Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas su Adolfo Hitlerio ūsais ant „Time“ viršelio tapo interneto hitu

Rusijos agresija prieš Ukrainą taip šokiravo pasaulį, kad populiaraus žurnalo „Time“ viršelyje atsirado jos prezidento Vladimiro Putino nuotrauka su nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio ūsais. Vos pasirodęs internete, viršelis ėmė plisti po socialinius tinklus. Tačiau tokio žurnalo nebuvo – tai tėra vieno grafikos dizainerio reakcija į karą. „Tikrasis viršelis manęs neįkvėpė“, – taip savo sprendimą jį pakoreguoti paaiškino vyras.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„Sputnik“ ir 123RF nuotr.

„Tironų išvaizda kartojasi“

Socialinių tinklų vartotojai ėmė dalintis šiuo V.Putino portretu su prilipdytais A.Hitlerio ūsais, palydėdami smerkiančiais komentarais.

„Žurnalas „Time“ jungiasi prie pasaulinės Putlerio (taip sarkastiškai vadinamas Rusijos prezidentas, sujungus jo ir nacių lyderio pavardes – red. past.) bangos, – savo paskyroje „Twitter“ paskelbė nepriklausomas ketvirtinis žurnalas anglų kalba „Business Ukraine Magazine“. – Apie V.Putino nusikaltimų Ukrainoje mastą daug pasako tai, kad nacių ir Kremliaus diktatorių palyginimai jau tapo įprasti ir nebeatrodo perdėti.“

„Istorija yra cikliška, tironų išvaizda – taip pat“, – tame pačiame socialiniame tinkle brūkštelėjo psichologė iš Meksikos. „Pagaliau kažkas parodė tikrąjį veidą!“ – tokį prierašą „Facebook“ paliko viena lietuvė.

Turkė savo paskyroje „Twitter“ apibendrino, kad diktatorius, bandydamas sustiprinti savo įtaką ir galią, praranda valdžią. „Šis pyktis, godumas, egoizmas ir neapykanta nuvers V.Putiną. Visai kaip A.Hitlerį“, – įspėjo ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose paplito Vladimiro Putino su Adolfo Hitlerio ūsais nuotrauka
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose paplito Vladimiro Putino su Adolfo Hitlerio ūsais nuotrauka

Nuotrauka buvo aktyviai dalijamasi ir kituose socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia).

Internete plinta ir daugiau vaizdų, kuriuose Rusijos prezidentas lyginamas su nacių Vokietijos diktatoriumi.

Viename plakate, kurį iškėlė kažkur vykusio protesto dalyvis, V.Putinas tiesiai šviesiai vadinamas A.Hitleriu. Jo nuotrauka pasidalijusi Madride gyvenanti kinė retoriškai paklausė, ar Rusijos vadovas nėra visiškas chuliganas. „Jei negalite nugalėti ir grasinate panaudoti branduolinį ginklą, ar tai reiškia, kad visa žmonija bus palaidota kartu?“ – piktinosi ji.

Prie nuotraukų, kuriose prie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio portreto pridėtas kario piešinys, o prie V.Putino nuotraukos – pusė A.Hitlerio veido, ta pati kinė prirašė: „Kodėl tarp dviejų lyderių yra toks didelis skirtumas? Šiame kare vienas tapo herojumi, o kitas – pajuokų objektu!“

Tikrasis viršelis neįkvėpė

Nuotrauka, kurioje virš V.Putino su svetimais ūsais galvos užrašyta „Time“, o apačioje – „Istorijos sugrįžimas. Kaip V.Putinas sudrebino Europos svajones“, atrodo kaip šio įtakingo žurnalo viršelis.

Žinant, kad praėjusią savaitę Rusija ėmė atakuoti Ukrainą, dėl to nekyla jokių abejonių. Juoba kad ir viršelio dizainas, ir pavadinimo šriftas yra identiški tikriems.

Tikrasis žurnalo viršelis – ne toks. Cituota frazė tokiu pačiu šriftu išties užrašyta ant būsimo numerio viršelio. Bet nuotrauka – visai kita, joje matyti tankas su keliais iš jo išlindusiais kariais. Jos autorė – šiuo metu Donecke dirbanti vokiečių ir rusų kilmės fotografė Nanna Heitmann.

Daugiau jos nuotraukų galima rasti prie straipsnio, kuriame rašoma apie Ukrainos užpuolimą.

Pastarieji „Time“ viršeliai buvo visai kitokie – ant jų nebuvo nieko, tiesiogiai susijusio su Rusija ar jos prezidentu. Vasario 28 – kovo 13 d. numerio viršelis – su Metų vaiku paskelbtu Orionu Jeanu, kurį žurnalui pakalbino aktorė Angelina Jolie.

Kita vertus, tai nėra piktybinė klastotė. V.Putino nuotrauką pakeitė grafikos dizaineris, menininkas velsietis Patrickas Mulderis. Savo darbą vasario 27-ąją jis paskelbė savo paskyroje „Twitter“.

Po kelių minučių ten pat atsirado trumpas filmukas su prierašu, kad tai buvo jau antras to paties „Time“ viršelio perdirbinys.

„Man pasirodė, kad oficialus pasirinkimas buvo šiek tiek neįkvepiantis‘, – paaiškino jis ir pasiūlė pasižiūrėti filmuką, kuriame pademonstravo, kaip atsirado dviguba nuotrauka.

Nuotrauka pasirodė verta „Time“

Pakeisti nuotrauką taip, kad ji atrodytų autentiškai, P.Mulderiui neturėjo būti sunku – „Time“ būsimo numerio viršelį publikavo pora dienų anksčiau.

Faktų tikrinimo tinklalapio „Snopes“ žurnalistė Madison Dapcevich pranešė kalbėjusi su grafikos dizaineriu.

„Jis patvirtino tą dieną, kai Rusija užpuolė Ukrainą, sukūręs trijų iliustracijų seriją, bet jo tikslas tebuvo meninis atvaizdavimas“, – pakomentavo ji.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Netrukus ir pats P.Mulderis paaiškino norėjęs sukurti ką nors, kas papildytų naratyvą apie invaziją į Ukrainą ir pagautų visuomenės nuotaiką.

Pasak autoriaus, nuotrauka neturėjo tapti žurnalo „viršeliu“. Tačiau perdirbtas atvaizdas esą buvo toks išraiškingas, jog pasirodė, kad jis vertas būti įrėmintas tokiu pat išraiškingu būdu.

Dešiniame apatiniame nuotraukos kampe užrašyta ir P.Mulderio pavardė – pagal tai galima atrasti vaizdo autorių ir išsiaiškinti, kaip „viršelis“ atsirado.

„Time“ atstovai naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad tai nėra tikrasis žurnalo viršelis. Jį galima rasti, pavyzdžiui, žurnalo paskyroje „Facebook“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas