Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 06

Vladimiro Putino sprendimas brėžia niūrų ginklų kontrolės ateities vaizdą

Ketvirtadienį Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo Rusija atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (CTBT) ratifikavimą. Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas paskelbė, kad Rusija laikysis draudimo ir atnaujins branduolinius bandymus tik tuo atveju, jei pirmosios tai padarys Jungtinės Valstijos. Tačiau pasitraukimą iš sutarties ratifikavimo reikėtų vertinti ir kaip dar vieną signalą, kad teroristinė valstybė ir toliau traukiasi iš kelis dešimtmečius kurtos tarptautinės saugumo architektūros.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

1996 m. JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke pasirašyta sutartis buvo nuo Antrojo pasaulinio karo palaipsniui plėtojamų branduolinės ginkluotės kontrolės planų, kuriais buvo siekiama uždrausti bet kokius branduolinių medžiagų sprogdinimus, įskaitant branduolinių ginklų bandymus gamtoje kariniais ar kitais tikslais, kulminacija.

Tačiau, norint suprasti pastarojo Rusijos sprendimo reikšmę, pirmiausia reikėtų pažymėti, kad CTBT (Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartis) faktiškai dar neįsigaliojo, nes jos neratifikavo aštuonios iš sutarties 2 priede išvardytų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas