Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viršūnių susitikimo Mekoje dalyviai išreiškė palaikymą palestiniečiams ir Saudo Arabijai

Saudo Arabijos organizuoto islamiškų šalių viršūnių susitikimo dalyviai išreiškė palaikymą palestiniečiams, Jungtinėms Valstijoms ruošiantis paskelbti Artimųjų Rytų taikos planą, laikomą labai tendencingai pakreiptu Izraelio naudai.
Abdel Fattahas el-Sisi ir Mohammedas bin Salmanas
Abdel Fattahas el-Sisi ir Mohammedas bin Salmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Be to, musulmoniškos šalys pabrėžė remiančios Saudo Arabiją, tvyrant padidėjusiai įtampai su jos priešininku Iranu.

Per Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) derybas – trečią ir paskutinį šią savaitę šventajame Mekos mieste organizuotą į Irano problemą orientuotą viršūnių susitikimą – buvo pasmerktas prieštaringai vertinamas JAV sprendimas perkelti savo ambasadą į Jeruzalę ir pripažinti Izraelio suverenumą Golano Aukštumose.

57 nares turinčios OIC viršūnių susitikime, vykusiame be Irano ir Turkijos lyderių, taip pat buvo paraginta „boikotuoti“ valstybes, atidariusias savo diplomatines atstovybes Jeruzalėje.

D.Trumpas 2047 metų gruodį nutraukė dešimtmečius abiejų pagrindinių JAV partijų vykdytą politiką ir paskelbė pripažįstantis Jeruzalę Izraelio sostine.

Šiuo metu D.Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris ruošiasi išdėstyti seniai laukiamo Artimųjų Rytų taikos plano ekonominius aspektus per vėliau birželį Bahreine vyksiančią konferenciją.

Palestiniečių vadovybė jau atmetė amerikiečių „šimtmečio sutartį“, nurodydama, kad D.Trumpo veiksmai pademonstravo ją esant akivaizdžiai šališką Izraelio naudai.

Palestiniečiai tikisi, kad Rytų Jeruzalė taps jų būsimos valstybės sostine.

J.Kushneris, penktadienį atvykęs į Jeruzalę per savo kelionę po regioną, siekdamas užsitikrinti palaikymą savo planui, tikėjosi, kad aljansas su Saudo Arabija prieš Iraną padėti užtikrinti arabų paramą.

Tačiau Saudo Arabijos karalius Salmanas susirinkusiems IOC šalių lyderiams pareiškė: „Palestiniečių reikalas yra Islamo bendradarbiavimo organizacijos darbo kertinis akmuo ir jis išliks mūsų dėmesio centre, kol broliška palestiniečių tauta atgaus visas savo legitimias teises.“

„Dar kartą patvirtiname, kad vienbalsiai atmetame bet kokias priemones, pažeidžiančias Kudso (Jeruzalės) istorinį ir teisinį statusą“, – pridūrė monarchas.

„Agresyvūs grasinimai“

OIC taip pat išreiškė palaikymą Saudo Arabijai, didėjant įtampai tarp Rijado ir Teherano. Karalius Salmanas perspėjo, kad „teroristinės“ atakos Persijos įlankos regione gali sukelti pavojų pasaulio aprūpinimui energijos ištekliais.

Praeitą mėnesį per mįslingas „diversijas“ netoli Jungtinių Arabų Emyratų krantų buvo apgadinti keturi laivai, įskaitant du Saudo Arabijos tanklaivius, o dėl dviejų Jemeno sukilėlių bepiločių skraidyklių atakų teko uždaryti vieną svarbų Saudo Arabijos naftotiekį.

„Patvirtiname, kad teroristiniai veiksmai nukreipti ne vien prieš karalystę arba Persijos įlankos regioną, bet prieš laivybos saugumą ir pasaulio aprūpinimą nafta“, – karalius sakė OIC narėms.

Teheranas griežtai tvirtina nesąs niekaip susijęs su nė vienu iš šių incidentų.

Prieš prasidedant viršūnių susitikimui karalius Slamanas pažadėjo duoti atkirtį „agresyviems grasinimams ir ardomajai veiklai“.

„Silpninant karalystės saygumą faktiškai silpninamas arabų ir islamo pasaulio saugumas“, – sakė OIC generalinis sekretorius Yousefas bin Ahmedas al Othaimeenas ir išreiškė solidarumą su Rijadu, pritariant kitoms organizacijos narėms.

Per du ankstesnius tuo pačiu metu penktadienį vykusius viršūnių susitikimus Persijos įlankos ir arabų valstybės taip pat išreiškė palaikymą Saudo Arabijai, tačiau Iranas pareiškė, kad tokiu būdu yra „sėjamas susiskaldymas“.

Tuo tarpu D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas trečiadienį pareiškė, kad „beveik neabejotina“, jog gegužės 12-ąją įvykusio incidento, per kurį buvo apgadinti minėti keturi laivai, priežastis buvo Irano jūrinės minos.

Vis dėlto penkių šalių įkurta darbo grupė, turinti ištirti šį įvykį, savo išvadų dar nepaskelbė.

Teheranas savo ruožtu atmetė „pajuokos vertus“ J. Boltono kaltinimus ir tvirtino, kad D.Trumpo padėjėjas siekia „piktų kėslų kurstyti regione chaosą“.

R.T.Erdoganas nedalyvavo

Įtampa regione smarkiai padidėjo nuo praeitų metų, kai D.Trumpo administracija grąžino sankcijas Iranui, Vašingtonui pasitraukus iš 2015 metų daugiašalės sutarties su Teheranu.

Tačiau pastaruoju metu D.Trumpas atrodė švelninantis toną Teherano atžvilgiu ir sakė, kad jo vyriausybė nesiekia „režimo pasikeitimo“.

OIC viršūnių susitikime pastebimai nedalyvavo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, sakė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Regiono sunkiasvorei Turkijai, palaikančiai glaudžius ryšius su Iranu, atstovavo užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Irano prezidentas Hassanas Rouhaniirgi neatvyko, bet į derybas atsiuntė savo atstovą, sakė AFP reporteris.

R.T.Erdogano vizitas karalystėje būtų buvęs pirmasis po spalį Saudo Arabijos konsulate Stambule įvykdyto žurnalisto Jamalo Khashoggi žiauraus nužudymo, aptemdžiusio sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano reputaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas