.Medvedevas nebuvo įtrauktas į trumpąjį sąrašą, ir tai, jog apie tai pranešė pats Rusijos prezidentas, reiškia tikrą pažeminimą „Vieningosios Rusijos“ pirmininkui.

Įsikišo V.Putinas

Partijos kandidatų į Valstybės Dūmą sąrašus Rusijoje skirstyti į federalinius ir regioninius. Šiuo metu užtenka paskelbti 15 kandidatų federaliniame sąraše.

„Vieningoji Rusija“ tepaskelbė penkias pavardes ir tai, kad tarp jų nėra D.Medvedevo, žinoma, tapo didžiausia partijos suvažiavimo staigmena.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Medvedevas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Medvedevas

„Meduza“ šaltinių teigimu, partijos vadovybė tik prieš pat „Vieningosios Rusijos“ kongresą sužinojo, kad D.Medvedevas nebus įtrauktas į sąrašą. O pats D.Medvedevas tai išsiaiškino tik dvi trys dienos prieš suvažiavimą.

Įdomu tai, kad prieš tai „Vieningoji Rusija“ tikrai planavo įtaisyti D.Medvedevą sąrašo viršuje. „Kommersant“ irgi rašė, kad D.Medvedevas kaip partijos pirmininkas „negali nebūti įtrauktas į sąrašą“.

Prezidentas panoro pats paskelbti pirmąsias penkias sąrašo pavardes – jis neva suabejojo D.Medvedevo galimybėmis atlikti šį formalų ritualą.

Ir pats buvęs prezidentas esą dar praėjusios savaitės pradžioje manė, kad bus pirmasis numeris sąraše ir kad po rinkimų pradės eiti Valstybės Dūmos pirmininko pareigas, nors tuo pat metu jau sklandė kalbos apie sąrašą be D.Medvedevo.

Bet tuomet esą įsikišo V.Putinas, kuris privertė D.Medvedevą „pažvelgti į faktus“. Negana to, prezidentas panoro pats paskelbti pirmąsias penkias sąrašo pavardes – jis neva suabejojo D.Medvedevo galimybėmis atlikti šį formalų ritualą.

Ir M.Butina, ir S.Lavrovas

Galiausiai penketuko viršūnėje įsitaisė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Antras – šalies diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu

Toliau – Maskvos Komunarkos koronavirusinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Denisas Procenka, švietimo centro „Sirijus“ vadovė Jelena Šmeleva ir Vaikų teisių komisarė Ana Kuznecova.

Iš jų tik S.Šoigu priklauso „Vieningajai Rusijai“. D.Procenka anksčiau kelis kartus neigė, kad yra raginamas dalyvauti rinkimuose į Valstybės Dūmą, bet birželio 21-ąją „Telegram“ parašė, jog jį įtikino kolegos „ir, žinoma, prezidentas“.

„Vieningajai Rusijai“ užtektų 45 proc. balsų. Be to, tikimasi, kad balsuos bent 45 proc. balso teisę turinčių piliečių.

„Vis dėlto menkai tikėtina, kad kuris nors iš šių penkių žmonių dirbtų Valstybės Dūmoje. Visi jie turi reikalų savo srityse, kuriais mėgsta užsiimti“, – „Meduza“ teigė vienas šaltinis „Vieningojoje Rusijoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina

Žemiau sąraše yra ir žinomų asmenybių – JAV 2018 metais už neteisėtą veiklą nuteista Marija Butina, kuri dabar dirba RT korespondente, taip pat politikos analitikas Olegas Matveičevas, dažnai pasirodantis valstybinių televizijų diskusijų laidose.

O.Matveičevas anksčiau išgarsėjo pareiškimais, esą „opoziciją reiktų sutraiškyti tankais“, o „liberalus sunaikinti chirurginiais metodais“.

Ko siekiama rinkimuose? „Meduza“ teigimu, pernai V.Putinas informavo „Vieningosios Rusijos“ vadovybę, kad reikia išlaikyti konstitucinę daugumą.

Vėliau vienas prezidento patikėtinių Sergejus Kirijenka esą išreiškė nuomonę, kad partijai užtektų 45 proc. balsų. Be to, tikimasi, kad balsuos bent 45 proc. balso teisę turinčių piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas