Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vieno Rusijos regiono valdžia skelbia „akciją“: atvedi draugą į karą – gauni tūkstantinę premiją

Taip vadinamos Tatarstano Respublikos valdžia primygtinai paragino vietos gyventojus paskatinti savo giminaičius, draugus ir pažįstamus užsirašyti į Rusijos pajėgas karui su Ukraina. Už kiekvieną užverbuotą asmenį žadama sumokėti 100 tūkst. rublių (apie 1053 eurų) premiją, skelbia naujienų svetainė „The Moscow Times“.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Moksva“ Agency

Tokios skatinamosios sąlygos paskelbtos Tatarstano Respublikos interneto svetainėje, sukurtoje siekiant privilioti regiono gyventojus į sutartinę tarnybą.

Nurodoma, kad „akcija“ galioja nuo ketvirtadienio, liepos 11 d. Anksčiau už į kariuomenę atvestą draugą ar giminaitį būdavo mokama perpus mažesnė suma.

Anot straipsnio, norint gauti žadėtus 100 tūkst. rublių, reikia surasti asmenį, kuris sutiktų pasirašyti sutartį su Gynybos ministerija dėl dalyvavimo kare, kreiptis į rajono karinę komisiją ar administraciją ir „padėti“ įregistruoti „savanorį“. Pinigai bus išmokėti po to, kai naujokas pradės tarnybą.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Rusijos įstatymai į karą leidžia verbuoti visus vyresnius nei 18 metų rusus, išskyrus nuteistuosius ir teistus kalinius.

„Akcija“ skelbiama valstybinėje žiniasklaidoje, Tatarstano viešosiose vietose, rajonų laikraščių ir administracijų interneto svetainėse.

Projektas „Eik į mišką“, padedantis rusams išvengti mobilizacijos, paskelbė moters, kuri organizacijos paprašė pagalbos po to, kai dingo jos giminaitis, tikriausiai užverbuotas Kazanės gyventojo, istoriją.

Ji atviravo, kad jos vyro brolį iš Iževsko į karą paviliojo per muštynes, pasinaudoję jo neblaivia būsena. Pasak moters, jos giminaitį išsivedė nepažįstamas asmuo, prašydamas pasiimti pasą, ir daugiau jo niekas nematė. Vėliau vyras buvo rastas Luhanske. Paaiškėjo, kad jis buvo pasirašęs sutartį, o Kazanėje atidaryta sąskaita pinigų įplaukoms. Atsižvelgiant į tai, projektas ragino rusus būti atsargiems dėl savo artimųjų.

Rusijos kariuomenei pradėjus puolimą Charkovo srityje, valdžia suaktyvino verbavimą karui su Ukraina, pažymėjo „The Moscow Times“.

Daugiausia dėmesio skiriama pažeidžiamų kategorijų piliečių pritraukimui. Todėl visiems teisėsaugos institucijų darbuotojams įsakyta verbuoti įtariamuosius ir kaltinamuosius. Atitinkami įsakymai išsiųsti Vidaus reikalų ministerijai, Rusijos Federacijos tyrimų komitetui, Federalinei saugumo tarnybai, Federalinei muitinės tarnybai, Federalinei saugumo tarnybai ir Nepaprastųjų situacijų ministerijai, pažymima straipsnyje.

Teisėsaugos institucijoms nurodyta kviesti į tarnybą fiziškai sveikus kaltinamuosius baudžiamosiose bylose nuo 18 iki 65 metų. Piliečiai, sutikę pasirašyti sutartį su Gynybos ministerija, gali tikėtis baudžiamojo persekiojimo sustabdymo, o vėliau ir nutraukimo, taip pat teistumo panaikinimo.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Negana to, skelbiama, kad Rusijos regionai 15 kartų padidino išmokas asmenims, sutinkantiems vykti į fronto liniją. Bent trijuose iš jų – Karačiajų Čerkesijoje, Adygėjoje ir Krasnodaro krašte – išmokamos sumos jau viršijo 1,25 mln. rublių (apie 13,16 tūkst. eurų).

Liepos 4 d. Rusijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad į karą kasdien užsiregistruoja po tūkstantį rusų.

Tuo tarpu, remiantis Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir kitų Vakarų šalių žvalgybos pranešimais, Rusijos kariuomenė mūšio lauke praranda visus, kuriuos užverbuoja, ir dar daugiau – bent jau taip buvo gegužės mėnesį, kai ji įsiveržė į Charkivo sritį. Britų žvalgyba tą mėnesį pavadino kruviniausiu per visą karo laikotarpį, o Rusijos gyvosios jegos nuostolius įvertino 1200 žmonių per dieną. Skaičiuojama, kad gegužę Rusijos kariuomenė galėjo netekti 31-37 tūkst. kovotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas