Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visuotinis stebėjimas: privačių kamerų savininkus įpareigojo prijungti jas prie bendros sistemos

Rusijos Permės krašto gubernatorius Dmitrijus Machoninas pasirašė įsaką, kuriuo privačių vaizdo kamerų savininkai įpareigojami prijungti jas prie bendros regioninės vaizdo stebėjimo sistemos. Ateityje tai gali būti padaryta visoje Rusijoje: ši idėja įtraukta į nacionalinį projektą „Duomenų ekonomika“.
Vaizdo kamera
Vaizdo kamera / 123RF.com nuotr.

Sausio 15 d. D.Machoninas pasirašė dekretą dėl privačių vaizdo kamerų prijungimo prie bendros vaizdo sistemos. Po dešimties dienų nuo paskelbimo dokumentas įsigalioja.

Savo sprendimą gubernatorius grindė Vladimiro Putino įsaku dėl karo padėties įvedimo okupuotose Ukrainos teritorijose. Dokumente, kurį V.Putinas pasirašė 2022 m. spalį, Rusijos regionuose įvedami trys reagavimo lygiai. Dėl to gubernatoriams suteikti papildomi įgaliojimai „užtikrinti saugumą“.

Nepriklausomas portalas „Agenstvo“ nerado pavyzdžių, kad V.Putino dekretas būtų naudojamas piliečių vaizdo stebėjimui stiprinti kituose regionuose.

Regiono valdžia regioniniam nepriklausomam leidiniui „Zvezda“ pranešė, kad į kuriamą vaizdo stebėjimo sistemą bus įtrauktos privačios kameros, įrengtos į specialų sąrašą įtrauktose vietose. Jį regiono valdžia sudarė dar 2023 m. gruodžio pabaigoje. Jis buvo pažymėtas žyma „tarnybiniam naudojimui“, todėl niekada nebuvo viešai paskelbtas.

2023 m. lapkričio pabaigoje Skaitmeninės plėtros ministerija pristatė būsimą nacionalinį projektą „Duomenų ekonomika“. Vienas iš jo tikslų – centralizuoti gatvių vaizdo stebėjimo sistemą. Ministerijos skaičiavimais, norint sukurti bendrą visų kamerų informacijos saugojimo ir apdorojimo platformą, reikės 12 mlrd. rublių (apie 124 mln. eurų).

Savo pristatyme ministerija pranešė, kad regioninės valdžios institucijos neturi prieigos prie privačių kamerų. Valstybei priklauso tik pusė iš 1,2 mln. gatvių kamerų Rusijos miestuose, teigiama ministerijos dokumentuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas