Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vladimiras Žirinovskis įspėjo dėl vasario 22-osios Ukrainoje – kaip jam tai pavyko?

Internetas kaista nuo pernai paskelbto Rusijos parlamentaro Vladimiro Žirinovskio įspėjimo, esą ši šalis įsivels į karą vasario 22-ąją. Apžvalgininkai ragina neskubėti politikui klijuoti pranašo etiketę – ši data turi simbolinę reikšmę, tad galėjo nuskambėti neatsitiktinai. Jo paties kolegos tvirtina, kad tokia išvada padaryta tiesiog analizuojant visiems prieinamą informaciją.
Vladimiras Žirinovskis
Vladimiras Žirinovskis / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Metai nebus taikūs“

Visas pasaulis aptarinėja pirmadienio vakarą Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasirašytus įsakus, kuriais Maskva pripažino apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybę.

Iš karto po to jis ir separatistinių respublikų lyderiai pasirašė pripažinimo dokumentus, o jau antradienį parlamentas ratifikavo sutartis.

Internautai iškart prisiminė pačioje praėjusių metų pabaigoje V.Žirinovskio ištartus žodžius apie galimą karinių veiksmų pradžią 2022 m. vasario 22 d.

Sąmokslo teorijų mėgėjai iškart suskubo svarstyti, esą jis numatė galimo ginkluoto konflikto tarp Rusijos ir Ukrainos pradžią. Chabarovsko krašto gubernatorius Michailas Degtiariovas savo ruožtu pavadino politiką pranašu.

„Atkreipkite dėmesį, kad eteris – 21.12.27, – pažymėjo vienas „Twitter“ vartotojas. – Paklausykite, ką jis kalba apie vasario 22 d. 4 val. ryto.“

Kiek daugiau nei pusės minutės įraše matyti iš tribūnos Valstybės Dūmoje, kurios nariu yra, kalbantis V.Žirinovskis.

„Atsisakote? Tuomet galime pritaikyti kitą programą, – emocingai aiškino jis. – O kokią, pajusite ketvirtą valandą ryto vasario 22-ąją.

Norėčiau, kad 2022-ieji būtų taikūs metai, bet man patinka tiesa, 75 metus kalbu tiesą, – tai nebus taikūs metai. Tai bus metai, kai Rusija pagaliau vėl taps didžia šalimi.

Ir visi turėtų užsičiaupti ir gerbti mūsų šalį, kitaip jie mums užčiaups burnas ir išnaikins rusus pirmiausia Donbase, o paskui – Vakarų Rusijoje. Todėl šiuo atžvilgiu palaikykime naujas Rusijos užsienio politikos kryptis.“

Programa, anot parlamentaro, turėjo būti pakeista, jei Kijevas atsisakytų vykdyti vadinamuosius Minsko susitarimus.

Kiek ilgesnę V.Žirinovskio kalbą iš tribūnos, įskaitant ir cituotas frazes, galima rasti šioje Rusijos Liberaldemokratų partijos, kuriai politikas vadovauja jau 30 metų, laidoje nuo 3 min. 53 sek. žymos.

Po įspėjimo – į ligoninę

Žurnalistas, buvęs tinklalapio znak.com vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Kolezevas savo paskyroje „Twitter“ pasiūlė tokį siužetą sąmokslo teorijų mėgėjams: „Žirinovskis pareiškia Dūmoje, kad kažkas įvyks vasario 22-osios naktį, po to patenka į ligoninę. Profesorius Solovėjus paskelbia, kad Žirinovskį apnuodijo. Pas Solovėjų atliekama krata, paimamas neatskleidimo įsipareigojimas.“

Politologas Valerijus Solovėjus iš tiesų praėjusią savaitę iškėlė versiją, kad V.Žirinovskis buvo apnuodytas, todėl atsidūrė ligoninėje. Kitą dieną jis buvo sulaikytas. Rusijos žiniasklaidoje svarstoma, esą jis galėjo užkliūti dėl įrašų apie Rusijos valdžios atstovus, įskaitant ir V.Putiną, anoniminiame socialinio tinklo „Telegram“ kanale.

Jau tris savaites V.Žirinovskis guli ligoninėje, kur atsidūrė dėl COVID-19 ir jos sukeltų komplikacijų. Medikai esą ruošiasi jam atlikti operaciją.

Nors dabar atrodo, kad politikas arba atsitiktinai, arba turėdamas daugiau informacijos teisingai numatė su Ukraina susijusius įvykius, sąmokslo teorijų čia ieškoti nereikia.

Politikos ekspertų grupės vadovas Konstantinas Kalačiovas atkreipė dėmesį, kad Rusijoje esama simbolinių datų ir V.Žirinovskis šią simboliką užčiuopė. Kitiems jį vadinant pranašu, politologas pavartojo žodį vizionierius.

„Numatytojas, – portalui lenta.ru sakė K.Kalačiovas. – Tiesą sakant, yra tam tikros mums simbolinės dienos, pavyzdžiui, vasario 23-ioji (Rusijoje ir kai kuriose kitose buvusiose sovietinėse respublikose minima Tėvynės gynėjo diena – red. past.).

AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai
AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai

Ir, jei jau rodyti mūsų kariuomenės jėgą, vasario 22-oji puikiai tam tinka, tik duokite pretekstą ir mes visiems parodysime, kokie mes kieti, o gegužės 9-osios išvakarėse reikia rodyti, kaip mes mėgstame taiką.

Puikus laiko gabaliukas: vasario 22-ąją pradėti, o gegužės 8-ąją baigti taika. Nuostabu, žvelgiant iš simbolikos taško, tad tame yra šiek tiek logikos.“

Skaičių simbolika

Liberaldemokratų partijos spaudos tarnyba nurodė, kad jos lyderis, tiesiog analizuodamas visiems prieinamą informaciją, sugeba nuspėti tam tikrus dalykus.

Portalas „Komsomolskaja pravda“ ironiškai pasvarstė, kad „arba V.Žirinovskis tikrai kažką žino, arba tiesiog mėgsta gražius skaičius“.

Žurnalistai priminė, kad per 30 metų parlamente liberaldemokratų lyderis numatė daug dalykų, bet retai paskelbė tikslią įvykių datą ir laiką. Pastarasis kartas tapo išimtimi.

Esą buvo akivaizdu, kad konkretų laiką politikas nurodė ne apimtas oratoriškos ekstazės, – vėliau tą patį pakartojo ir prieš televizijos kameras. Jo įsitikinimu, nurodytu metu Donbaso puolimą turėjo pradėti ukrainiečiai.

„Arba į parlamentaro rankas pakliuvo svetimi planai, arba jis ėmė mėgautis numerologija“, – ironizavo portalas.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Žirinovskis
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Žirinovskis

Ši diena – vasario 22-oji – yra vienintelė per metus, kai užrašius visą datą skaičiai išsidėsto simetriškai (kaip rašoma Rusijoje – 22.02.2022). Yra paaiškinimas ir nurodytam laikui – kaip tik prieš pat 4 val. (1941 m. birželio 22 d.) nacių Vokietija užpuolė SSRS.

Galima įžvelgti ir daugiau simbolikos. 2013-ųjų pabaigoje Ukrainoje prasidėjus vidaus neramumams, kaip tik vasario 22 d. iš posto buvo pašalintas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Naujoji šalies vyriausybė atšaukė tautinių mažumų kalbų apsaugos įstatymą, tai sukėlė sukėlė Krymo rusų nepasitenkinimą ir šie paprašė Rusijos apsaugos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas