Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Visos ligoninės pilnos“: dėl COVID-19 braška Rusijos sveikatos apsaugos sistema

COVID-19 pandemija išbando Rusijos sveikatos apsaugos sistemos ribas: Maskvos ligoninės – perpildytos.
Rusijoje augant užsikrėtusiųjų skaičiui, kova su pandemija nesustoja
Rusijoje augant užsikrėtusiųjų skaičiui, kova su pandemija nesustoja / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kovo 13 dieną greitosios pagalbos automobilio vairuotojas Dmitrijus Beliakovas išskubėjo į netoli Maskvos esantį Železnodorožno miestą paimti į ketvirtą dešimtį įkopusios moters, kuriai buvo įtariama COVID-19, praneša „Laisvosios Europos radijas“ (RFE/RL).

Centrinė pagalbos linija nukreipė D.Beliakovą į už 90 km esančio Voskresensko ligoninę, kurioje gydomi COVID-19 pacientai. Tačiau į ligoninę nuvykęs D.Beliakovas išgirdo: tuo pat metu atvyko dar šeši greitosios pagalbos automobiliai, todėl nebėra laisvų vietų.

„Scanpix“ nuotr./Ligoninėje Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./Ligoninėje Maskvoje

Paskambinęs vadovas D.Beliakovui pasakė, kad Železnodoržno ambulatorinė klinika atlaisvins vietos pacientei. Vairuotojas išskubėjo į miestą, iš kurio išvyko prieš kelias valandas. Namo jis grįžo vidurnaktį.

18 metų Maskvos greitosios pagalbos tarnyboje dirbantis D.Beliakovas sako, kad jam pasisekė. Kai kurių kolegų kelionės užtrunka dar ilgiau: vienas išbandė ligonines trijuose miestuose, kitas važiavo 190 km, kol rado ligoninę, turinčią vietos pacientui.

Oficialiais sekmadienio duomenimis, Rusijoje nustatyti 42 853 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, mirė 361 žmogus. Maskvoje, kurioje registruota beveik pusė užsikrėtimo atvejų, sveikatos apsaugos sistema jau baigia pasiekti ribas.

Nebėra laisvų lovų

Maskvos sveikatos departamentas balandžio 14 dieną skelbė, kad mažiausiai dvi dešimtys ligoninių buvo paverstos specialiais COVID-19 gydymo centrais. Tuomet departamentas įspėjo, kad per dvi ar tris savaites mieste bus užimtos visos ligoninių lovos.

Vakarinėje Maskvos dalyje esančioje ligoninėje nr. 15 dirbanti gydytoja Irina Šeikina tikina, kad laisvų lovų čia jau nebėra. Anot jos, balandžio 17 dieną ligoninė turėjo 1 492 pacientus ir tik 1 300 lovų.

„Šiuo metu turime 501 pacientą su laboratorijoje patvirtinta COVID-19 infekcija“, – I.Šeikina sakė RFE/RL ir pridūrė, kad beveik visiems likusiems pacientams pasireiškia COVID-19 primenantys simptomai.

Gydytoja džiaugėsi, kad personalui nebetrūksta apsaugos priemonių, darbą palengvina savanoriaujantys medicinos studentai. Pati I.Šeikina – pediatrė, į ligoninę nr. 15 ji perkelta iš kito medicinos centro.

Nors ligoninėse trūksta slaugytojų ir sanitarų, nuotaika, pasak I.Šeikinos, gera.

„Koncentruojamės į darbą. Ir nors esame pavargę morališkai bei fiziškai, nevystame“, – sakė ji RL/RFE.

Neseniai socialinius tinklus apskriejo vaizdo įrašai, kai iš vienos ligoninės netoli Maskvos išvažiuojantis greitosios pagalbos vairuotojas skaičiuoja dešimtis eilėje laukiančių automobilių su pacientais. Pats vairuotojas sakė eilėje laukęs devynias valandas, praneša „Laisvosios Europos radijas“.

VIDEO: Greitosios pagalbos automobilių eilės prie ligoninės netoli Maskvos

D.Beliakovas tikino, kad toks kamštis – laikinas, jis esą susidarė į šiaurę nuo Maskvos atidarius dvi naujas ligonines, skirtas gydyti COVID-19 pacientus.

„Visi vairuotojai iš Maskvos ir regiono ten suplūdo“, – sakė jis ir pridūrė, kad situacija pagerėjo.

Šie vaizdo įrašai tik sustiprino įtarimus, kad Rusijos vyriausybė slepia tikruosius COVID-19 užsikrėtusiųjų ir aukų skaičius. Be to, už „melagingos“ informacijos apie koronavirusą skleidimą dabar Rusijoje gresia didžiulės piniginės bausmės ar net įkalinimas.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Už Maskvos ribų – prasčiau

Balandžio 14 dieną Maskvos meras Sergejus Sobianinas sakė, kad blogiausia – dar priešaky, o esą Rusija buvo tik užsikrėtimų pikų papėdėje.

Tačiau Maskva – turtingiausias Rusijos regionas. Pasak ekspertų, kitose šalies dalyse situacija kur kas niūresnė: gydytojai neturi pakankamai apsaugos priemonių, dėl pastaraisiais metais įvykdytų prieštaringų reformų šalyje sumažėjo ligoninių skaičius.

Remiantis 2017 metais Ekonominių ir politinių reformų centro atlikta analize, nuo 2000-ųjų – pirmosios Vladimiro Putino kadencijos pradžios – iki 2015-ųjų ligoninių šalyje sumažėjo perpus.

Oficialus ligoninių uždarymų paaiškinimas – sveikatos apsaugos sistemos „optimizacija“. Tačiau Rusijos provincijose, kuriose dauguma žmonių gyvena skurde, uždarytos klinikos gali reikšti galą įperkamai, prieinamai pagalbai.

Baškirijos regiono Ufos miesto ligoninės, kurią užplūdo pacientai su plaučių uždegimu, gydytojai skundėsi dėl nepakankamų apsaugos priemonių ir ligoninės vadovybės abejingumo.

„Raportuodavome vadovybei kiekvienoje stadijoje, tačiau ji nesiėmė veiksmų. Jie mums sakė, kad blogai dirbame“, – RFE/RL sakė reanimatologė Rima Kamalova Kuvatovo klinikinėje ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas