Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vietoje bausmės J.Prigožinui – kvietimas į Kremlių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė Kremliaus derybas su privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadu Jevgenijumi Prigožinu, praėjus kelioms dienoms po to, kai jo vadovaujamas ginkluotas maištas buvo pasmerktas kaip tėvynės išdavystė, pirmadienį pranešė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot Kremliaus, susitikimas su J.Prigožinu įvyko birželio 29 d., praėjus penkioms dienoms po nutraukto maišto, kuris, kaip manoma, buvo rimčiausias iššūkis V.Putinui nuo tada, kai jis paskutinę 1999 m. dieną pradėjo eiti Rusijos prezidento pareigas.

Naujienų agentūra „Reuters“ pažymėjo, kad susitikime dalyvavo ne tik pats „Wagner“ pajėgų vadas, bet ir vyriausieji grupuotės vadai, nors keletą dienų prieš tai Rusijos prezidentas nutrauktą maištą pavadino „dūriu į nugarą“, galėjusiu įstumti Rusiją į chaotišką pilietinį karą.

Pasak D.Peskovo į tris valandas trukusį susitikimą V.Putinas pakvietė 35 žmones.

„Vienintelis dalykas, kurį galime pasakyti, yra tai, kad prezidentas pateikė savo vertinimą apie kuopos („Wagner“) veiksmus fronte per specialiąją karinę operaciją, taip pat pasidalino savo požiūriu į birželio 24-osios (maišto dienos) įvykius“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai.

Pranešta, kad Rusijos lyderis išklausė vadų paaiškinimų apie tai, kas įvyko, ir pasiūlė jiems tolesnes užimtumo ir kovos galimybes.

Per trumpą maištą „Wagner“ kovotojai perėmė pietinio Rostovo prie Dono miesto kontrolę kartu su karinio štabo pastatu ir numušė nenustatytą skaičių karinių sraigtasparnių, žuvo jų pilotai.

D.Peskovas pažymėjo, kad samdinių grupuotės „Wagner“ vadai per susitikimą Kremliuje dar kartą patvirtino savo ištikimybę V.Putinui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono

„Jie (vadai) pabrėžė, kad yra ištikimi valstybės vadovo ir vyriausiojo vado šalininkai ir kariai. Jie taip pat sakė, kad yra pasirengę toliau kovoti už Tėvynę“, – apie susitikimą pasakojo jis.

Maištas, kurį V.Putinas palygino su neramumais prieš 1917 m. Rusijos revoliuciją, buvo numalšintas susitarimu, kuriam tarpininkavo Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka.

Nuo to laiko Kremlius ir Rusijos lyderis stengėsi kurti įprastą įvaizdį: prezidentas pirmininkavo įvairiems susitikimams ir aplankė minias žmonių Dagestane.

V.Gerasimovas vėl pasirodė viešumoje

Rusijos vyriausiasis generolas, Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, pirmadienį pirmą kartą pasirodė viešumoje po nepavykusio maišto.

Gynybos ministerijos paskelbtoje, bet, matyt, diena anksčiau nufilmuotoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip V.Gerasimovas įsako pavaldiniams naikinti Ukrainos objektus, kuriuose Ukrainos pajėgos laiko raketas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas

„Reuters“ žurnalistų nuomone, filmuota medžiaga atskleidžia, kad kol kas V.Putinas du įtakingiausius savo kariškius tebelaiko šalia savęs – gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir V.Gerasimovą – jų postuose, nors J.Prigožinas reikalavo juos atleisti dėl tariamos nekompetencijos.

Įraše rodoma, kaip 67 metų Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadas, sėdėdamas kariniame valdymo centre ant baltos odos sėdynės ir pirmininkaudamas susitikimui su aukščiausio rango generolais, paprašė generolo Sergejaus Surovikino pavaduotojo aviacijos ir kosmoso pajėgose Viktoro Afzalovo ataskaitos ir ją išklausė.

Po maišto S.Surovikinas taip pat nebuvo užfiksuotas viešumoje, nes, anot nepatvirtintų duomenų, buvo sulaikytas apklausai.

Kebli padėtis

Sekmadienį paskelbtoje ataskaitoje Karo tyrimų institutas (ISW) pažymėjo, kad V.Putino sprendimas neišsiųsti „Wagner“ grupės ir nepatraukti baudžiamojon atsakomybėn sukilėlių lyderių Rusijos lyderis pastatė save į „keblią padėtį“.

Nutekintame dokumente, kuris, ISW įsitikinimu, yra grupės „Wagner“ steigiamasis statutas, nors pats nutekinimo tikslas yra neaiškus. Dokumente išdėstyti samdinių kompanijos vadovų vaidmenys ir pareigos, taip pat pabrėžiama grupės ištikimybė rusų tautai.

ISW rašo, kad informacijos nutekinimas gali būti bandymas reabilituoti „Wagnerio“ buvusio lyderio J.Prigožino reputaciją.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

Tačiau dokumente samdiniai atrodo kompetentingesni ir profesionalesni už Rusijos kariuomenę, taip pabrėžiant dviprasmišką „Wagner“ statusą Rusijoje.

Pranešama, kad grupuotė vis dar verbuoja kovotojus Rusijoje, o pati Rusijos gynybos ministerija deda pastangas įdarbinti buvusius „Wagner“ narius Rusijos kariuomenėje.

ISW duomenimis, prieš birželio sukilimą „Wagner“ buvo geriausiai parengtas Rusijos kovinis dalinys. Dabar Rusijos vadovybė nežino, kaip bendrauti su samdinių pajėgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas